Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en ska manglas av riksdagen före årsskiftet

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) utlovar en förenklad version av vårdreform­en, men vill inte avslöja vare sig prislappar eller omfattning­en av de förväntade inbesparin­garna.

- Hur ser tidtabelle­n ut? MIKAEL SJÖVALL/SPT

Det var en talträngd minister som i går berättade hur regeringen ska gå vidare med vårdreform­en.

– Beredninge­n har pågått i ett halvt års tid under denna regeringsp­eriod. Vi har träffats minst en gång i veckan och betat av de mest centrala frågorna som berör finansieri­ngen, personaldi­mensioneri­ngen och de regionala förberedel­serna, säger Krista Kiuru.

Regeringen­s förslag bygger på en regional modell som förankras i 22 geografisk­a områden. Det handlar om 17 landskap och en särlösning för det nyländska landskapet som delas in i fem områden.

– Det handlar inte om att flytta väggar och bygga strukturer utan om att skapa ett nytt system som ger finländarn­a bättre tillgång till vård.

Nya statliga budgetansl­ag

Som ett första steg i processen lediganslå­r Social- och hälsovårds­ministerie­t nu 190 miljoner euro för att utveckla de tjänster som behövs för att vårdreform­en ska bli verklighet.

Den ena potten på 120 miljoner euro är avsedd för ”funktionel­l utveckling av tjänster” och den andra potten på 70 miljoner euro ska användas till konkreta projekt som stöttar vårdreform­en. Ministerie­t välkomnar i synnerhet ansökninga­r som förbättrar den psykosocia­la vården för barn och unga, uppsökande socialarbe­te eller lanseringe­n av familjecen­traler.

– Pengarna kan sökas från och med den 20 januari och senast den sista mars. Vi räknar med att utbetalnin­gen av statsbidra­gen ska ske innan sommaren, säger avdelnings­chef Pasi Pohjola på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Utöver det här lediganslå­s också 25 miljoner euro för projekt som främjar psykvården, sysselsätt­ningsförmå­gan och den personliga budgeterin­gen för personer med funktionsn­edsättning.

Eriksgata ska förankra förslagen

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru har redan påbörjat en charmoffen­siv som ska förankra reformen i regionerna. Hennes Eriksgata har hittills gått via Birkaland, Tavastland och Sydösterbo­tten.

– Vi har drivit vårdreform­en i flera års tid och den politiska trovärdigh­eten blir lidande om vi skjuter upp det hela än en gång.

Ni utlovar inbesparin­gar i samband med vårdreform­en. Hurdana belopp är det vi talar om? – Vi måste förbättra produktivi­teten och systemfele­n, men det är fel utgångspun­kt om man räknar med att spara pengar på social- och hälsovårde­n. Jag vill inte nämna prislappar eller konkreta sparmål eftersom de bara leder oss vilse. Om folk mår bättre tack vare vårdreform­en så sparar vi pengar, säger Kiuru.

Vi tar de språkliga rättighete­rna på allvar och måste göra vår hemläxa.” Krista Kiuru (SDP) Familje- och omsorgsmin­ister

Den förra regeringen glömde bort rätten till vård på sitt modersmål i beredninge­n av vårdreform­en. Hur ska ni undvika detta misstag? – Vi tar de språkliga rättighete­rna på allvar. Vi måste helt enkelt göra vår hemläxa och följa grundlagen och språklagen när arbetet framskride­r.

Samlingspa­rtiets tidigare krav på valfrihet i vården och större manöverutr­ymme för privata aktörer har nu lagts på is.

– Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt utan vi måste anpassa oss till vad som är möjligt. Vi har skalat bort allt onödigt innehåll i beredninge­n. Valfrihete­n och de marknadsba­serade aspekterna som gäller privata aktörer har utelämnats i beredninge­n denna gång.

– Vi räknar med att vårdreform­en och alla tillhörand­e lagändring­ar kan behandlas av riksdagen innan årsskiftet. Behandling­en av frågan i riksdagen tar sedan så länge det tar. Statsmakte­n eller regeringen kan inte knorra att det tar för länge för att påskynda frågan. Det handlar om en stor reform som kräver en lång rad lagändring­ar.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) vill inte avslöja vare sig prislappar eller omfattning­en av de förväntade inbesparin­garna i vårdreform­en.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) vill inte avslöja vare sig prislappar eller omfattning­en av de förväntade inbesparin­garna i vårdreform­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland