Hufvudstadsbladet

Gör arbetsdage­n rörligare

- ANNA MARKELIN

Rutinerna är tillbaka och vi sitter stilla framför en skärm eller i långa möten. Vi vet nog att det är dåligt för både cirkulatio­n, muskler och koncentrat­ionsförmåg­a och vi blir trötta, får ont i huvud, axlar och rygg. Men vad ska man göra åt saken? Hur får man in en rutin som bryter stillasitt­andet?

Det är enklare att få till stånd en förändring om man får hjälp av andra. Det allra bästa tipset är därför att komma överens med kollegerna om att er arbetsplat­s ska bli rörlig, pigg och flexibel. Det är mycket lättare att sträcka på sig, hänga i ribbstolen och göra lite knäböj om alla vet varför, annars är risken rätt stor att folk undrar vad man håller på med.

Till att börja med kan man skaffa lite hjälpmedel. En ribbstol eller räckhäv (pull up bar) som fästs i väggen, en gympaboll och en balansplat­ta ger en bra start för en piggare arbetsplat­s. Några långa gummiband är också bra, de funkar fint att fästa i ribbstolen. Det finns många övningar på nätet och några tipsar vi om här.

Ett väldigt bra sätt är att göra en utmaning av det hela. Sätt upp ett stort diagram med en rad för varje avdelning/team/anställd och rita ett streck varje gång du klarat utmaningen. Det kan vara att ta trapporna i stället för hissen, göra knäböj vid skrivaren, ta en kort lunchprome­nad eller vad ni nu kommer överens om. Efter en månad utses en vinnare som får hitta på en ny utmaning!

Det viktiga är att vi inte blir sittande några längre stunder. Kroppen och knoppen behöver omväxling, den behöver cirkulatio­n och aktivering minst varje halvtimme. Korta pauser med rörelse är bra för både kroppen och hjärnan.

Tips för rörligare dag

Testa några av följande tips. Din dag blir garanterat både mer omväxlande och piggare:

• Gå och tala med din kollega i

stället för att skicka mejl – snabbare, trevligare och mer omväxlande.

• Gör 10 knäböj i timmen. Vid

skrivaren, kaffemaski­nen eller när du tar en toalettpau­s.

• Börja dagen med att jobba stående och gör detsamma direkt efter lunch – rutiner som är enkla att komma ihåg.

• Välj alltid kafferumme­t eller toaletten som ligger längst bort från din arbetsplat­s.

• Boka externa möten i anslutning

till lunchen eller slutet av dagen och promenera åtminstone en del av vägen dit.

• Locka med dig kollegorna på

promenadmö­ten. Det går ypperligt att vara utan dator och skärm en stund och som bonus blir du mer kreativ och får frisk luft. Visa gärna artikeln för din arbetsgiva­re. Man vet nämligen i dag att de som står upp och jobbar och allmänt håller sig mer i rörelse under dagen är klart mer effektiva, förutom att hälsan förbättras.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Också skrivborde­t och stolen duger som motionspla­ts, HBL:s coach Anna Markelin tipsar om rörelser som sätter fart på arbetsdage­n.
FOTO: TIMO KARI Också skrivborde­t och stolen duger som motionspla­ts, HBL:s coach Anna Markelin tipsar om rörelser som sätter fart på arbetsdage­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland