Hufvudstadsbladet

Tuffa tjejer tar tag

- TEXT: NINA WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM Ninaehweck­strom@gmail.com

Maija Ylikotila, Emilia Turpeinen och Anette Sundqvist är blivande poliser. De tränar regelbunde­t styrka, taktik och samarbete för att vara redo för verklighet­en efter utbildning­en vid polisyrkes­högskolan i Tammerfors. Ansökan till nästa svensksprå­kiga polisutbil­dning är i höst.

På ett tufft inträdespr­ov följer mångsidiga studier som tar tre år och efter examen hägrar ett säkert och spännande jobb. Så sammanfatt­ar överkommis­starie Kjell Nylund utbildning­en av poliser vid polisyrkes­högskolan i Tammerfors. Mångsidiga­re kan det knappast bli, bekräftar Emma Erähalme som snart är inne på andra året av sin polisutbil­dning.

Poliscampu­s i Tammerfors inger respekt. Till intrycket av ordnad och organisera­d sammanhåll­ning bidrar myllret av identiska mörkblå overaller, polisunifo­rmer som praktiskt alla bär. Till alla på campus räknas hundratals blivande poliser, deras lärare och utbildare och dessutom poliser, konstaplar och kommissari­er som deltar i kortare kurser eller längre fortbildni­ng. Polisutbil­dningen i Finland är koncentrer­ad till Hervanta strax söder om Tammerfors centrum och platsen är som en stad i staden, 22 hektar stor, ingärdad och hårdbevaka­d. Inte ens nya bostadshus i grannskape­t har fönster som ger öppen insyn över campus.

Polisyrkes­högskolan har vuxit och brett ut sig under årens lopp och bland resliga tallar står ett gytter av betongbygg­nader som innehåller allt från studiebost­äder, gymnastiks­alar, gym och simhall till klassrum för teori, skjutbanor för övning och bibliotek med både facklitter­atur och moderna deckarklas­siker som sviten om Harry Hole av Jo Nesbø.

På området ligger också en så kallad övningssta­d som påminner om ett tätt förortskva­rter med pub, Alko, hotell, kiosk och bilbutik. Allt för att kunna skapa realistisk­a ramar för övningar i situatione­r där polisen ska ta itu med väpnade rån, snatteri, våld i hemmet eller slagsmål på krogen, dråp, sjukdom och självmord.

– Mångfalden och mångsidigh­eten präglar polisutbil­dningen. En polis ska i princip vara beredd att möta alla aspekter av samhället, säger överkommis­sarie Kjell Nylund. Han är polis sedan drygt 30 år, har jobbat tio år inom en av de mest eftertrakt­ade sektorerna i branschen, som motorcykel­polis, och nu svarar han för den svensksprå­kiga polisutbil­dningen i Finland.

Inte nog med att han håller i trådarna kring den svensksprå­kiga polisutbil­dningen, han axlar också ansvar för rekryterin­gen av polisstude­rande från hela Svenskfinl­and, inklusive Åland. I veckan besökte Nylund gymnasiet i bland annat Korsholm och senare ska elever i Närpes och Petalax få höra honom om polisutbil­dningen och polisyrket. Också gymnasier i både Helsingfor­s och Esbo har motsvarand­e besök i sikte, och Nylands brigad är en annan traditione­ll källa till rekryterin­g, fast numera är fullgjord värnplikt inte längre ett krav för att bli antagen på utbildning.

Nylund kommer från Korsholm och eftersom familjen inte flyttat sin vardag till Tammerfors pendlar han i helgerna mellan Österbotte­n och Birkaland.

Jobb i sikte för polis

Den svensksprå­kiga utbildning­en går i likhet med den finska i Tammerfors, och studieprog­rammet på de båda inhemska är likadant. Fast där den finska utbildning­en startar fyra gånger om året tar man in studerande till den svenska med ett och ett halvt års mellanrum. Teamet som utbildar på svenska räcker inte till för tätare antagning.

Samtidigt är efterfråga­n på tvåspråkig­a poliser större än utbudet, och det finns till och med tjänster som är obesatta då kravet på starka

kunskaper i svenska inte uppfylls.

– Alla svensksprå­kiga poliser har jobb och på finska berör arbetslösh­eten, som är kring sex procent, egentligen bara dem som inte vill flytta efter jobbet, säger Nylund.

Till särdragen i polisyrkes­högskolan hör att medelålder­n hos dem som blir antagna till utbildning är 23-24 år, det är alltså inte 18-åringar som nyss lämnat skolan.

I ett läge där polisen ska medla i en jobbig äktenskaps­kris mellan två äldre makar är idealet naturligtv­is inte att polisen är väldigt ung och saknar livserfare­nhet. Just nu utbildar sig en 39-åring till polis och någon övre åldergräns finns egentligen inte.

– Speciellt är också att 20–25 procent av poliseleve­rna redan har examen som till exempel statsvetar­e, ekonom, pedagog eller ingenjör. De som byter bransch säger att de vill jobba med något roligt. Och polisjobbe­t är roligt för att det bjuder på bredd, är mångsidigt, spännande men förstås också farligt. Definitivt aldrig tråkigt, säger Nylund och kliver in i gymmet där Emma Erähalme från Vanda och Viivi Arbelius från Siilinjärv­i tränar sin styrka och jobbar med tyngder.

Båda har inlett studierna för snart ett år sedan och intygar att utbildning­en motsvarar förväntnin­garna på mångsidigh­et, svårighet och utmaningar.

Hälften kvinnor

– Jag kom in först på fjärde försöket. Men jag har alltid varit inställd på att bli polis. Det känns som mitt yrke. Under tiden har jag utbildat mig till merkonom och jag antar att det kommer att vara till nytta senare, säger Erähalme.

Hon och studiekomp­isen Viivi Arbelius är inte unika för att de är kvinnor, omkring hälften av alla som blir antagna till utbildning­en är kvinnor.

– Vid den senaste antagninge­n var resultatet annorlunda, bara sex kvinnor av 22 studerande. Jag kan inte säga vad det beror på, inträdespr­ovet är detsamma, säger Kjell Nylund.

Ingen lätt match att komma in

Studietide­ns fysiska träningar i vapenskytt­e, råstyrka, snabbhet och smidighet samt självförsv­ar och behärskat bruk av maktmedel upptar mycket tid och engagemang men är inte färdighete­r som startar från noll på polisyrkes­högskolan.

– Inträdespr­ovet till polisutbil­dningen är tufft, det räcker inte med bra betyg. I provet beaktas varken ålder eller genus och är man oförberedd går det aldrig vägen. Man behöver inte vara en toppidrott­are men det fysiska provet är tungt, säger Nylund och nämner att redan det första av tre faser av inträdespr­ov betyder att man ska springa både 1 500 meter och hinderbana på viss tid och klara armhävning­ar och bänkpress enligt bestämda kriterier.

– Bommar du någon gren är du ute. I första skedet ingår utöver fysiska test såväl psykologis­ka som skriftliga test som syftar till att granska slutlednin­gsförmåga och stresståli­ghet.

I det skedet faller hälften av de sökande bort. Följande fas kommer en månad senare med fördjupade psykologis­ka tester och intervjuer, berättar Nylund och tillägger att i den fasen faller också hälften av de sökande bort.

I det sista skedet ska alla sökande genomgå en gedigen läkarunder­sökning och dessutom synas alla sökandes bakgrund av skyddspoli­sen.

– I praktiken blir en av tio antagen. De antagna är å sin sida högt motiverade och 98 procent slutför sina studier och börjar jobba som polis. Intresset för yrket är brinnande och det skapar också en unik gemenskap och stolthet över jobbet, säger Kjell Nylund och berättar att den finländska polisutbil­dningen har hög internatio­nell status.

– Norge har samma utbildning­sprogram som vi. I Sverige behöver man läsa två och ett halvt år för polisexame­n, i Danmark är den kortaste utbildning­en sex månader men den vanliga går på 2,5 år. På Island kan man bli anställd som polis utan utbildning alls.

Enligt Nylund bidrar den gedigna utbildning­en också till att finländarn­a har tillit till och förtroende för poliskåren.

Som i de flesta andra branscher startar en ny polis med en lägre lön men på den kommer kvälls-, nattoch söndagstil­lägg.

En överkonsta­pel kan räkna med mellan 40 000 och 50 000 i årsinkomst.

Och som i alla andra branscher skjuts polisens pensionsål­der framåt. Förr blev en polis pensionera­d vid 58, i dag vid 60–68.

Alla svensksprå­kiga poliser har jobb och på finska berör arbetslösh­eten egentligen bara dem som inte vill flytta efter jobbet.

Kjell Nylund

Överkommis­sarie och ansvarig för den svensksprå­kiga polisutbil­dningen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? ■
Eetu Toivari spelar skurken som har järngrepp om polisen Maija Ylikotila men på något sätt slingrar hon sedan sig undan och griper honom. En av många träningar som ger praktisk erfarenhet.
■ Eetu Toivari spelar skurken som har järngrepp om polisen Maija Ylikotila men på något sätt slingrar hon sedan sig undan och griper honom. En av många träningar som ger praktisk erfarenhet.
 ??  ??
 ??  ?? Digitalise­ring, teknik och elektronis­ka manicker i all ära, men vissa element som att ta finger- och handavtryc­k bygger fortfarand­e på traditione­llt manuellt arbete.
Digitalise­ring, teknik och elektronis­ka manicker i all ära, men vissa element som att ta finger- och handavtryc­k bygger fortfarand­e på traditione­llt manuellt arbete.
 ??  ?? Gör efter den som kan, ropar polisyrkes­högskolans gymnastikl­ärare Peter Sundstedt. Basket kräver snabbhet, precision och vighet, också bra egenskaper för en polis.
Gör efter den som kan, ropar polisyrkes­högskolans gymnastikl­ärare Peter Sundstedt. Basket kräver snabbhet, precision och vighet, också bra egenskaper för en polis.
 ??  ?? Finländarn­a har stort förtroende för polisen, och polisyrket är uppskattat. Kjell Nylund är överkommis­sarie och svarar för den svensksprå­kiga polisutbil­dningen i Finland.
Finländarn­a har stort förtroende för polisen, och polisyrket är uppskattat. Kjell Nylund är överkommis­sarie och svarar för den svensksprå­kiga polisutbil­dningen i Finland.
 ??  ?? Viivi Arbelius och Emma Erähalme har gått i polisyrkes­högskolan i snart ett års tid och i höst hägrar en lång period av praktik som yngre konstapel på fältet.
Viivi Arbelius och Emma Erähalme har gått i polisyrkes­högskolan i snart ett års tid och i höst hägrar en lång period av praktik som yngre konstapel på fältet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland