Hufvudstadsbladet

God hygien och försiktigh­et kan skydda mot viruset

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Tvätta händerna noga, undvik marknader där levande och döda djur säljs som livsmedel, och ät inte råa otvättade grönsaker. Det är Institutet för hälsa och välfärds (THL) råd till den som reser till Kina. Risken att smittas är ändå liten, om man inte uttrycklig­en besöker Wuhan.

Det nya coronaviru­set skapar oro världen över. På tisdagen samlades världshäls­oorganisat­ionen WHO till ett krismöte om lungsjukdo­men. WHO har än så länge inte sett orsak att utlysa ett så kallat globalt folkhälson­ödläge.

WHO har inte rekommende­rat begränsnin­gar i resande eller handel, betonar det finländska Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett pressmedde­lande. Och enligt THL innebär resande i Kina eller Asien överlag inte en större smittorisk, däremot kan risken för att smittas öka om man åker till Wuhan, staden som nu är mer eller mindre isolerad.

THL råder ändå den som reser till Kina att tvätta händerna noga och undvika följande:

Det krävs analys i lugn och ro bland annat av hur kraftig smittospri­dningen är.

Jussi Sane, ledande sakkunnig vid THL

● närkontakt med en person som har en luftvägsin­fektion. ● torg där det säljs både levande och döda djur för livsmedels­bruk. ● närkontakt med vilda djur, husdjur och nyttodjur och likaså med avföring från dem. ● rått eller inte tillräckli­gt väl tillrett kött, opastörise­rade mjölkprodu­kter, produkter tillverkad­e av dem samt otvättad frukt och grönsaker.

– De här är goda allmänna direktiv för den som reser till Kina och också någon annanstans, säger Jussi Sane, ledande sakkunnig vid THL till HBL.

Han säger att THL med råden vill visa att man kan smittas av annat, och att risken att insjukna just i det nya viruset trots allt är liten.

Den som har besökt Wuhan och drabbas av feber eller symtom i luftvägarn­a inom 14 dagar uppmanar THL att kontakta vårdcentra­len eller jouren – i första hand per telefon. Det här för att undvika smittospri­dning.

Nödläge eller inte

De som har insjuknat i det nya coronaviru­set har fått feber, hosta och andnöd. Enligt THL har de flesta tillfriskn­at. De som insjuknat har i de flesta fall varit i medelålder­n eller äldre och de som blivit allvarligt sjuka har ofta haft en annan kronisk sjukdom. Av dem som dött har största delen varit äldre personer.

Jussi Sanes uppfattnin­g är att uppfattnin­garna vid WHO:s möte är delade om det finns anledning att utlysa ett folkhälson­ödläge eller inte.

– Det krävs analys i lugn och ro bland annat av hur kraftig smittospri­dningen är.

Redan nu är det klart att viruset sprids från en människa till en annan.

Det gäller också för WHO att väga in dödlighete­n, menar Sane. Han menar att varje dödsfall är tråkigt, men att det hittills verkar vara äldre människor med en bassjukdom som har dött, precis som det ofta är också vid säsongsinf­luensa.

 ?? FOTO: DAVID
MCNEW/LEHTIKUVA-AFP ?? På den internatio­nella flygplatse­n i Los Angeles kontroller­as de som kommer från Wuhan i Kina där man tror att viruset har börjat spridas.
FOTO: DAVID MCNEW/LEHTIKUVA-AFP På den internatio­nella flygplatse­n i Los Angeles kontroller­as de som kommer från Wuhan i Kina där man tror att viruset har börjat spridas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland