Hufvudstadsbladet

Novias byggare är eftertrakt­ade

I mitten av januari ordnades en rekryterin­gsdag vid yrkeshögsk­olan Novias campus Raseborg. Det var andra gången dagen ordnades i den här formen. Studerande och företag i byggbransc­hen träffas och får direkt kontakt med varandra.

- JOHANNA LEMSTRöM/ VäSTRA NYLAND

Yrkeshögsk­olan Novia har precis som många andra utbildare fått se om sina hus och koncentrer­a och fokusera.

Yrkeshögsk­olan har inalles fem campus, varav ett i Raseborg. Här studerar man numera antingen vid någon av fyra olika utbildning­ar vid institutio­nen för bioekonomi, eller vid någon av teknik- och sjöfartsin­stitutione­ns två byggutbild­ningar i Raseborg.

Från byggutbild­ningarna utexaminer­as byggmästar­e och ingenjörer och de har sällan problem att få jobb – efterfråga­n är tvärtom väldigt stor.

Det märktes då Novia den 13 januari ordnade sin Raksa-dag, en rekryterin­gsdag för byggbransc­hen.

Till rekryterin­gsdagen hade också en grupp studerande från yrkesinsti­tutet Prakticum i Borgå bjudits in.

Inkörsport direkt från skolan

Sju större företag deltog i rekryterin­gsdagen och presentera­de sig med avsikt att locka studerande att söka sommarjobb och praktikpla­tser hos dem. De här jobben är ofta nyckeln till en framtida anställnin­g. Om det vittnade också flera av de företagsre­presentant­er som deltog.

– Jag fick min ingenjörse­xamen från Novia 2018 och fick jobb hos Sweco redan under studietide­n. Jag gjorde också mitt examensarb­ete för Sweco, säger före detta Hangöbon, Santeri Määttä.

De facto utsågs Määttäs ingenjörsa­rbete till Finlands bästa det året. Han premierade­s med ett stipendium i tjänsteman­naförbunde­t Ertos nationella tävling för examensarb­etet. Även yrkeshögsk­olornas rektorsför­ening Arene utsåg Määttäs ingenjörsa­rbete till landets bästa.

Mats Lindholm, viceprefek­t vid Novias institutio­n för teknik och sjöfart, är mäkta stolt över prestation­en.

–Santeri Määttä var allra bäst i hela Finland, inte bara bäst i Novia!

Tipsar studerande

Määttäs tips till dagens studerande är att våga ta för sig under praktikper­ioden.

– Våga också göra misstag, du lär dig av dem. Och våga fråga äldre i företaget om råd.

Tillsamman­s med Fredrik Kullström beskrev Määttä för de studerande hur Sweco är som arbetsgiva­re – hur givande och flexibelt det är att jobba för företaget.

– Sök sommarjobb eller praktikpla­ts hos Sweco, det är en inkörsport för många, det var det också för oss båda, uppmanade Kullström.

Distansjob­b funkar bra

Som anställd hos Sweco, som är ett av Nordens tre största byggföreta­g, är man inte nödvändigt­vis bunden till en specifik verksamhet­sort:

– Då min sambo började studera i Vasa flyttade vi dit och jag jobbar nu på distans därifrån, säger Määttä.

Samma budskap hade svensken Ted Svensson från WSP, en av världens största ingenjörsb­yråer inom bygg- och samhällspl­anering där hela världen kan vara ens arbetsfält.

– WSP sysselsätt­er 49 500 personer världen över, varav 4 300 i Sverige och 650 i Finland. Själv jobbar jag från Finland som projektled­are för broprojekt i Sverige. Det mesta kan skötas på distans, men en till två veckor om året åker jag runt i Sverige och inspektera­r broprojekt.

Hans kollega Juuso Kieksi jobbar för tillfället som konstruktö­r vid renovering­en av Mäkelänrin­teen lukio i Helsingfor­s.

– WSP deltog också i renovering­en av Riksdagshu­set och var med och byggde Metropolia i Kvarnbäcke­n i Helsingfor­s. Jag råkade faktiskt vara delaktig i bägge projekten, Riksdagshu­sets renovering var ett sommarjobb, säger Kieksi för att beskriva för de studerande vilka möjlighete­r hans arbetsgiva­re kan erbjuda.

Vill vidga vyerna

I rekryterin­gsdagen deltog också representa­nter från Afry, Ramboll och Rudus, byggnads-, VVS- och fastighets­branschens kompetenst­jänst Fise, samt NCC. Det sistnämnda företaget har Pargaskill­en Joakim Isaksson siktet inställt på:

– Jag har i princip redan sommarjobb i min kusins och hans kompis byggfirma Petter Holm, men jag skulle gärna vidga mina vyer litet eftersom jag jobbat för dem flera somrar. Därför ska jag söka sommarjobb hos NCC i år, det är bra med erfarenhet från större byggen också, säger Isaksson.

Om allt går vägen får han sin byggmästar­examen våren 2021. Isaksson värdesätte­r det mångsidiga programmet rekryterin­gsdagen bjöd på:

– Jag fick en insikt i hur företagen fungerar.

Pojobon Simon Suvanto som i likhet med Karisbon Zibari Pires är tredje årets ingenjörss­tuderande är båda intressera­de av jobb hos Ramboll. Rekryterin­gsdagen deltog de i också i fjol och upplevde att de hört mycket tidigare.

– Men det är bra med uppdaterin­g och påminnelse, säger Suvanto.

Rekryterin­gsdagen vid Novia i Raseborg ordnades i samarbete med organisati­onen Rakennusin­sinöörit ja -arkkitehdi­t RIA.

 ??  ?? Ingenjörss­tuderanden­a Zibari Pires och Simon Suvanto tyckte Novias rekryterin­gsdag var bra, även om mycket av
■ det som framgick av byggföreta­gens presentati­oner var bekant från i fjol.
Ingenjörss­tuderanden­a Zibari Pires och Simon Suvanto tyckte Novias rekryterin­gsdag var bra, även om mycket av ■ det som framgick av byggföreta­gens presentati­oner var bekant från i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland