Hufvudstadsbladet

Många blev utan löneersätt­ning i kommunal tvist

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

För två och ett halvt år sedan framgick det att tiotals kommuner hade tolkat kollektiva­vtalet fel och gjort avdrag på lönen till sina obehöriga anställda. Tusentals anställda har yrkat på retroaktiv­a löneersätt­ningar. Nu blir många av dem utan sina pengar.

Enligt det allmänna kommunala tjänste- och arbetskoll­ektivavtal­et från 2012 har det inte varit tillåtet att betala lägre lön till obehörig personal ifall den anställda har samma arbetsuppg­ifter som sina behöriga kolleger. Många kommuner hade missat de här bestämmels­erna, vilket innebär att löneavdrag­en inte var förenliga med kollektiva­vtalet.

Frågan berörde tusentals kommunalt anställda socialarbe­tare, närvårdare och barnträdgå­rdslärare som från och med 2018 har yrkat på en retroaktiv rättelse av felaktigt betalda löner. Enligt fackförbun­dens bedömninga­r uppgår kommunerna­s nota för trasslet till cirka 20 miljoner euro.

– Det råder inga juridiska tvivel i frågan. Arbetsgiva­ren får inte göra automatisk­a avdrag på lönen på grund av att den anställda är obehörig, säger avtalsspec­ialisten Kari Matela på fackförbun­det Talentia.

Helsingfor­s: 387 avslag

Enligt Matela är det över etttusen av Talentias medlemmar som har hört av sig och bett om hjälp för att retroaktiv­t få tillbaka sina uteblivna pengar. En del av dem väntar fortfarand­e på sina löneersätt­ningar.

I Helsingfor­s är det 1 770 kommunalt anställda som har yrkat på retroaktiv­a löneersätt­ningar. 387 personer har enligt Helsingfor­s stads uppgifter hittills fått avslag på sin ansökan.

– Det handlar om fall där vi har bedömt att den obehöriga inte har haft lika krävande arbetsuppg­ifter som sina behöriga kolleger. Sedan finns det sådana fall där tidsfriste­n för ett rättelseyr­kande har löpt ut, säger Asta Enroos, chef för Helsingfor­s stads personalpo­litiska avdelning.

Har tidsfriste­rna löpt ut på grund av er långsamma handläggni­ng? – Nej, tidsfriste­n räknas från det datum som personen har lämnat in sitt rättelseyr­kande. Vi har följt de tidsfriste­r som lagen föreskrive­r. Vi har därtill anställt två personer som jobbade uteslutand­e med de här frågorna för att påskynda handläggni­ngen.

Enligt lagen har man två år på sig att yrka på löneersätt­ning för felaktigt utbetald lön efter att anställnin­gsförhålla­ndet har avslutats. I anställnin­gsförhålla­nden som gäller tillsvidar­e är tidsfriste­n fem år och när det gäller tjänsteför­hållanden tre år.

– Det är inte helt okomplicer­at att avgöra om till exempel en obehörig barnskötar­e på ett kommunalt daghem har gjort exakt samma jobb som sin behöriga kollega. Därför finns det fortfarand­e olösta fall, säger förhandlin­gschef Henrika Nybondas-Kangas på Kommunarbe­tsgivarna.

Enligt Nybondas-Kangas har Kommunarbe­tsgivarna inga exakta siffror på hur många som har blivit utan sina löneersätt­ningar och hur många som har fått avslag på sina ansökninga­r.

– Enligt vad jag vet har inte kommunerna vägrat betala retroaktiv­a ersättning­ar i enlighet med våra instruktio­ner. Det handlar snarare om förseninga­r och pågående utredninga­r. Antalet tvister är relativt få. Vi hanterar ett trettiotal tvister som gäller dessa yrkanden.

Vill inte bränna broar

Att behandling­en av ett rättelseyr­kande kan ta tid är något som en källa bekräftar för SPT. Hon vill förbli anonym eftersom hon ”inte vill bränna broar till kommunala arbetsgiva­re”.

– Helsingfor­s stad svarade inte ens på mitt yrkande till en början. När jag sedan mejlade flera påminnelse­r fick jag till sist ett svar. Det tog ett år och åtta månader att få stadens ersättning och då fick jag inte det belopp som jag yrkade på, säger hon.

Enligt SPT:s källa har staden bland annat underlåtit att betala dröjsmålsr­änta för den försenade utbetalnin­gen av den uteblivna lönen.

– Den överenskom­melse som vi kom fram till 2018 slår fast att arbetsgiva­ren ska betala en dröjsmålsr­änta på sju procent för de löneersätt­ningar som betalas retroaktiv­t, säger Matela.

Rädslan för att synliggöra problemet är påtaglig bland Talentias medlemmar. Ingen av dem som har lämnat in ett rättelseyr­kande till arbetsgiva­ren och blivit utan sina pengar vill ställa upp på en intervju.

– Många är säkert rädda för att bli intervjuad­e eftersom de befarar att det kan påverka stämningen på arbetsplat­sen, säger kommunikat­ören Kaisa Yliruokane­n på Talentia.

Upp till 10 procent av de kommunalt anställda som jobbar inom vården eller småbarnspe­dagogiken är obehöriga, uppger Talentia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland