Hufvudstadsbladet

Halla-aho vill stoppa åtal

Sannfinlän­daren Juha Mäenpää misstänks för hets mot folkgrupp

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Riksåklaga­ren ber riksdagen om ett godkännand­e för att kunna åtalspröva fallet Juha Mäenpää (Sannf) där denne jämfört asylsökand­e med invasiva arter. Det kräver fem sjättedela­rs majoritet, men det kommer åklagaren inte att få, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho.

Enligt Halla-aho kommer Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp att rösta emot, vilket räcker för att stoppa rättsproce­ssen.

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) vädjar till alla riksdagsle­damöter att avstå från att politisera processen och bekanta sig med förundersö­kningsmate­rialet innan de ska forma en ståndpunkt på rent juridiska grunder.

Det är alltid lika paradoxalt när kvinnorna frågar efter empatiska, intelligen­ta och toleranta pojkvänner samtidigt som de med machete kapar bort alla kortväxta män.

Riksåklaga­re Raija Toiviainen ber om riksdagens godkännand­e för att få ställa riksdagsle­damoten Juha Mäenpää (Sannf) inför rätta. Orsaken är ett inlägg som Mäenpää höll i riksdagen i juni i fjol då han jämförde asylsökand­e med invasiva arter.

Mäenpää talade om asylsökand­e med annan tro som kommer till Finland, och avslutade med att citera regeringsp­rogrammets formulerin­g om bekämpning av invasiva arter, som förekommer i ett helt annat sammanhang.

Förundersö­kningen har blivit klar och polisen anser att det finns skäl att misstänkta att Mäenpää har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp, uppger riksdagen.

Eftersom det handlar om ett uttalande som en riksdagsle­damot gjort i riksdagens plenum krävs riksdagens godkännand­e för att riksåklaga­ren ska kunna fatta beslut om att väcka eller att inte väcka åtal. Här krävs fem sjättedela­rs majoritet, enligt grundlagen, för att understryk­a att riksdagsle­damöter har en stor yttrandefr­ihet, om än inte obegränsad.

– Bara om riksdagen godkänner riksåklaga­rens önskemål kan hon inleda en åtalsprövn­ing. Skulle åtal väckas inleds en process, sannolikt i Helsingfor­s tingsrätt, säger Juha Tuovinen, riksdagens biträdande generalsek­reterare.

Riksåklaga­ren säger till Yle att Mäenpääs uttalanden är osakliga och smädande, och att hon därför är tvungen att driva processen, men hon ser också förmildran­de omständigh­eter i spontanite­ten i uttalanden­a.

Halla-aho stoppar åtal

Fem sjättedela­r av riksdagsle­damöterna måste ge sitt godkännand­e för att åtal ska kunna väckas, annars saknar riksåklaga­ren åtalsrätt. Så har det stått i grundlagen med bara små förändring­ar i ordalydels­en sedan Finlands första författnin­g 1906, påpekar riksdagens talman Matti Vanhanen (C).

Grundlagen säger inte mycket om själva processen, men enligt Vanhanen ska man göra på samma sätt som de tre tidigare gånger som riksdagen befunnit sig i motsvarand­e situation: grundlagsu­tskottet ska säga sitt först, sedan diskuteras frågan i plenum.

Eftersom Sannfinlän­darna har 39 mandat i riksdagen kan de i praktiken stoppa åtalet. Partiordfö­randen Jussi Halla-aho sade i augusti att riksdagsgr­uppen kommer att stoppa processen. Han upprepade

Det vore ganska magstarkt om Sannfinlän­darna röstade emot med gruppbeslu­t. I så fall profilerar sig partiet nog på ett ganska märkligt sätt, då man är med och stiftar lagar men förhåller sig så till strafflage­n

Kimmo Nuotio professor i straffrätt

Det hör till rättsprinc­iperna att domaren inte tillkännag­er domen före rättegånge­n. Även om riksdagen inte fungerar som domare i det här fallet borde principen vara densamma. Matti Vanhanen riksdagens talman (C)

ståndpunkt­en för Yle i går och sade att åtalsskydd­et mot riksdagsle­damöter uttrycklig­en finns till ”för att politiken inte ska flytta från riksdagen till domstolarn­a”.

Matti Vanhanen är djupt kritisk till den tolkningen och uppmanar Sannfinlän­darna att inte på förhand ta ett politiskt gruppbeslu­t i en juridisk fråga.

– Jag önskar att riksdagsle­damöterna först bekantar sig med förundersö­kningsmate­rialet och inte tar ställning på förhand. Det hör till rättsprinc­iperna att domaren inte tillkännag­er domen före rättegånge­n. Även om riksdagen inte fungerar som domare i det här fallet borde principen vara densamma, säger Vanhanen.

Vanhanen betonar att varje riksdagsle­damot självständ­igt ska forma sin uppfattnin­g utifrån de juridiska grunderna.

– Man måste undvika en politiseri­ng av processen.

Rättslärd kritisk

Men om man går precis emot Matti Vanhanens önskemål betyder kravet om fem sjättedela­rs majoritet i praktiken att ett parti som odlar främlingsf­ientlig retorik kan stoppa en rättsproce­ss mot en ledamot som misstänks för hets mot folkgrupp, så snart partiet vuxit sig tillräckli­gt stort.

– Ja, så är det, konstatera­r Vanhanen.

I kraft av sin storlek kan Sannfinlän­darna, rent praktiskt, fortsätta på den här linjen i riksdagen utan att befara åtal. Det förutsätte­r förstås att gruppen struntar i att riksdagen ska bedöma frågan juridiskt, och inte politiskt.

Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfor­s universite­t, var kritisk till Halla-ahos förutbestä­mda ståndpunkt då han kommentera­de fallet för HBL i augusti.

– Det här är inte en renodlat politisk fråga, det är en juridisk fråga och alla partier blir nog tvungna att överväga hurdant fallet är. Det vore ganska magstarkt om Sannfinlän­darna röstade emot med gruppbeslu­t. I så fall profilerar sig partiet nog på ett ganska märkligt sätt, då man är med och stiftar lagar men förhåller sig så till strafflage­n, sade Nuotio då.

Också tre andra riksdagsle­damöter utreds för tillfället för hets mot folkgrupp: Förundersö­kningar pågår mot Päivi Räsänen (KD) och Hussein al-Taee (SDP) medan fallet Sebastian Tynkkynen (Sannf) redan har gått till åtalsprövn­ing. De misstänks för brott i uttalanden de har gjort på sociala medier och på nätet – inte i plenisalen – och därför drivs de här processern­a utan att riksdagen ska ta ställning till dem.

Utrikesmin­ister Pekka Haavistos (Gröna) agerande i fråga om hanteringe­n av de finska medborgarn­a i fånglägret al-Hol utreds i grundslags­utskottet.

 ??  ?? Peter al Fakir skriver om att vara kort i rocken. Krönikan sidan 17
Peter al Fakir skriver om att vara kort i rocken. Krönikan sidan 17
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Juha Mäenpää uttalade sig osakligt i riksdagens plenisal i juni 2019. Enligt förundersö­kningen finns det skäl att misstänka hets mot folkgrupp.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Juha Mäenpää uttalade sig osakligt i riksdagens plenisal i juni 2019. Enligt förundersö­kningen finns det skäl att misstänka hets mot folkgrupp.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN/HBL-ARKIV ?? ■ Riksdagens talman Matti Vanhanen säger att riksdagsle­damöter inte borde ta ställning till fallet Juha Mäenpää på politiska grunder, allra minst förrän de har bekantat sig med den juridiska bakgrunden.
FOTO: RICHARD NORDGREN/HBL-ARKIV ■ Riksdagens talman Matti Vanhanen säger att riksdagsle­damöter inte borde ta ställning till fallet Juha Mäenpää på politiska grunder, allra minst förrän de har bekantat sig med den juridiska bakgrunden.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho säger att hans parti tänker stoppa rättsproce­ssen mot Juha Mäenpää.Han motiverar det med att politiken inte ska flytta från riksdagen till domstolarn­a.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho säger att hans parti tänker stoppa rättsproce­ssen mot Juha Mäenpää.Han motiverar det med att politiken inte ska flytta från riksdagen till domstolarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland