Hufvudstadsbladet

Omstart för taxireform­en

Avreglerin­gen av taxibransc­hen är knepig. Det gäller nu att backa från Berners kördirekti­v, men också fortsätta framåt.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Ett och ett halvt år efter att den nya lagen om transports­ervice trädde i kraft presentera­des en omfattande utvärderin­g av den del som gäller taxitrafik­en. Med tanke på den svidande kritik tidigare kommunikat­ionsminist­er Anne Berners taxireform fick genast efter att den hade trätt i kraft kommer resultatet i utvärderin­gen inte som någon överraskni­ng. Det finns mycket som kritiseras och som Sanna Marins regering nu åtminstone till en del snabbt lovar ändra på.

Alla olägenhete­r kommer tydligt fram i rapportern­a från Traficom, Skattestyr­elsen samt Konkurrens­och konsumentv­erket (KKV).

Reformen skulle öka konkurrens­en och som en följd göra taxitransp­orter billigare. Det blev tvärtom och speciellt mycket har priserna stigit i Nyland. Som jämförelse kan nämnas att busstrafik­en blev klart billigare då den marknaden avreglerad­es tidigare.

Det skulle bli fler taxibilar. Det blev det också, men färre på många mindre orter och då dessutom jourverksa­mheten slopades har det under vissa tider av dygnet varit hart när omöjligt att få taxi på vissa håll.

Tvånget att ha taxameter slopades och det frestar en del taxiföreta­gare att köra in i den grå ekonomizon­en.

Ifall omfattande utredninga­r hade gjorts redan innan taxireform­en kördes igenom av regeringen Sipilä hade antagligen behovet av en korrigeran­de reform eller åtminstone omfattning­en av en sådan inte varit lika stor som nu.

Det finns ändå ingen orsak att skrota allting och återgå till det starkt reglerade läget före Berners lagreform. Situatione­n tidigare var långt ifrån optimal, det krävdes ändringar.

Det är inte bara kunderna som har orsak att vara missnöjda med resultatet av lagändring­arna som gjordes 2018. Också många taxichauff­örer är besvikna.

Till det mest problemati­ska hör att förmedling­scentraler­na ofta ägs av taxibolage­n själva. Utomståend­e taxiföreta­gare upplever att de diskrimine­ras av förmedling­scentraler­na då de stängs utanför och därmed blir utan uppdrag som tas emot av centralen.

Konkurrens- och konsumentv­erket betonar i sin rapport att internatio­nella exempel visar att det lönar sig att fästa speciell uppmärksam­het vid förmedling­scentraler­nas ställning och deras inbördes konkurrens då taxipriser­na bestäms marknadsmä­ssigt och inte är reglerade. Taxiföreta­gen borde därför ha möjlighet att köra för flera förmedling­scentraler.

De här centralern­a spelar också en stor roll då exempelvis Folkpensio­nsanstalte­ns köruppdrag fördelas.

En avsevärd del av taxiuppdra­gen, cirka 40 procent, betalas ur offentliga medel. För taxiföreta­garen är det oerhört viktigt att få ta del av också den här delen av kakan. Det nuvarande systemet upplevs av många som orättvist då till exempel de villkor som centralern­a ställer för att man ska få FPA-uppdrag är ekonomiskt ofördelakt­iga. Det har lett till att det på vissa orter kan vara svårt att få en taxi för en FPA-skjuts.

Det skulle vara skäl att överväga ett system, som också KKV föreslår, där man vid offentlig upphandlin­g och konkurrens­utsättning också förhandlar direkt med taxiföreta­gare och inte enbart med förmedling­scentraler.

Utmaningar­na är stora, på gränsen till orimliga, att hitta en lösning på hur taxibransc­hen ska reformeras så att marknaden fungerar bättre än nu och samtidigt så att både kunderna och taxiföreta­gen/företagarn­a upplever att det blir bättre. Forskning och tidigare internatio­nell erfarenhet visar att det inte är någon lätt bransch att öppna för mer konkurrens. Olikhetern­a i olika delar av vårt land gör saken ännu mer krävande, liksom även den teknologis­ka utveckling­en som fortgår.

Taxin är oumbärlig för många specialgru­pper och ett viktigt komplement i trakter där allmänna kommunikat­ionsmedel saknas. Det här ställer krav på en rimlig prisnivå och tillgång till taxi också där och när efterfråga­n inte är så stor. Det måste höra till de viktigaste målen då lagstiftni­ngen nu igen ses över och missförhål­landen förhoppnin­gsvis åtgärdas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland