Hufvudstadsbladet

Vit månad?

-

”Handelsman­nen Erik i Jakobstad krävde upprepade gånger att borgerskap­et skulle förbjuda handel med hans svärdotter Karin, som flera gånger gjort sig skyldig till hustjuvnad och gett hushållets bodvaror i utbyte mot brännvin.” ANN-CATRIN ÖSTMAN är docent i historia

En del av oss låter bli att dricka alkohol i januari. Det kan handla om en tidiglagd fasteperio­d, en sorts reningsrit efter midvinterb­lotet, eller utgöra en tillfällig paus i ett mera ingrott bruk. Också under denna månad publiceras reportage om viner och i en av texterna lär jag mig att min favoritdru­va Zinfandel har ett spännande förflutet som sträcker sig från kalifornis­ka dalar till kroatiska bygder.

Även våra sätt att nyttja alkoholhal­tiga drycker har en historia – jag kommer att tänka på detta bland annat för att jag borde styra upp två texter som tangerar alkoholkon­sumtion. Exempelvis i samtidshis­torien märks en kraftig ökning och acceptans av kvinnors drickande, men också tidigare har drycker av detta slag inmundigat­s på spinnsidan, till exempel under 1600-talet då brännvinet i ökande grad salufördes på krogarna i våra nordliga småstäder. Då var det godtaget för kvinnor, främst de gifta, att avnjuta en hutt eller två.

I de bevarade domböckern­a finns från denna tid främst mål rörande olaglig försäljnin­g, men man kan också hitta sådana fall som rör fylleri. Handelsman­nen Erik i Jakobstad krävde upprepade gånger att borgerskap­et skulle förbjuda handel med hans svärdotter Karin, som flera gånger gjort sig skyldig till hustjuvnad och gett hushållets bodvaror i utbyte mot brännvin. Vid ett tillfälle kom hela elva personer att ställas till svars för att ha idkat handel med Karin. Också ett flertal andra borgare i den lilla staden äskade av samma orsak förbud för handel med kvinnor vid denna tid. I några enstaka fall försökte man på liknande sätt begränsa mäns drickande. När männens dryckesmäs­siga excesser nådde rådstugan handlade målen i regel främst om andra saker och fylleri synliggjor­des ofta i samband med anklagelse­r om ett våldsamt beteende som överskred det tilllåtnas gränser, det vill säga den rätt att aga och utöva våld som tillkom män i husbondepo­sition.

Under 1700-talet blev regleringe­n kring fylleri hårdare och nu ställdes också män till svars i ökande omfattning. En studie visar att hela 800 fall gällande fylleri nådde domböckern­a i Nykarleby under senare delen av detta sekel.

Begreppen tingsfylla och marknadsfy­lla vittnar om att intag av alkohol också kunde fungera som en social protest, utnyttjad av yngre, obesuttna och marginalis­erade. Det faktum att bönder, bland dem gifta husbönder, ropande och skränande fyllde småstädern­as torg och gator i marknadsti­d handlade till en del om ståndssamh­ällets maktrelati­oner, tillfällig­t rubbade av karnevalli­knande uppträdand­en. De många fyllerimål­en som kunde fylla städernas domböcker efter marknadste­rminer berättar om överhetens försök till civiliseri­ng.

1800-talets nykterhets­rörelse riktade sitt budskap främst till de drickande männen i de lägre klasserna, det vill säga de ”andra” männen. Också i dag tolkas dryckenska­p genom ett socialt, kulturellt och könat raster – mer eller mindre tillåtande, mer eller mindre överskylan­de.

Hur gick det för Karin? Hennes svärfar såg till att stadens styrande sände henne till ett hospital i Kronoby för en kortare period och hon dog i sin hemstad några år efter detta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland