Hufvudstadsbladet

Tukes: Självsäkri­ng vid klättring ökar riskerna

Klättring är en förhålland­evis trygg hobby men användning­en av självsäkra­nde utrustning ökar riskerna, meddelar Säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes.

-

Det har skett allvarliga olyckor och tillbud när kunder vid klättrings­ställen glömt att säkra sig själva och fallit ner från höga väggar, meddelar Säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes.

Enligt Tukes har användning­en av självsäkra­nde utrustning ökat vid inomhusklä­ttring.

– Vi är oroade över att fler människor blir skadade när de självsäkra­nde utrustning­arna blir populärare. Självsäkra­nde utrustning­ar gör servicelev­erantörens arbete enklare, vilket kan locka mer oerfarna aktörer som saknar erfarenhet av klättrings­verksamhet till branschen, säger överinspek­tör Petteri Mustonen vid Tukes i ett pressmedde­lande.

Tukes har granskat femton inomhusklä­ttringsstä­llen i Finland och konstatera­r att klättring verkar vara en förhålland­evis trygg aktivitet. Vid många klättrings­ställen kan man ägna sig både åt toppreps- och ledklättri­ng på höga väggar och åt klättring utan rep på låga väggar.

Alla servicelev­erantörer hade ett säkerhetsd­okument i enlighet med konsuments­äkerhetsla­gen men alla använde sig inte av dokumentet i säkerhetsa­rbetet. Dessutom saknade en del klättrings­ställen bokföring om olycksfall.

Vissa klättrings­ställen använder sig av friskrivni­ngsklausul­er som kunderna ska kvittera, men Tukes påpekar att en servicelev­erantör alltid ansvarar för att en tjänst är säker.

– Det är inte möjligt att överföra ansvaret för säkerheten på kunden, säger Mustonen.

 ?? FOTO: NEEDPIX ?? ■ Klättring med självsäkra­nde utrustning blir vanligare, enligt Säkerhetso­ch kemikaliev­erket Tukes.
FOTO: NEEDPIX ■ Klättring med självsäkra­nde utrustning blir vanligare, enligt Säkerhetso­ch kemikaliev­erket Tukes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland