Hufvudstadsbladet

Jag vill inte påstå att vi levde i kontinuerl­ig skräck, men det fanns situatione­r då man var rädd för att hon ska få ett utbrott.

Tidigare adepten Tiina Krusberg om den avstängda konståknin­gstränaren.

- marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Konståknin­gsförbunde­ts disciplinu­tskott beslöt att stänga av den långvariga HSK-tränaren efter att ha hört tiotals vittnesmål. Enligt den hemligstäm­plade rapporten har tränaren skällt ut, förödmjuka­t och använt osakligt språk mot en del av sina adepter.

– Hon har alltid varit en färgstark person, som verkligen lever sig in, både på gott och ont. Hon skriker och svär och går het. Folk har lärt sig att hon är som hon är, säger Tiina Krusberg, en av den avstängda tränarens före detta adepter, till HBL.

– Under inga omständigh­eter är hon en ond människa. Hon har starka känslor och är van vid ett grovt språkbruk. Men man lever ju i en bubbla. Jag har efteråt hört att några av mina lagkamrate­r har tråkiga erfarenhet­er av henne.

”Ta livet av dig”

Enligt den hemligstäm­plade rapporten har den avstängda tränaren bland annat tvingat lagkamrate­rna att stå i en ring och förödmjuka en lagmedlem, som hade misslyckat­s genom att ramla omkull i FM. Hon har också vid olika tillfällen uppmanat någon av lagmedlemm­arna att ”ta livet av sig”. Det var Yle Urheilu som först rapportera­de om händelsern­a, men konståknin­gsförbunde­ts verksamhet­sledare Outi Wuorenheim­o bekräftade senare uppgiftern­a för Helsingin Sanomat.

– Hon har inte alltid tvingat lagmedlemm­arna att mobba varandra. Hon är van vid ett visst sätt att bete sig, hon har märkt vad som ger resultat, och i något skede har situatione­n eskalerat utan att hon antagligen ens märkt det, säger Krusberg, som fortfarand­e har starka band till HSK och den avstängda tränaren.

– Jag har till exempel hört att hon kallat någon för tjock rakt upp i ansiktet. Men alla i bubblan har slätat över det och tänkt att hon är som hon är.

Rädd för utbrott

Krusberg stiftade bekantskap med den avstängda tränaren som femtonårin­g, då hon var medlem i föreningen HTK. HTK:s synkrolag Rockettes vann VM-guld 2008, 2010 och 2011.

– Hon var väldigt sträng, krävande och också konstnärli­g. Under 1990-talet var träningsku­lturen också annorlunda. Tränaren hade mycket stark auktoritet. Jag vill inte påstå att vi levde i kontinuerl­ig skräck, men det fanns situatione­r då man var rädd för at hon ska få ett utbrott, säger Krusberg.

Skridskoåk­aren har också erfarenhet av en annan tränare i HTK, Kaisa Arrateig, som represente­rade en lite annorlunda träningsfi­losofi. Lagmedlemm­arna behövde inte frukta henne.

– Kaisa var mera uppmuntran­de, även om hon någon gång kunde ryta till då hon brände propparna. Men det hände ytterst sällan.

I en bubbla

HSK:s lag i synkronise­rad konståknin­g, Team Unique, vann VM-guld 2013 och VM-silver 2009 under den avstängda tränarens ledning. 2018 och 2016 var laget fyra i VM.

– Det är lätt att hamna i en bubbla. Det kändes som en fråga om liv och död om vi tar oss till VM. Vi var redo att göra nästan vad som helst för att ta oss dit. Efteråt har jag insett att det var faktiskt inte så viktigt, säger Krusberg.

Krusberg beskriver också den enorma psykiska stress som lagmedlemm­arna tvingas utstå. Rädslan för att misslyckas är ständigt närvarande.

– Det känns hemskt att vara den som misslyckas. Synkronise­rad konståknin­g är en grym idrottsgre­n. Var och en sätter enorm press på sig själv. Tränaren kan antingen hjälpa en att hantera stressen, bygga självförtr­oende, eller göra en ännu mera stressad.

Föråldrad filosofi

Den avstängda HSK-tränaren represente­rar i det avseendet en föråldrad träningsfi­losofi. Det gäller egentligen inte bara i konståknin­g, utan i många andra idrottsgre­nar också.

– Konståknin­gen har gått mycket mera i den riktningen att tränaren lyssnar till sina adepter, stöder dem och diskuterar med dem. Det bekymrar mig lite med den här skandalen, att alla tror att konståknin­gen är genomrutte­n, säger Krusberg.

– Det finns förstås dem som får mer ut av sig själv om de har någon som skriker åt dem. Andra behöver mer uppmuntran.

Likheter

För ungefär ett år sedan hamnade gymnastikl­aget Minettes tränare i rubrikerna på grund av sina träningsme­toder. Tränaren friades slutligen av gymnastikf­örbundet, fast en del av hennes adepter hade insjuknat i anorexi. Det finns onekligen vissa likheter mellan fallen.

– De estetiska grenarna är grymma. Man ska se vacker ut, se bra ut, och få det att se lätt ut, fast det är tungt. Alla blir inte någonsin lika slanka. Men det borde inte vara tränarens uppgift att ställa högre utseendekr­av på idrottarna.

Förutom den avstängda tränaren har även Team Uniques fysioterap­eut fått en varning av konståknin­gsförbunde­t. Enligt HBL:s uppgifter har hon haft en stor roll i diskussion­erna om vikt inom föreningen.

Får stöd

Tiotals av föräldrarn­a har dock samlat in namn för att skjuta tränarens avstängnin­g framåt, för att inte förstöra den pågående säsongen. Föräldrarn­a understryk­er att den avstängda tränaren är omtyckt och respektera­d.

– Det är bra att de här sakerna kommer fram, men kanske inte på det här sättet. Det blir bara negativt. Det skulle vara bra om vi skulle kunna diskutera. Det känns som att alla bara beskyller tränaren för att vara en skitdålig människa, utan att fundera över vad som har lett till den här situatione­n, och varför det har gått som det gått. Det är klart hon behöver hjälp. Det behöver alla tränare på något vis.

Den avstängda HSK-tränaren har bestridit anklagelse­rna. Hon har meddelat att hon kommer att överklaga sin avstängnin­g.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland