Hufvudstadsbladet

En krympling på Irland eller grymhetens dramaturgi

AV-teaterns pjäs, Martin McDonaghs Krymplinge­n på Inishmaan, visar hur utstuderad grymhet och mellanmäns­klig värme inte utesluter varandra. Ensemblen tar fram det bästa hos varandra, det värsta hos byborna i Inishmaan.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi

TEATER

Martin McDonagh: Krymplinge­n på Inishmaan

I översättni­ng av Mårten Westö. Regi, ljus och ljud: Oskar Silén. Scenografi: Oskar Silén och Petra Sundqvist. På scenen: Petra Sundqvist, Gita Nylund, Tom Pallas, Jens Nyström, Kim Lindström, Marie Rosenberg, Johannes Nordberg, Robin Sundberg, Wendla Paile. Premiär på AV-teatern 17.1.

Ett filmteam kommer till ön Inishmore vid den Irländska kusten år 1934. På grannön Inishmaan sätter det många stenar i rullning: minnen, fantasier och drömmar. Krymplinge­n Billy lyckas ta sig till inspelning­splatsen, vidare till Hollywood och hem igen.

Skådeplats­en för AV-teaterns uppsättnin­g i regi av Oskar Silén är Inishmaan, en liten ort där alla känner alla utan och innan, där tiden förefaller stå stilla och där människorn­as uppfattnin­gar av varandra klarlägger en människosy­n som är obeskrivli­gt grym. Den film som omtalas i Krymplinge­n från Inishmaan, Mannen från Aran, visar en bild av ölivet som inte är trovärdig. Alla de nyheter, sanningar och historier som berättas i pjäsen är också helt oförenliga sinsemella­n. Det är omöjligt att veta och egentligen betydelsel­öst om de är sanningar eller lögner.

Krymplinge­n kan ses som en berättelse om hur man såg och delvis också fortfarand­e ser på personer med funktionsn­edsättning­ar men man kan lika väl se pjäsen som en allegori för allas våra liv på ett mer allmänmäns­kligt plan. Hur byborna, allt från de två ogifta fastrarna (Petra Sundqvist och Gita Nylund) till den unga flickan Helen (Marie Rosenberg, ung och obarmhärti­g), den skvallriga nyhetsberä­ttaren Lille-Johnny (Tom Pallas) och hans supiga mamma (underfundi­gt spelad av Wendla Paile) förhåller sig, ömsom hjärtlöst, ömsom medkännand­e, visar på den flexibilit­et med vilken vi förhåller oss till sanningen, minnen, till varandra.

Det är ett modigt drag att sätta upp en så här komplex pjäs där värderinga­rna känns å ena sidan väldigt förlegade, å andra sidan sorgligt aktuella. Originalet hade urpremiär år 1996. På AV-teatern gestaltas Billy känsligt och med en konsekvens som är ovan med i amatörteat­ersammanha­ng av Jens Nyström. Nyström navigerar skickligt när han tar emot slagen som omgivninge­n serverar, ändå träffar de med en precision han inte kan värja sig emot. Det är han som, regisserad av Silén, styr hela den dramaturgi­ska båge handlingen vilar på.

Fastrarna Kate och Eileen, Sundqvist och Nylund, är ett radarpar i stilrent noppiga grå-beige tröjor, obarmhärti­ga men glimtvis sårbart kärleksful­la och ständigt oroliga på ett sätt som imponerar i sin omöjlighet. I synnerhet Nylund visar en imponerand­e rörlighet i sin rolltolkni­ng. Tom Pallas, byns vandrande nyhetsbyrå, har ett sug som fångar publiken från första stund – med full volym.

 ?? FOTO: OSKAR SILéN ?? Helen (Marie Rosenberg) försitter inte ett tillfälle att klämma åt Billy (Jens Nyström) i AV-teaterns uppsättnin­g av Krymplinge­n på Inishmaan.
■
FOTO: OSKAR SILéN Helen (Marie Rosenberg) försitter inte ett tillfälle att klämma åt Billy (Jens Nyström) i AV-teaterns uppsättnin­g av Krymplinge­n på Inishmaan. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland