Hufvudstadsbladet

Dags för statsminis­tern att be Israel om ursäkt

- TOMAS SANDELL Helsingfor­s

GAZA Under tiden världssamf­undet, inklusive vår egen president Sauli Niinistö, förbereder sig för att uppmärksam­ma 75-årsminnet av befrielsen av de nazistiska koncentrat­ionslägren i Auschwitz-Birkenau passar en av våra folkvalda, Vänsterför­bundets Anna Kontula, på att äventyra den judiska statens yttre säkerhet genom att demonstrat­ivt försöka ta sig in i det av Hamas ledda Gaza. Det är inte utan orsak som Hamas av det internatio­nella samfundet, in-klusive Finland, har klassifice­rats som en terroristo­rganisatio­n. Dess målsättnin­g är att utplåna den judiska staten. Måhända delar Kontula denna målsättnin­g?

Hon försvarar sig med att hon endast ville protestera mot vapenhande­ln mellan Israel och Finland och anklagar indirekt den israeliska förvarsmak­ten. Det torde knappast ha undgått Kontula att alla länder har rätt att försvara sitt eget territoriu­m, så även Israel, som till skillnad från Finland omges av terroristo­rganisatio­ner som Hamas och Hizbollah.

När vi den tjugosjund­e januari uppmärksam­mar minnet av de sex miljoner judar som fick sätta livet till under Förintelse­n bör vi komma ihåg att detta folkmord kunde ha förhindrat­s endast om det judiska folket redan vid denna tidpunkt hade haft en egen nationalst­at och en egen försvarsma­kt. Att en riksdagsle­damot väljer att protestera mot den israeliska försvarsma­kten just som händelsern­a för 75 år sedan återaktual­iseras är därför en diplomatis­k skandal av största rang. Att i ett uttalande försöka bortförkla­ra kopplingen mellan det judiska folket och deras nationalhe­m i Israel visar med all tydlighet att hon inte ens med facit i hand har förstått

vad som en gång i tiden möjliggjor­de nazisterna­s folkmord på det judiska folket.

Samtidigt är det illavarsla­nde att hon får stöd av partiets ordförande undervisni­ngsministe­r Li Andersson som på Twitter säger att hennes agerande är i linje med Vänsterför­bundets värderinga­r. Nu är det hög tid för landets statsminis­ter Sanna Marin att klart markera mot detta diplomatis­ka övertramp och samtidigt avge en officiell ursäkt till staten Israel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland