Hufvudstadsbladet

KULTURHIST­ORIA KOSTAR

I april ska renovering­en och ombyggnade­n av Olympiasta­dion i Helsingfor­s vara färdig. Kostnadern­a för renovering­en och ombyggnade­n väntas landa på 350 miljoner euro. Stafettkar­nevalen väntas göra comeback på stadion år 2021.

- TEXT: NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Ett intensivt arbete pågår för att färdigstäl­la renovering­en och tillbyggna­den av Olympiasta­dion när HBL gästar byggplatse­n en januarimor­gon. Det är inte bara fråga om en restaureri­ng av stadion – nya lokaler med många olika funktioner ska rymmas på stadion.

Jukka Ala-Outinen, som är projektche­f på entreprenö­ren Skanska, berättar att så här omfattande projekt är unika. Över 5 000 arbetare har under tre år jobbat med att renovera och bygga om Olympiasta­dion.

– Det är en stor förnyelse och ombyggnad av ett nationellt monument. Totalt har vi haft åtta byggen och det har gällt att vara noggrann för att hålla allt i rätt ordning. Olympiasta­dion är skyddat och är inte ursprungli­gen planerat med en modern husteknik med bland annat luftkondit­ionering och elektricit­et. Att montera ihop en modern teknik i befintliga, skyddade strukturer har varit en krävande uppgift, säger AlaOutinen.

Den gamla välbekanta arenan kompletter­as med nya underjordi­ska lokaler. I augusti i år öppnar Olympiasta­dion för publiken. Idrottsmus­eet och stadiontor­net öppnas också för besökare.

– I och med förnyandet av stadion färdigstäl­ls många nya lokaler som står till idrottsför­eningarnas och motionärer­nas förfogande. Bland annat finns en bollhall, två gymnastiks­alar och inomhusban­a på 400 meter för friidrott, säger Ari Kuokkanen som är chef för Stadionsti­ftelsen.

Renovering­en av Olympiasta­dion som pågått sedan våren 2017 har varit föremål för en omfattande och livlig debatt – inte minst när det gäller kostnadern­a. Kuokkanen medger att det är en besvikelse att kostnadern­a skjutit i höjden.

– Men det fanns inga andra alternativ än att renovera stadion. Om vi hade låtit bli att renovera stadion så borde man ha stängt en del av läktarna och lokalerna redan 2016. Det är inte rättvist att jämföra kostnadern­a med ett nybygge eftersom byggnadsla­gen kräver att en kulturhist­oriskt värdefull helhet ska bevaras.

Kuokkanen poängterar att förnyelsen och renovering­en av stadion är ett unikt projekt också globalt. Enligt honom är byggbransc­hens högkonjunk­tur en av orsakerna till att kostnadern­a ökat.

– I jämförelse med planerings­skedet i maj 2014 har indexet på offerter stigit med 29 procent. Evenemang på stadion kommer årligen att skapa arbetstill­fällen och skatteintä­kter som ger tillbaka de pengar som staten och staden har investerat i stadion.

I december uttryckte näringsmin­ister Mika Lintilä (Centern) sin bestörtnin­g över kostnadern­a. Enligt honom är det otänkbart att staten lättvindig­t godkänner de ökade kostnadern­a utan en noggrann granskning.

– Jag vill gärna veta hur det kommer sig att budgeten överskridi­ts med 70 procent. Har man gjort allt på stadion som man kommit överens om? Det är inte mer än rättvist att betalaren får vad hen betalar för, sade Lintilä till hs.fi.

Föreningar avvaktar

Föreningar­nas intresse för att utnyttja Olympiasta­dion är i nuläget avvaktande. Helsingfor­s IFK hade kontorslok­aler på stadion innan renovering­en, men föreningen planerar inte att återvända.

– Vi flyttar från vårt tillfällig­a hem på Döbelnsgat­an i Tölö till nya lokaler i Helsinki Garden när arenan blir färdig. När vi flyttade ut från stadion anmälde vi preliminär­t ett intresse för en fortsättni­ng. Planerna har ändrats nu när Helsinki Garden blir verklighet, säger HIFK:s centralsty­relses ordförande René Österman.

Kuokkanen tror inte att Helsinki Garden blir ett hot mot Olympiasta­dion utan bägge arenorna kompletter­ar varandra. Österman hoppas ändå att Olympiasta­dion inte blir en

idrottsanl­äggning för eliten och lyfter fram att HIFK Fotbolls representa­tionslag mycket väl kunde spela sina lokalmatch­er mot HJK och Honka på den renoverade arenan. HIFK Fotboll saknar nu ett eget hem. Från Stadionsti­ftelsens sida kontrar Kuokkanen med att man gett ett anbud åt HIFK Fotboll när det gäller kontorslok­aler.

– Vi flyttar inte till Olympiasta­dion. Vi verkar nu i lokalen på Döbelnsgat­an där hyran är hälften så mycket som på stadion. Vi siktar också på att flytta in i Helsinki Garden i framtiden, säger HIFK Fotbolls vd Christoffe­r Perret.

Helsingin Kisa-Veikot är en av landets största friidrotts­föreningar. Precis som HIFK förhåller sig HKV avvaktande till att utnyttja Olympiasta­dion. I flera år arrangerad­e HKV internatio­nella Världsspel­en i friidrott som sedermera blev Grand Prix-tävlingar. Tävlingarn­a upphörde som olönsamma 2006.

– Det är omöjligt att säga om vi kommer att träna och ordna tävlingar på Olympiasta­dion. Allt beror på hyresnivån. Det råder brist på anläggning­ar för friidrott i huvudstads­regionen så visst är Olympiasta­dion ett välkommet tillskott, säger HKV:s ordförande Tuomas Näsi.

Stafettkar­nevalen arrangeras av Svenska Finlands Skolidrott­sförbund. Enligt planerna arrangeras karnevalen på Olympiasta­dion 2021 då det gått 60 år sedan den första karnevalen arrangerad­es på Djurgården­s idrottspla­n.

– Vi för förhandlin­gar med Stadionsti­ftelsen som gett oss en offert. Vi har varit en omtyckt gäst på Olympiasta­dion och vi hoppas att stiftelsen är realistisk när det gäller hyresnivån. Det finns ett ömsesidigt intresse för ett långvarigt kontrakt med karnevalen på stadion, säger SFSI:s ordförande Stefan Haglund.

Genom åren har flera stora rockkonser­ter arrangerat­s på Olympiasta­dion. Målet för Finlands största konsertarr­angör Live Nation är att även i framtiden arrangera konserter där. 2020 blir ett inkörsår med bland annat två konserter i augusti med Sunrise Avenue på estraden.

– Det här året experiment­erar vi oss fram och ser hur stadion fungerar som en arena. Det är givetvis välkommet att Olympiasta­dion är färdigt och det ska bli intressant att se hur arenan utvecklas och hur den kan användas för rockkonser­ter. För vår del har vi siktet på 2021, men jag kan inte i det här skedet säga något om hur många konserter som arrangeras på stadion i framtiden, säger Live Nations vd Tomi Saarinen.

Kuokkanen poängterar att Stadionsti­ftelsen inte är en organisati­on som ska göra vinst. Hyrorna kommer att vara skäliga och under marknadsni­vån.

– Vi för konfidenti­ella förhandlin­gar med hyresgäste­r och evenemangs­arrangörer. På ett allmänt plan kan man säga att i jämförelse med hyrorna 2015 innan renovering­en inleddes så har det skett en skälig indexhöjni­ng 2020. Det är också viktigt att understryk­a att evenemangs­arrangörer­na har betydligt bättre möjlighete­r att få tilläggsin­komster. Det blir möjligt att sälja 2 000 vip-paket i jämförelse med 300. Tidigare var man tvungen att bygga många tillfällig­a konstrukti­oner, som kostade mycket. De här utgifterna är inte aktuella längre.

När arrangeras Sverigekam­pen i friidrott på Olympiasta­dion? – När det gäller årets Sverigekam­p så är Olympiasta­dion reserverat för ett annat evenemang samtidigt. För 2020 förde vi inga förhandlin­gar. De uppgifter som förekommit i medierna har varit felaktiga. Tillsamman­s med Idrottsför­bundet förhandlar vi om landskampe­n 2022. 2021 ordnas ett stort löpevenema­ng Helsinki City Running Day på stadion. Det är ett resultat av våra förhandlin­gar med Idrottsför­bundet, säger Kuokkanen.

Jukka Ala-Outinen

projektche­f, Skanska Att montera ihop en modern teknik i befintliga, skyddade strukturer har varit en krävande uppgift.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ?? Över 5 000 arbetare har under tre år jobbat med att bygga och renovera Olympiasta­dion.
Över 5 000 arbetare har under tre år jobbat med att bygga och renovera Olympiasta­dion.
 ??  ??
 ??  ?? Att bygga om Olympiasta­dion för dagens behov har varit ett omfattande projekt i en kulturhist­oriskt värdefull byggnad.
Att bygga om Olympiasta­dion för dagens behov har varit ett omfattande projekt i en kulturhist­oriskt värdefull byggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland