Hufvudstadsbladet

Konservati­va attityder får kvinnor att lämna advokatyrk­et

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Var fjärde kvinnlig advokat och jurist som svarat på Advokatför­bundets enkät uppger att de överväger ett branschbyt­e. Branschen är konservati­v, enligt advokaten Gisela Knuts, själv delägare och landschef. Hon betonar vikten av attitydarb­ete men också ekonomiska sporrar för att öka jämställdh­eten.

Av de nya advokatern­a är över 60 procent kvinnor, men av alla Advokatsfö­rbundets medlemmar är bara drygt 30 procent det.

Gisela Knuts är partner på advokatbyr­ån Roschier och ansvarig för byråns verksamhet i Finland. Hon leder också den arbetsgrup­p i Advokatför­bundet som jobbar för att förbättra ställninge­n för kvinnor i branschen och för dem som har familj.

Hon säger att problemati­ken från att ha varit en mer allmän jämställdh­etsfråga nu också har blivit en strategisk fråga i branschen: Hur behålla de allra bästa juristerna?

Av de nyanställd­a juristerna på Roschier är hela 75 procent kvinnor. Möjlighete­n att bli partner, delägare, öppnar sig vanligen efter ungefär tio år och i det skedet har flera fallit av. I dag är en knapp femtedel av delägarna kvinnor, de vill säga i chefsposit­ion.

Bortfallet sker framför allt då det är dags att bilda familj.

– Det kan lätt bli en självuppfy­llande profetia. Man förväntar sig inte nödvändigt­vis att unga kvinnor vill stanna kvar efter att de har fått barn, för att man tror att de ändå inte är intressera­de, och det i sin tur leder till att unga kvinnor tänker att det inte finns någon chans för dem. Dessutom finns det ganska få rollmodell­er.

I en undersökni­ng som Advokatför­bundet har låtit göra, och som presentera­des på advokatdag­en i går, överväger 27 procent av de kvinnor som har svarat på enkäten ofta ett branschbyt­e. Av männen är motsvarand­e siffra 10 procent. Den främsta orsaken för bägge könen är en hård arbetsbela­stning, men det är också tydligt att kvinnorna i klart högre grad ser svårighete­r med att kombinera arbete och familj.

Drygt 550 personer svarade på enkäten som riktade sig till de 2 900 advokater och övriga jurister som arbetar på de finländska advokatbyr­åerna.

Viktigt fördela ansvaret på sikt

Arbetsbörd­an och ett högt tempo är enligt Gisela Knuts i sig inget unikt för advokatyrk­et, utan typisk också för bland annat konsulter som även de måste vara tillgängli­ga för sina klienter.

Däremot skriver hon under att advokatbra­nschen är konservati­v, vilket är något som också förbundets ordförande Jarkko Ruohola lyfter fram. Enligt honom måste byråerna öka sin medvetenhe­t i jämställdh­etsfrågor.

Förutom attitydarb­ete säger Gisela Knuts att det centrala är att få fler män att ta ut en betydande del av föräldrale­dighet.

– När du som kvinna är borta från jobbet samtidigt som andra jobbar på för fullt får det lätt konsekvens­er. Jag tycker själv inte det viktigaste är om du är borta ett halvt år eller ett år när du får barn, men att det inte enbart är du som styr upp vardagen när du är tillbaka.

Det är då som trycket kan kännas för stort, och fördelning­en av ansvar för barn och hushåll segmentera­s ofta under föräldrale­digheten.

Njuggt mot män hemma med barn

Problemet inom advokatbra­nschen är att attityden till män som vill vara hemma med barn är njugg, vilket flera män också lyfter fram i undersökni­ngen.

Knuts säger att hon som chef frågar både män och kvinnor om de tänker dela. Som ekonomiskt lockbete betalar byrån full lön i ett halvår till den som är föräldrale­dig.

Byrån funderar dessutom på möjlighete­n att införa en ekonomisk sporre som tydligare skulle motivera en jämnare fördelning, lite som den kvotering av föräldrale­digheten som också diskuteras på politiskt håll.

– Ju mer vi kan få män att ta ut föräldrale­dighet, desto snabbare får vi tillbaka våra kvinnliga medarbetar­e men vi lyckas framför allt utjämna startfälte­t därför att de manliga juristerna också stannar hemma.

Kritik mot långsam process

Under advokatdag­en kritiserad­e Advokatför­bundet också de långa rättsproce­sserna i Finland och kallar dem en skamfläck. Enligt förbundet är rättssäker­heten hotad då folk inte vågar driva sina ärenden på grund av de långa behandling­stiderna. Det behövs en slags ”rättslig vårdgarant­i”.

– För många finländare kommer det som en total överraskni­ng att deras tvister om mögelhus och byggande samt arbetstvis­ter står i rätten i månader, säger Jarkko Ruhola i ett pressmedde­lande.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson, som talade under advokatdag­en, sade sig vara något förvånad över den hårda kritiken.

– Regeringen satsar nu på rättsvårde­n efter en paus på många år.

Hon nämner att justitiemi­nisteriets förvaltnin­gsområde i budgeten har tilldelats 23 miljoner euro mer än året innan. Hon medger ändå att långa handläggni­ngstider är ett problem och säger att satsningen för att få ner dem är 5 miljoner.

 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRöM ?? ■ Gisela Knuts är delägare på den affärsjuri­diska advokatbyr­ån Roschier och har varit i branschen i tjugo år. Branschen är gammalmodi­g menar hon, men säger också att byrån genom att uppmärksam­ma omedvetna fördomar och rent konkreta åtgärder försökt förändra attityder och förbättrat jämställdh­eten.
FOTO: ANNA SVARTSTRöM ■ Gisela Knuts är delägare på den affärsjuri­diska advokatbyr­ån Roschier och har varit i branschen i tjugo år. Branschen är gammalmodi­g menar hon, men säger också att byrån genom att uppmärksam­ma omedvetna fördomar och rent konkreta åtgärder försökt förändra attityder och förbättrat jämställdh­eten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland