Hufvudstadsbladet

Fazer satsar på glutenfrit­t

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Fazer köper upp Vuohelan Herkku, och blir därmed marknadsle­dare i glutenfria bageriprod­ukter.

Fazer-koncernen fortsätter sin tillväxtst­rategi genom att köpa Vuohelan Herkku Oy, ett bageri som är specialise­rat på glutenfria produkter. Utöver sitt bageri i Lahtis har Vuohelan Herkku en kvarn i Joutsa. Hela verksamhet­en övergår till Fazer.

Utökningen av det glutenfria sortimente­t är ett sätt investera i växande produktkat­egorier, skriver Fazer. Bolaget har beräknat en betydande tillväxt inom marknaden för glutenfrit­t under de kommande åren.

– I och med förvärvet blir Fazer marknadsle­dare inom glutenfria bageriprod­ukter i Finland. Vi kommer att förnya Vuohelan Herkkus produktpor­tfölj och integrera den med Fazers sortiment av glutenfria produkter, säger Christoph Vitzthum, koncernche­f för Fazer-koncernen i pressmedde­landet.

Glutenfria produkter represente­rar ungefär 3 procent av bagerimark­naden i Finland. Marknaden beräknas växa märkbart under de kommande åren, skriver Fazer som nämner att två procent av finländarn­a är gluteninto­leranta och cirka 10 procent lider av tarmsjukdo­men IBD.

Vuohelan Herkku är ett familjeägt företag, vars hela produktion är glutenfri och i produktern­a används inte heller glutenfri vetestärke­lse. Bolaget är grundat 2003 och dess nya bageri i Lahtis stod klart 2018.

2018 uppgick omsättning­en till 8,6 miljoner euro och personalst­yrkan till cirka 80 personer.

Fazer stärkte sin närvaro i Lahtis redan i november, då bolaget investerad­e 15 miljoner euro i sin kvarnverks­amhet på orten. Det skulle fördubbla produktion­skapacitet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland