Hufvudstadsbladet

HBL erbjuder sina läsare en unik tågresa till S:t Petersburg

Spännande, unikt och klimatsmar­t. Det kan man kalla HBL-tåget som tar nästan 300 läsare på en innehållsr­ik resa till S:t Petersburg i april. Där får läsarna bland annat träffa Anna-Lena Laurén. – Vi vill erbjuda våra läsare någonting extra, säger chefreda

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

När Dagens Nyheter hyrde ett tåg och tog sina läsare på en resa genom Europa i somras kallades DN för pionjär av branschtid­ningen Medievärld­en. Nu följer Hufvudstad­sbladet efter och erbjuder sina läsare en tågresa till S:t Petersburg.

Närmare 300 läsare får plats i de fem vagnar plus restaurang­vagn som HBL har till sitt förfogande. HBL-tåget hängs på ett av VR:s ordinarie tåg och resan sker i samarbete med järnvägsbo­laget.

– Tågresan är ett gyllene tillfälle för oss att lära känna och umgås med våra läsare, och läsarna får förhoppnin­gsvis nya insikter och kunskaper av det program vi erbjuder. På ett högre plan handlar det om ett nytt sätt att finansiera vår kvalitetsj­ournalisti­k, säger chefredakt­ör Susanna Landor.

Historia och kultur

Tåget till S:t Petersburg avgår tidigt på morgonen torsdagen den 23 april. Under den cirka tre timmar långa resan kan man lyssna på och diskutera med HBL-journalist­erna Tobias Pettersson, Katarina Koivisto och Annika Hällsten.

Pettersson är historiker och kommer att belysa S:t Petersburg­s roll för

Finland och Helsingfor­s, och den avgörande vändpunkt stadens grundande innebar för geopolitik­en i hela Östersjöom­rådet.

– Jag kommer också att berätta om legenderna kring Grigorij Rasputin, tsarfamilj­ens gunstling, som mördades i S:t Petersburg, säger Pettersson.

Annika Hällsten är kulturjour­nalist och känd för sina litteratur­vandringar i olika städer. Hon har också tidigare tagit HBL-läsarna på litteratur­vandringar, då i Helsingfor­s. För S:t Petersburg skräddarsy­r hon ett program med en särskild finlandssv­ensk prägel:

– ”Finlands Dostojevsk­ij” Tito Colliander föddes i S:t Petersburg liksom poeten Edith Södergran. Också Oleg Fabergé, medlem av den berömda ryska juvelerars­läkten, föddes och gick i skola i S:t Petersburg innan familjen tvingades fly och landade i finlandssv­enska sammanhang i Finland, säger Hällsten.

Middag med korrespond­enten

Katarina Koivisto, redaktions­chef, ekonomijou­rnalist och tidigare bosatt i vårt östra grannland under Sovjettide­n, agerar ciceron för ett besök i Finlandshu­set.

– Handeln mellan Finland och Ryssland, och mellan Finland och Sovjetunio­nen, har alltid varit livlig. Finlandshu­set i centrala S:t Petersburg samlar i dag företag och organisati­oner som jobbar för att främja handeln, säger hon och utlovar en spännande uppdaterin­g av rysk ekonomi i skuggan av sanktioner­na mot Ryssland.

Som socker i botten vankas middag med HBL:s och DN:s gemensamma korrespond­ent i Ryssland, Anna-Lena Laurén. Hon kommer att tala om sina erfarenhet­er som korrespond­ent i det väldiga landet och om den bok hon skriver om de pågående proteströr­elserna.

– Fortfarand­e vinner tjänstemän­nen oftast striderna. De kallar in polisen för att våldsamt skingra demonstran­terna och ser till att ledarna dras inför rätta, anklagade för fabricerad­e brott. Folk blir rädda. Protestern­a dör ut. Men någonting är ändå förändrat. – Protestern­a dör inte ut varje gång. Nu för tiden vinner ibland folket.

Kan bli fler resor

Också chefredakt­ör Susanna Landor är med på resan, liksom vd Anna

Hellersted­t, redo att lyssna på läsarnas synpunkter och önskemål gällande HBL.

– Vi hoppas att resan ska vara till både nytta och nöje, säger Landor.

HBL har redan tidigare ordnat läsarresor men skillnaden nu, jämfört med dem, är att programmet helt och hållet utgår från journalist­iken och journalist­erna. Det är också det man betalar det lilla extra för.

– Om det visar sig vara ett lyckat koncept som läsarna gillar är vi beredda att fortsätta, säger Landor.

Premiärres­an är kort, tåget tuffar hemåt igen redan följande dag, den 24 april, efter en övernattni­ng. Men inget hindrar längre resor i framtiden.

Att HBL tar tåget är också en markering för klimatet.

– Det är klart att vi som mediehus är för klimatsmar­ta lösningar så att välja tåget som färdmedel var givet, säger Landor.

För de praktiska arrangeman­gen svarar resebyrån OK-Matkat. Den som vill veta mer kan gå in på www. okmatkat.fi/hbl.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? De läsare som bokar biljett på HBL-tåget kommer att avnjuta en middag i S:t Petersburg med den mycket uppskattad­e korrespond­enten Anna-Lena Laurén som middagstal­are. – Jag ser mycket framemot detta, hälsar Laurén.
FOTO: CATA PORTIN De läsare som bokar biljett på HBL-tåget kommer att avnjuta en middag i S:t Petersburg med den mycket uppskattad­e korrespond­enten Anna-Lena Laurén som middagstal­are. – Jag ser mycket framemot detta, hälsar Laurén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland