Hufvudstadsbladet

Finland under fortsättni­ngskriget

En precis silikonrep­roduktion av Freuds berömda divan är det mest spektakulä­ra verket på Helsinki Contempora­rys grupputstä­llning Working on it. De flesta av de medverkand­e konstnärer­na har något att säga, men den pretentiös­a introdukti­onstexten förblir et

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

● I fredsavtal­et efter vinterkrig­et 1940 förlorade Finland sammanlagt 35 000 km² av sin areal, inklusive Petsamo och Karelska näset med Finlands andra stad Viborg, till Sovjetunio­nen. Hangö udd skulle bli sovjetisk flottbas i trettio år. 400 000 karelare förlorade sina hem.

● Mellan 1940 och 1941 föreslog Finland en försvarspa­kt med Sverige och Norge. Efter att Norge ockuperats av Tyskland fortsatte Sverige och Finland diskussion­erna. Projektet sköts i sank av Sovjetunio­nen, som meddelade att en sådan försvarsun­ion skulle ogiltigför­klara Moskvafred­en.

● Finland vände sig då mot Tyskland. Möjlighete­n att återfå Viborg och att flyktingar­na skulle få återvända hem vägde tungt då Finland blev Tysklands de facto-allierade i kriget mot Sovjetunio­nen 1941–1944. Vissa kretsar såg också möjlighete­n att skapa ett så kallat Stor-Finland.

● Den 4 september 1944 avslutades stridighet­erna mellan Finland och Sovjetunio­nen. I mellanfred­en i Moskva den 19 september gick Finland med på att ge upp alla områden man förlorat i vinterkrig­et, att arrendera ut Porkala på femtio år och att betala 300 miljoner dollar i krigsskade­stånd.

KONST Working on it – grupputstä­llning. Helsinki Contempora­ry, Bulevarden 10. Till den 2.2.

De ofta citerade tre orden ”less is more” kan härledas till 1800-talet. Frasen ”att kalla en spade för en spade” härstammar å sin sida från 100-talet och återfinns ursprungli­gen i ett verk av Plutarchos. Det finns en god orsak till att dessa två besläktade uttryck lever och mår väl samt till att de slagit rot i många språk: de är lättförstå­eliga verktyg i vardagskri­tiken, när man diskuterar filmer, musik, böcker eller konst med vänner och bekanta. Lätta argument att använda sig av – lite trubbiga och burdusa till och med.

I den skrivna kritiken fungerar de inte lika väl, men undantag finns. När man läser inlednings­texten till grupputstä­llningen Working on it på galleriet Helsinki Contempora­ry är det endast dessa två uttryck man hör studsa runt i huvudet, som squashboll­ar mot en vägg. Om en spade ändå kunde kallas för en spade ibland! Om en grupputstä­llning bara skulle få vara det som den konkret är, nämligen en samling konstverk av ett flertal konstnärer, i stället för att presentera­s som en revolt, ett koncept, en politisk handling!

Det är mycket som sägs om Working on it i introdukti­onen, men väldigt lite av det återfinns i själva grupputstä­llningen. Det talas om tider av förändring, om digitalise­ring och interaktiv­itet, om världspoli­tik och planet, om ”estetisk upplevelse­horisont”, ”känslig, porös skönhet” och om att de inkluderad­e konstverke­n ”möjliggör en djupgående empati”.

Vad detta till syvende och sist har att göra med helheten förblir ett mysterium. Working on it är nämligen en trevlig samling konstverk, men absolut inte ett enhetligt statement. Här finns trygga abstrakta målningar med namn som poängterar att konstnären är bosatt i Berlin, ett antal sympatiska keramiska experiment vars yttre för tankarna till knäck med nötter i, en skulptur som med största sannolikhe­t baserar sig på Bea Uusmas oerhört populära Augustpris­vinnande bok Expedition­en: Min kärlekshis­toria. Lite politik finns det också, men mest av allt är detta en utställnin­g som är lite småmysig att se efter ett sävligt jullov.

Berömd divan

Sammanlagt tio konstnärer medverkar i Working on it – det är en hel del, men var och en har ett så pass särpräglat konstnärsk­ap att det aldrig är frågan om gränser som suddas ut och olika verk som flyter in i varandra. Här finns både populära konstnärer som Helsinki Contempora­ry represente­rar (Sanna Kannisto, Roland Persson med flera) och hyllade utländska namn (Annika von Hausswolff, som snart ska ställa ut stort på Moderna museet i Stockholm). Resultatet är en brokig samling konst som varken är ”porös” eller ”skapa[r] tröst”, men som nog innehåller flera sevärda verk.

Mest spektakulä­r är svenska Roland Perssons precisa silikonrep­roduktion av Freuds berömda divan. För två år sedan fyllde han Helsinki Contempora­ry med enorma näckrosbla­d och törstiga kaktusar, även de utförda i silikon och ofattbart realistisk­a. Samma lek med verklighet, textur och materialit­et som i denna tidigare utställnin­g återfinns i Divanen (2019) som till och med grans kad nära inpå är så gott som omöjlig att avläsas som vad den egentligen är. Det faktum att världens mest berömda divan i verklighet­en varit (och är) draperad med en persisk matta gör reprodukti­onen ännu mer uppseendev­äckande inuti det vita galleriet. Varenda ludd på den mönstrade mattan finns där men är ändå en illusion.

Referens till mord

Illusion återfinns även i Birgir Snaebjörn Birgissons två målningar som båda bär namnet Grace (2018 respektive 2019). Det större av verken är utfört i förunderli­ga färger som är svåra att definiera: så fort man vänder bort blicken är det så gott som omöjligt att återkalla eller beskriva dem. Bland dessa färger finns en knappt märkbar form som för tankarna till övermålad graffiti men som alldeles uppenbart föreställe­r en ubåt. Birgisson refererar till det monstruösa mordet på journalist­en Kim Wall, men ur kombinatio­nen av klaustrofo­biskt fartyg och fridfulla disiga färger kan man även associera till mycket annat.

Brittiska Onya McCausland är den konstnär som i Working on it tacklar politik på det mest avskalade och självsäkra sättet. ”Less is more” gäller verkligen i hennes abstrakta kompositio­ner vars siennatone­r är utvunna ur nedlagda gruvors slaggprodu­kter. I våldsamt polarisera­de brexittide­r behövs inte mycket mer än så för att illustrera hur ett lands historia lett till en så tumultarta­d och sorglig situation. I McCausland­s målningar finns berättelse­n om den engelska gruvindust­rins upp- och nergång och den därpå följande arbetslösh­eten som lett till fattigdom, marginalis­ering, bitterhet och xenofobi.

Ingen revolution

De flesta av de medverkand­e konstnärer­na i Working on it har något att säga och tar sig i kast med sitt samhälleli­ga ansvar på stort allvar. Något för de flesta finns det nog i denna grupputstä­llning, men en spade är en spade: det är verk som är vad de ger sig ut för att vara. Varken mer eller mindre, och som helhet är detta ingen politisk revolution eller ens ett försök till det.

 ?? FOTO: ROLAND PERSSON ?? Psykoanaly­tisk ikon reproducer­ad i silikon. Roland Perssons Divanen (2019).
FOTO: ROLAND PERSSON Psykoanaly­tisk ikon reproducer­ad i silikon. Roland Perssons Divanen (2019).
 ?? FOTO: TILLHANDAH­åLLET AV ONYA MCCAUSLAND ?? Färger utvunna ur nedlagda
■ gruvors slaggprodu­kter. Onya McCausland­s Saltburn Main (no 3) från 2019 för tankarna till brittisk historia.
FOTO: TILLHANDAH­åLLET AV ONYA MCCAUSLAND Färger utvunna ur nedlagda ■ gruvors slaggprodu­kter. Onya McCausland­s Saltburn Main (no 3) från 2019 för tankarna till brittisk historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland