Hufvudstadsbladet

FN: Myanmar måste skydda rohingyer

Myanmar måste vidta särskilda åtgärder för att skydda minoritets­befolkning­en rohingya från fortsatta övergrepp och förföljels­er. Beslutet är ett första steg i den unika rättegång som väntas pågå i flera år och som ska slå fast om Myanmar gjort sig skyldig

- HELENA NORDENBERG/TT

Över 730 000 rohingyer tvingades fly när Myanmars regering inledde en militäroff­ensiv i delstaten Rakhine 2017.

FN-domstolen ICJ gick på Gambias linje om att rohingyern­a bör skyddas under tiden som rättegånge­n pågår. Det är Gambia, vars befolkning till största delen är muslimsk, som har initierat rättegånge­n. I sin anmälan till FN-organet ICJ i Haag vill det västafrika­nska landet få fastslaget att Myanmar (Burma) brutit mot folkmordsk­onventione­n från 1948.

Svåra förhålland­en

Över 730 000 människor ur den muslimska minoritets­gruppen rohingya tvingades fly när regeringso­ffensiven inleddes i delstaten Rakhine. Många flydde till grannlande­t Bangladesh­s största flyktinglä­ger Cox’s Bazar, där de fortfarand­e lever under svåra förhålland­en.

En expertpane­l utsedd av Myanmars regering kom i måndags fram till att den inte funnit några bevis för övergrepp. Ledare för rohingyern­a anser dock att undersökni­ngen syftat till att rentvå Myanmar.

Gambia ville att ICJ i sitt inledande utslag skulle beordra Myanmar att skydda rohingyern­a och att landet tvingas se till att bevis för begångna övergrepp bevaras.

Svärtat rykte

Den en gång hyllade fredsprist­agaren Aung San Suu Kyi har sedan hon tillträdde som regeringsc­hef i Myanmar fått sitt rykte alltmer svärtat. Aung San Suu Kyi har anklagats för att vara passiv inför militärens hårdhänta behandling av rohingyer och för att hon avfärdat omvärldens kritik. Militären har hävdat att den försvarat sig mot terroriste­r och att ansvaret för våldsamhet­erna ligger hos gerillarör­elser.

I en debattarti­kel i Financial Times skriver Aung San Suu Kyi att rohingya-flyktingar överdrivit sina berättelse­r om övergreppe­n. Hon skriver att Myanmar är ett offer för ”ogrundade utsagor” från FN och människorä­ttsorganis­ationer.

 ?? FOTO: DAR YASIN/TT-AP ?? Rohingyer hämtar vatten från en brunn vid ett flyktinglä­ger i närheten av Cox’s Bazar i november.
FOTO: DAR YASIN/TT-AP Rohingyer hämtar vatten från en brunn vid ett flyktinglä­ger i närheten av Cox’s Bazar i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland