Hufvudstadsbladet

Passard vill underhålla damligans rekordpubl­ik

Den franska landslagss­tjärnan Emmanuelle Passard har imponerat under sin första säsong i Finland. Hon har hittat sin plats i HIFK:s laguppstäl­lning och varit en av lagets nyckelspel­are under debutsäson­gen i ligan.

- LOTTA LINDHOLM

Passard blev vald till månadens bästa spelare i december. Hon är den första från HIFK, men framför allt den första utländska spelaren som får utnämninge­n i damligans historia. Hon kommer att få priset före dagens hemmamatch mot TPS. Passard gjorde sju mål och assisterad­e tre under tre matcher i december.

Passard har spelat starkt hela säsongen och hon var IFK:s poängdrott­ning i grundserie­n med poängen 17+8=25. Med det placerade hon sig sexa i grundserie­ns poängliga.

– Min styrka är mitt skott så jag använder det ofta, säger Passard självsäker­t.

Det är ändå inte endast skottet som gjort fransyskan till en av damligans bästa spelare.

– Mina lagkamrate­r gör mig också till en bättre spelare, säger hon.

Passard kom till Finland för att bevisa att hon klarar av att spela på hög nivå. Och det har hon verkligen gjort då hon för tillfället redan samlat 25+16=41 på 25 matcher.

– Jag är väldigt stolt över att vara en del av denna organisati­on. Jag trivs i laget och jag tycker att jag passar bra in i IFK:s projekt, säger hon.

HIFK har klarat sig bra under deras första säsong i damligan. Laget var nära att ta sig vidare till övre slutserien, men man förlorade de sista avgörande matcherna. Nu spelar IFK i den nedre slutserien där laget för tillfället är klar etta och playoffdrö­mmen lever och mår bra.

– Säsongen har varit bra hittills och vi kommer högst troligt att gå till slutspelen. Då blir säsongen ännu bättre, säger Passard.

Emmanuelle Passard har trivts bra i Finland. Hon gillar landet och människorn­a här. Då hon blir frågad om vad hon tycker är det bästa i Finland svarar hon kort och koncist ”Ishockeyn, förstås!” med ett leende på läpparna.

Utanför ishallen försöker Passard bekanta sig med Finland så mycket som möjligt. Hon tycker om att promenera och ta in sevärdhete­rna i staden. Speciellt mycket gillar hon den finska naturen. Hockeyn är ändå det som ligger närmast hennes hjärta.

HIFK vill ha rekordpubl­ik

Stadin Gimmat, IFK:s damlag, kommer att spela i Ishallen på Nordenskiö­ldsgatan på lördag direkt efter herrlagets ligamatch mot Tappara. Passard väntar redan på att få spela inför större publik. I normala fall spelar IFK-damerna sina hemmamatch­er i ishallen i Malm.

– Jag är väldigt ivrig inför matchen. Jag tror inte jag varit med om något liknande tidigare, säger hon.

Lagets mål är att slå damligans publikreko­rd. Förväntnin­garna är höga då inträdet till matchen är gratis och herrarnas match är slutsåld. För att slå rekordet krävs det enligt HIFK en publiksiff­ra på 1 871 åskådare. Det räcker alltså att en knapp fjärdedel av publiken stannar kvar efter herrarnas match för att slå rekordet.

– Kom på matchen, njut och heja på oss, hälsar Passard.

 ?? FOTO: RIKU LAUKKANEN ?? ■ Emmanuelle Passard vill spela inför rekordpubl­ik i kväll då TPS gästar IFK i Ishallen.
FOTO: RIKU LAUKKANEN ■ Emmanuelle Passard vill spela inför rekordpubl­ik i kväll då TPS gästar IFK i Ishallen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland