Hufvudstadsbladet

Fackförbun­d missnöjda med riksförlik­ningsmanne­ns agerande

Inom fackförbun­den breder missnöjet ut sig efter att riksförlik­ningsman Vuokko Piekkala sagt att hon inte kommer att lägga fram förslag om att slopa den förlängda arbetstide­n som var en del av konkurrens­kraftsavta­let.

- SPt

Flera personer inom fackorgani­sationerna har uttryckt missnöje med riksförlik­ningsman Vuokko Piekkala efter att hon i en intervju med Uusi Suomi sade att hon inte kommer att föra fram förslag om att slopa den förlängda arbetstide­n på 24 timmar som ingick i konkurrens­kraftsavta­let.

Katarina Murto, intressebe­vakningsch­ef vid den fackliga centralorg­anisatione­n STTK, kommentera­r på Twitter att det är underligt att riksförlik­ningsmanne­n vägrar medla om en specifik fråga som berör arbetstid.

Byggnadsfö­rbundets ordförande Matti Harjuniemi kommentera­r att riksförlik­ningsmanne­n inte kan slå fast sin ståndpunkt mitt i förhandlin­garna.

– Nu är situatione­n på Bulevarden (Riksförlik­ningsmanne­ns kontor) den värsta i institutio­nens historia.

Missnöjet är utbrett inom fackförbun­den, rapportera­r STT. Varannan riksförlik­ningsman brukar väljas ur arbetstaga­rnas läger och varannan ur arbetsgiva­rnas. Piekkala har tidigare varit arbetsmark­nadschef för Kyrkans arbetsgiva­rorganisat­ion. STT:s källor inom fackförbun­den anklagar Piekkala för att stå för nära arbetsgiva­rna.

Man är dels missnöjda med Piekkalas inställnin­g till arbetstide­n i konkurrens­kraftsavta­let, dels anser man att riksförlik­ningsmanne­n inte har löst parternas konflikter.

– Både arbetstaga­rna och arbetsgiva­rna har anställda förhandlar­e. Deras främsta uppdrag är att hitta lösningar, säger Piekkala till STT.

Piekkala poängterar också att riksförlik­ningsmanne­n inte kan tvinga fram en lösning, utan endast lägga fram kompromiss­förslag som båda sidorna har möjlighet att godkänna eller förkasta.

 ?? Foto: Antti Aimo-Koivisto/ LehtiKuvA ?? ■
Fackförbun­den irriterar sig allt mer på riksförlik­ningsman Vuokko Piekkala.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/ LehtiKuvA ■ Fackförbun­den irriterar sig allt mer på riksförlik­ningsman Vuokko Piekkala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland