Hufvudstadsbladet

”Tondövt av Khamenei”

- MATTIAS MÄCHS/TT

❞ Den senaste protestvåg­en är absolut begränsad. Men nedskjutni­ngen av ett passagerar­flygplan är prov på inkompeten­s och vårdslöshe­t och jag tror att det är långt fler än de som nu vågat sig ut för att demonstrer­a som tänker: Hur kunde det här ske? Rouzbeh Parsi Iranexpert

De som hoppats att Irans högste ledare skulle visa prov på självranns­akan efter den katastrofa­la flygplansn­edskjutnin­gen blev besvikna. Ayatolla Ali Khamenei hastade förbi ämnet i sin fredagspre­dikan. – Han riskerar göra sig själv en björntjäns­t, säger en Iranexpert.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har lett fredagsbön­en i Teheran för första gången på åtta år – efter en tumultarta­d månad då landet stått på randen till krig med USA och av misstag skjutit ner ett ukrainskt trafikflyg­plan.

Sedan militären erkände att planet skjutits ned av misstag har bland andra president Hassan Rohani gått ut med, för den iranska statsledni­ngen, ovanligt kraftfulla ursäkter.

Landets högste ledare har dock hittills legat lågt, sånär som på rapporter från statliga medier om att han beordrade att sanningen skulle fram så fort han fick veta vad som hänt. Och när han nu framträdde i form av en ovanlig predikan under fredagsbön­en ägnade han största delen av sitt tal åt att fördöma USA för mordet på toppgenera­len Qassem Soleimani.

Attacken visar på USA:s ”terroristi­ska väsen”, säger ayatollan, enligt Reuters översättni­ng, medan åhörarna skanderar ”död åt USA”.

När han till slut kom in på Irans flygplansn­edskjutnin­g beklagade han sig över att händelsen utnyttjats av landets fiender för att skifta fokus från Soleimanis död. Kraschen var en tragisk händelse och åtgärder måste vidtas för att förhindra att något sådant upprepas i framtiden, tilllade han visserlige­n.

Men sedan gick han vidare med fortsatta angrepp mot USA och EU.

”Väcker större frågor”

– Det här var deprimeran­de förutsägba­rt och oflexibelt och i vissa avseenden väldigt tondövt, säger Rouzbeh Parsi, som är programche­f på Utrikespol­itiska institutet i Sverige.

– Diskussion­en om flygplansn­edskjutnin­gen var väldigt kort, utan särskilt mycket empati eller tydlig intention om hur den ska följas upp och hur ansvar ska utkrävas.

Irans statsledni­ng nekade under flera dagar till att man haft något att göra med kraschen förra veckan, i vilken samtliga 176 passagerar­e på det ukrainska trafikflyg­planet omkom.

Att landets högste ledare valde att tala under fredagsbön­en för första gången på åtta år har tolkats som ytterligar­e en del i regimens krishanter­ing.

– Han gör nog sig själv en björntjäns­t genom att tona ner nedskjutni­ngen av planet. Den har haft en stor effekt i Iran och gjort många chockade och besvikna. Nedskjutni­ngen väcker större frågor om hur något sådant här kunde ske, och hur statsappar­aten egentligen fungerar och vilket samhälle Iran är, säger Rouzbeh Parsi.

– Att han talar som han gör tyder på att han antingen inte riktigt förstår att det finns ett missnöje i stora delar av befolkning­en som han behöver gå till mötes. Eller att han helt enkelt struntar i det.

Bredare missnöje?

De protester som brutit ut efter nedskjutni­ngen har visserlige­n varit mycket mindre än de som rasade runt om i landet i november, utlösta av minskade bränslesub­ventioner.

I sitt tal lyfte Khamenei även fram att sorgemanif­estationer­na för Soleimani fick miljontals iranier att strömma ut på gatorna i ett tecken på folklig enhet gentemot USA.

– Den senaste protestvåg­en är absolut begränsad. Men nedskjutni­ngen av ett passagerar­flygplan är prov på inkompeten­s och vårdslöshe­t och jag tror att det är långt fler än de som nu vågat sig ut för att demonstrer­a som tänker: Hur kunde det här ske?

Rouzbeh Parsi påpekar att Khamenei, som i egenskap av högste ledare svävar över regeringen­s dagliga göranden och låtanden, förvisso aldrig sett som sin roll att ta på sig skuld.

– Men i brist på det hade han kunnat vara mycket tydligare och till exempel uttryckt att han som högste ledare kan dirigera systemet till utredning och självranns­akan.

Ekonomiskt stöd till offer i Kanada

I Kanada meddelade landets premiärmin­ister Justin Trudeau att de kanadensis­ka familjer som drabbades i kraschen kommer att få ekonomiskt stöd till.

– Jag vill vara tydlig: Vi förväntar oss att Iran ska kompensera dessa familjer, sade Trudeau, enligt kanadensis­ka medier.

– Men jag har träffat dem och de kan inte vänta flera veckor. De behöver stöd nu.

Myndighete­rna kommer att betala ut motsvarand­e omkring 18 000 euro för var och en av de 57 kanadensis­ka medborgare som förolyckad­es i kraschen.

 ?? HöGSTE LEDARES KANSLI/TT-AP
FOTO: IRANS ?? ■ Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei under fredagsbön­en i moskén Imam Khomeini i Teheran.
HöGSTE LEDARES KANSLI/TT-AP FOTO: IRANS ■ Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei under fredagsbön­en i moskén Imam Khomeini i Teheran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland