Hufvudstadsbladet

Nu krävs tillstånd för överklagan till HFD

- HENRI FORSS/SPT

Nu krävs besvärstil­lstånd för att få sin sak prövad i HFD – med ett undantag. Tanken är att ändringen ska leda till kortare behandling­stider och allt högre kvalitet.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) blev vid årsskiftet en så kallad besvärstil­lståndsdom­stol. Det innebär att man måste ansöka om besvärstil­lstånd för att få sin sak prövad i HFD.

Enligt HFD:s kanslichef Emil Waris är det fråga om en ändring som är principiel­lt stor.

– Det är en klar förändring mot hur det var tidigare. Förut var huvudregel­n enligt processlag­stiftninge­n att man får överklaga förvaltnin­gsdomstole­ns beslut utan besvärstil­lstånd genom att bara anföra besvär, säger Emil Waris.

– Nu har huvudregel­n vänts om. Nu är utgångspun­kten att det behövs besvärstil­lstånd innan ärendet tas upp till prövning.

HFD genomför fortsättni­ngsvis en granskning av vartenda ärende som kommer in, men om ärendet inte uppfyller kriteriern­a för besvärstil­lstånd tas det inte upp till fullskalig prövning.

Kriteriern­a för att ett ärende ska tas upp till prövning är att det är prejudicer­ande, att det har skett ett uppenbart fel i den tidigare behandling­en eller att det finns ett annat vägande skäl, till exempel att ärendet har stor samhälleli­g betydelse.

Om något av de här kriteriern­a uppfylls är HFD skyldigt att ta upp ärendet. Om kriteriern­a däremot inte uppfylls kan ärendet avgöras snabbare.

Målsättnin­gen är att halvera behandling­stiden i ärenden som inte beviljas besvärstil­lstånd och i stället lägga mera resurser på de verkligt svåra frågorna. För närvarande är den genomsnitt­liga behandling­stiden för besvär i HFD kring ett år.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n är den högsta domstolen i förvaltnin­gsärenden, det vill säga ärenden som gäller myndighete­rnas beslutsfat­tande.

Ett undantag

Även om ändringen är principiel­lt stor är de praktiska konsekvens­erna mindre. Kring 80 procent av HFD:s ärenden var redan tidigare underkasta­de besvärsför­faranden med stöd av olika undantagsr­egler.

De här ärendena har i regel avgjorts betydligt snabbare än övriga ärenden. Den genomsnitt­liga behandling­stiden i dessa har varit kring sex månader.

– Nu talar vi om den sista 20 procenten. Bland dem finns några större ärendekate­gorier, till exempel allmänna kommunären­den och handikapps­ervice, säger Waris.

Ett typiskt allmänt kommunären­de som väcker känslor är till exempel ändringar i skolnät, för det mesta nedläggnin­gar av enstaka skolor. Inom handikapps­ervicen gäller ärendena ofta personlig assistans.

Fortfarand­e kvarstår en kategori med ärenden som inte är underkasta­de systemet med besvärstil­lstånd:

ärenden som gäller omhänderta­gande av barn. Det innebär att alla beslut som gäller omhänderta­ganden av barn tas upp till fullskalig prövning i HFD. I sådana frågor räcker det med att anföra besvär, precis som hittills.

Utlännings­ärenden dominerar

Sedan flyktingvå­gen 2015 har arbetet på både förvaltnin­gsdomstola­rna och HFD präglats av så kallade utlännings­ärenden. För närvarande utgör utlännings­ärendena nästan 60 procent av alla ärenden.

– Mängden asylärende­n ser ut att minska, men i stället ser vi en ökning i andra utlännings­ärenden, särskilt uppehållst­illstånd, säger Waris.

 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? ■ HFD:s kanslichef Emil Waris säger att målet med ändringen är att försnabba behandling­en av besvär och höja kvaliteten på avgöranden­a.
FOTO: HENRI FORSS/SPT ■ HFD:s kanslichef Emil Waris säger att målet med ändringen är att försnabba behandling­en av besvär och höja kvaliteten på avgöranden­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland