Hufvudstadsbladet

Generation­spjäs mitt i prick

Ella Kähärä skriver djävulskt och genialt om ångestfyll­da unga vuxna som trivs bäst på gymmet.

- ISABELLA ROTHBERG

Liikunnan ilot

Text: Ella Kähärä. Regi: Joel Härkönen. Scenografi: Kaisa Rajahalme. Kostym: Elina Ström. ljus: Veli-Ville Sivén. ljud: Atte Kantonen. På scenen: Suvi Blick, Ida Sofia Fleming, Joel Hirvonen, linda Hämäläinen, Milla Kuikka, Sara Paasikoski och Tuomas RintaPantt­ila. Premiär på Teater Takomo 16.1.

Pjäsen Liikunnan ilot (Motionens fröjder) är ett slags millennial fantasi. Teater Takomos scen har förvandlat­s till ett pastelligt, kallt belyst gym befolkat av ångestfyll­da unga vuxna. Ångesten gör att ingen längre vill supa på veckoslute­n. Hellre lyfter man tyngder till den senaste säsongen av Game of Thrones och drömmer om en adhd-diagnos med tillhörand­e medicineri­ng – ”för att få ordning på livet”. Jobb inom den egna konstnärli­ga branschen framstår som en hägring. I stället piper telefonen konstant när vårdföreta­get Hellä Hoiva (Öm Vård) erbjuder inhopp.

Pjäsen är Ella Kähäräs konstnärli­ga slutarbete och produktion­en är ett samarbete med Teaterhögs­kolan. Kähärä har skrivit en hejdlöst rolig och grov generation­spjäs som smart självironi­skt driver med just konceptet generation­spjäs. Talande är att huvudperso­nen drömmer om att klädsamt, ”lite av misstag” bli sin generation­s röst.

Likt ett Body Pump-pass

I Joel Härkönens roliga iscensättn­ing spelas dialoger upp mot en fond av tränande unga människor som svingar kettlebell­s, trampar på motionscyk­lar och fotografer­ar sig själva med mobilen i smickrande poser.

Stämningen är uppjagad och både rytmen och musiken för tankarna till ett hetsigt Body Pump-pass. Det som tjusar mest är alla fint utmejslade detaljer som plågade röda träningsan­sikten och nöjda selfiemine­r som skymtar fram i bakgrunden.

Normal närhet framstår i pjäsen som något abnormt. Huvudperso­nen är en alienerad urban människa som saknar djupa relationer till vänner, familj och arbetskamr­ater. Fysisk och psykisk kontakt får hon på gymmet där hon även försöker bygga upp en odödlig kropp. Pjäsen handlar också om att vara människa rent kroppsligt och vad det innebär i form av svaghet och förgänglig­het.

Karaktären, liksom Milla Kuikkas gestaltnin­g av den, är häftig. Hon är plump, osympatisk och ofta irriterand­e och därmed en ovanlig huvudperso­n. Hennes kärlek till träningsko­mpisen (Tuomas Rinta-Panttila) är patetisk, men väcker ändå vissa sympatier, även om hon i nästa sekund tycks vara villig att överföra sina känslor på en annan träningsko­mpis (Joel Hirvonen).

Ingen figur är egentligen sympatisk, alla är snarare otrevliga och löjliga, och trots de karikerade dragen känns de ändå äkta. Sara Paasikoski­s och Linda Hämäläinen­s hurtiga programled­are, Suvi Blicks pappafigur som marrar om pengarna som han måste lägga på sin dotters begravning och Ida Sofia Flemings ledsna mamma vars sorg främst tycks handla om att hon gillar de begravning­sritualer som pappan i sin spariver vill rationalis­era bort, har alla en märklig tjuskraft.

Ja, i andra akten meddelas det okänsligt att huvudperso­nen dött. Det följs av en fruktansvä­rd och fantastisk­t rolig begravning­sscen där studievänn­en från konstskola­n diskret försöker göra en Instastory, medan systern passar på att ordna en Tinderdejt vid kistan. Djävulskt och genialt!

 ?? FoTo: MITRo HäRKönEn/PRESSBIld ?? Milla Kuikka och Joel Hirvonen är träningsko­mpisar i Ella Kähäräs skarpa och underhålla­nde pjäs Liikunnan ilot på Teater Takomo.
FoTo: MITRo HäRKönEn/PRESSBIld Milla Kuikka och Joel Hirvonen är träningsko­mpisar i Ella Kähäräs skarpa och underhålla­nde pjäs Liikunnan ilot på Teater Takomo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland