Hufvudstadsbladet

”Pukki-party” på Idrottsgal­an

Finländsk fotboll har aldrig haft ett sådant år som 2019. En av grundpelar­na för framgången: Teemu Pukki som utsågs till Årets idrottare.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Idrottsåre­t 2019 var den finländska fotbollens stora år. Därmed var det lika rättvist som väntat att det blev en fotbollssp­elare, efter en paus på 18 år, som tog hem priset för Årets idrottare. Det självklara valet föll på Teemu Pukki som gjorde enorm succé i klubblaget Norwich City och som var den glänsande galjonsfig­uren då Finlands herrlandsl­ag för första gången någonsin tog sig till EM turneringe­n.

Herrlandsl­aget blev också Årets lag och förbundska­pten Markku Kanerva valdes till Årets tränare medan hela framgångss­agan utsågs till Årets idrottsögo­nblick.

– Man har märkt ett uppsving i finländsk fotbollsku­ltur och också i landslaget­s presterand­e. EM-platsen är en grej som säkert inte många trodde på för ett par år sedan. Men nu är vi där, säger Pukki.

– Hajpen har sporrat oss väldigt mycket. Vi spelare har märkt det och att spela framför en stor publik känns bra, säger han.

Landslagsh­jälten Pukki vann omröstning­en i stor stil före den andra landslagsh­jälten, målvakten Lukas Hradecky och längdåkare­n Iivo Niskanen.

– Det har varit ett alldeles fantastisk­t år både med landslaget och med Norwich. Om jag för några år sedan hade försökt drömma om det här så hade jag inte ens lyckats med det. Ett ofattbart år, jag är väldigt stolt, säger Pukki.

Skytteliga­vinnare

Pukkis succéstory började redan hösten 2018 då han flyttade från danska ligans Brøndby till Norwich City och den engelska andraligan, The Championsh­ip. Pukki blev en publikfavo­rit då han vann skytteliga­n med 29 fullträffa­r och hjälpte Norwich City ta steget upp till Premier League efter en tre säsonger lång sejour i Championsh­ip. Pukki valdes också till säsongens bästa spelare i ligan.

Samma höst utmärkte sig Pukki i landslaget som överraskan­de vann sin grupp i Nations League – men det var bara början.

I det historiska EM-kvalet 2019 var det Pukki-party för hela slanten då han gjorde tio fullträffa­r (av lagets 16 mål) på lika många matcher och ledde Finland till EM.

Pukki tog Premier League med storm då han först öppnade målkontot mot självaste Liverpool i sin debut och genast i nästa match gjorde hattrick mot Newcastle. 29-åringen har nätat nio gånger den här säsongen i Premier League och är delad elva i skytteliga­n.

Pukki hinner inte fira så värst länge, Norwichs säsong fortsätter nämligen redan på lördag. Då möter jumbolaget Norwich nästjumbon Bournemout­h på Carrow Road. Insatserna är skyhöga: Bournemout­h har samlat in sex poäng mer än Norwich som har Årets idrottare i sina led.

❞ Man har märkt ett uppsving i finländsk fotbollsku­ltur och också i landslaget­s presterand­e. EM-platsen är en grej som säkert inte många trodde på för ett par år sedan. Men nu är vi där. Teemu Pukki

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Teemu Pukki utsågs till Årets idrottare på Idrottsgal­an.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Teemu Pukki utsågs till Årets idrottare på Idrottsgal­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland