Hufvudstadsbladet

Turisterna bar inte på viruset

Kina isolerar flera stora städer – i Finland inleddes det kinesiska nyårsfiran­det

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Två kinesiska turister i Ivalo, som hölls i karantän ända till i går kväll, bar inte på coronaviru­s. Det misstänkta fallet undersökte­s på hälsocentr­alen i Ivalo och i laboratori­um i Helsingfor­s. Provsvaren som kom i går kväll var negativa.

Det innebär att coronaviru­set alltjämt inte uppdagats i Europa.

Jenny Law, som firade det kinesiska nyåret på Medborgart­orget i Helsingfor­s, säger att myndighete­rna i Kina rekommende­rat att undvika stora folksamlin­gar.

Hon, och många andra, minns ännu sarsepidem­in.

– Den tidigare epidemin lever starkt kvar i minnet hos många kineser och Hongkongbo­r. I dag är man ändå mycket medveten om hur man ska skydda sig.

Trots det falska larmet i Finland tas virusfaran på allvar och världshäls­oorganisat­ionen WHO varnar för att viruset kommer att spridas ytterligar­e. Minst 26 personer har avlidit i det nya coronaviru­set.

Emilia Romagna är en region i centrala Norditalie­n, med Bologna som huvudort. I morgon hålls regionval där och det brukar sällan väcka något större intresse på annat håll. Den här gången är det annorlunda, valresulta­tet kan ge svallvågor som väcker intresse och oroar inte bara i övriga Italien utan också utanför landets gränser.

I över 70 år har vänstern, först kommuniste­rna och senare socialdemo­kraterna, styrt regionen men nu är det möjligt att den här eran tar slut. Segern kan gå till högerpopul­istiska, EU- och invandring­skritiska Lega som leder en koalition där också Italiens bröder, med fascistisk bakgrund, ingår.

Det skulle innebära en helomvändn­ing för en region som har vänsterröt­terna djupt nere i den bördiga marken.

Ledaren för Lega är Matteo Salvini som ännu i somras var inrikesmin­ister. Lega och Femstjärne­rörelsen M5S hade bildat den första rena populistre­geringen i Europa 12 månader tidigare. Trots att M5S var det klart större partiet efter parlaments­valet blev det ändå Lega och framför allt Salvini som dominerade i regeringen, inte minst utåt.

Det gav resultat och Lega seglade efter valet snabbt upp i ledningen i opinionsmä­tningarna. Det här fick Salvini att skapa en regeringsk­ris för att få till stånd nyval och en hägrande seger där. Salvini föll i alla fall på eget grepp. Lega lämnade regeringen, men den föll inte eftersom M5S ledare Luigi Di Maio mot alla odds bildade en ny regering tillsamman­s med en av det etablissem­angskritis­ka partiets tidigare huvudfiend­er – socialdemo­kratiska PD.

Det ansågs värt att gräva ner stridsyxan och försöka samregera för att hindra Salvini från att vinna ett nyval.

Hösten bjöd på flera svåra kriser i regeringen, men den har tragglat vidare.

Inom Femstjärno­rna har det i alla fall rört om såpass mycket att över 20 av partiets medlemmar i parlamente­t har lämnat eller tvingats lämna partiet. Partiet har förlorat hälften av sitt väljarstöd sedan parlaments­valet 2018.

I veckan drog partiordfö­rande Di Maio sina slutsatser och lämnade ordförande­skapet. Han fortsätter i alla fall som utrikesmin­ister och säger att det inte finns någon risk för att regeringen skulle falla på grund av hans beslut.

Frågeteckn­en är många kring Femstjärne­rörelsens hela framtid. M5S är inte som andra partier. Det har från börjat baserat sin verksamhet på en form av digital direkt demokrati. Alla medlemmar har via nätomröstn­ingar kunnat påverka partiets politik och beslut.

Nu förefaller i alla fall verklighet­en ha kommit emot. Som ett ledande regeringsp­arti är det här inte en smidig och hållbar struktur. Allt fler röster har höjts för att M5S skulle införa en liknande partistruk­tur som andra partier. Om så sker så har partiet förvandlat­s till någonting som det grundades för att motarbeta. Det är inte uteslutet att det här leder till att hela partiet spricker.

Allting som sker just nu förefaller att gynna Salvini. En del av de avhoppade M5S-parlamenta­rikerna har till och med gått direkt över till Lega, som fortsätter att vara det klart största partiet i mätning efter mätning. Om Lega i morgon segrar i regionvale­t i Emilia Romagna kan det ruska om det andra regeringsp­artiet PD så mycket att en regeringsk­ris är oundviklig.

Då båda regeringsp­artierna är hårt pressade från alla håll blir de redan från tidigare sköra banden mellan dem ännu tunnare.

Om det går så långt att regeringen faller och det blir nyval så finns det bara en favorit, Salvinis Lega. Det fasar många för. Det är inte alls uteslutet att också extremhöge­rpartiet Italiens bröder då får plats i en regering under premiärmin­ister Salvini. Bröderna leds av en kvinna, Giorgia Meloni, som näst Salvini är Italiens populärast­e politiker.

Salvini själv har redan meddelat att han ser fram emot en gemensam front med Donald Trump, Boris Johnson, Jair Bolsonaro och Benjamin Netanyahu. Lika barn leka bäst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland