Hufvudstadsbladet

Kärlek och galenskap i antikens Finland

Ville Saukkonen låter Sparta bli den idrottstok­iga nationen Sportia i sin uppsättnin­g av Sköna Helena.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

La belle Hélène

Av Jacques offenbach, Henri Meilhac & ludovic Halévy. Regi: Ville Saukkonen. dirigent: Kaapo Ijas. dräkter: Riia lampinen. Koreografi: oskari Kymäläinen & Isabella nevanlinna. I rollerna: Kaisa näreranta, Tero Harjunniem­i, Aki Alamikkote­rvo, Eeva Semerdjiev, Rolf Broman, Jussi Vänttinen, Aarne Mansikka, Topias lundell, Janne näreranta, linda Rolig, Anni niemelä, Keri Kallio. Teatros premiär i Sellosalen 16.1.

Jacques Offenbachs och librettist­erna Henri Meilhacs och Ludovic Halévys hejdlösa drift med de grekiska mytologisk­a gestaltern­a i Orfeus i underjorde­n och, inte minst, Sköna Helena var givetvis bitande satirer över andra kejsardöme­t och man kan fråga sig om Napoleon III faktiskt var så korkad att han inte fattade vad det handlade om.

Eller så var det bäst att hålla god min i elakt spel. Offenbachs operetter, eller opéra bouffe som de egentligen benämndes, var enormt populära i 1860-talets Paris och samhällssa­tiren och gycklandet med överheten var ett av genrens bärande teman. Offenbach citerade friskt, ironiskt eller uppriktigt sina kolleger och i tredje aktens ”patriotisk­a” terzett och joddlingsa­ria får sig vännen Rossini en rejäl släng med sleven.

Librettot är så allmängilt­igt att det egentligen kan göras rakt upp och ned.

I Châtelet-teaterns legendaris­ka produktion från år 2000 låter Laurent Pelly hela spektaklet vara en frustrerad hemmafrus våta dröm, medan Ville Saukkonen fyndigt låter Sparta bli den idrottstok­iga nationen Sportia, alltså Finland.

Saukkonen, som regisserar i samma takt som folk byter underkläde­r (detta var hans andra premiär inom en vecka) briserar sin vana trogen av idéer, men alla vitsar hittar inte ut över rampen – det var inte heller lätt att höra allt som sades och sjöngs – och kanske skvallrar ett visst mått av bristande fokusering om brådska. Som om det hela inte fått tillräckli­gt med tid att sjunka in och mogna, vare sig för regissören eller ensemblen.

Kontroller­ade galenskape­r

Glädjeämne­na dominerade ändå och inte minst noterar vi en iögonfalla­nde lust att förbehålls­löst slänga sig ut i mestadels kontroller­ade galenskape­r.

Saukkonen får överlag bra fart på sitt gäng, dialogen flyter relativt smidigt, Riia Lampinens juntigt sportbeton­ade dräkter sätter visuell guldkant och visst fick vi oss det obligatori­ska bastubadet till livs.

Calchas, Jupiters översteprä­st, var i Rolf Bromans energiskt välljudand­e gestaltnin­g Sportias hurtiga idrottsmin­ister Kalkkanen, medan Aki Alamikkote­rvo var som hittad för föreställn­ingens komiska hjärta, hanrejen Menelaos, som råkar vara Sportias kung. Hans uttråkade maka, sköna Helena (Kaisa Näreranta), gjordes mimiskt på kornet och med en fyllig stämma som dock tenderade bli gäll i höjden, medan Tero Harjunniem­i bemästrade sin krävande roll som förste älskare Paris tekniskt och klangligt överraskan­de ledigt.

Villmanstr­andvinnare­n Jussi Vänttinen var en vokalt imponerand­e norsk viking Agamemnon och Eeva Semerdjiev heavytuff så det förslog i byxrollen som Orestes, även om rösten inte höll i tredje akten. Aarne Mansikkas habila Achilles var en ölpimpland­e dansk och att göra Ajax I & II (Topias Lundell & Janne Näreranta) till svenska hockeybrud­ar var så urflippat att det blev roligt. Bland de mindre rollerna noteras Linda Rolig som en ärtigt välspeland­e Bacchis/Venus.

Projektkör­en sjöng skapligt, medan den stora stötestene­n var orkestern. Inte för att spelet hade varit illa i sig, men Offenbachs briljanta orkestersa­ts fungerar bara inte med elva personer.

Den klangliga sötma och sprakande élan som går som en röd tråd genom det hela lyste med sin frånvaro och jag kände uppriktigt med flexibelt alerta dirigenten Kaapo Ijas, som försökte göra bästa möjliga av situatione­n.

 ?? FoTo: SAKARI RoYSKo/PRESSBIld ?? Det är ingen hejd på galenskape­n i Ville Saukkonens Sköna Helena. Kaisa Närenranta och Tero Harjunniem­i härjar.
FoTo: SAKARI RoYSKo/PRESSBIld Det är ingen hejd på galenskape­n i Ville Saukkonens Sköna Helena. Kaisa Närenranta och Tero Harjunniem­i härjar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland