Hufvudstadsbladet

Det ska vara lönsamt att leva hållbart

Det räcker inte att lova att sluta utarma naturen. Vi behöver striktare lagar och bättre uppföljnin­g av framstegen. Dessutom ska det vara lönsamt att leva miljöhållb­art. Det är ungdomens budskap till makthavarn­a.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

När världen misslyckad­es i sitt mål att hejda utarmninge­n av den biologiska mångfalden till 2010 sköt man fram målet till 2020. Men när också det har misslyckat­s duger det inte att bara flytta fram målet ytterligar­e.

Eftersom det handlar om framtiden, och mångfalden ska debatteras på ett globalt miljötoppm­öte i Kina i oktober, har de nordiska länderna börjat med att rådfråga ungdomen hur vi bäst ska säkerställ­a att människan slutar utarma naturen.

När Pohjola-Norden och Miljöminis­teriet kallade ungdomar till en verkstad i går duggade förslagen tätt: ”De befintliga målen är bra men se till att de verkställs också, låt dem som utarmar miljön betala notan, skärp miljölagst­iftningen, kräv genuint ansvar av företag och skogsbruk, främja hållbara odlingsmet­oder i jordbruket, återställ försämrade livsmiljöe­r” och så vidare.

Kort sagt kräver ungdomarna att Kinamötet ska slå fast ambitiösa miljömål, men också en plan för att garantera att de verkställs. Där ligger fokus bland annat på företagens samhällsan­svar och på ekonomins miljöbelas­tning.

Ungdomarna frågar också om bnp verkligen är det optimala verktyget för att mäta hållbarhet och de föreslår också en särskild internatio­nell naturdomst­ol kunde inrättas för att se till att de värsta övertrampe­n mot naturen bestraffas.

Förslagen ska förädlas och gå vidare till ett nordiskt ungdomstop­pmöte i vår och därifrån ända till miljötoppm­ötet i Kina i höst.

– Jag kan lova att vi tar de här förslagen vidare och utnyttjar det jobb ni gjort, säger miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna) till det sextiotal ungdomar från hela landet som jobbat fram förslagen.

”Skyddsbeho­vet brådskar”

Ett orosmoment är att den biologiska mångfalden, som bland annat illustrera­s av artrikedom­en, ständigt faller i skymundan för klimatfråg­an.

– Biodiversi­teten är svårare att greppa än klimatfråg­an. fastän vi hör om arternas massutdöen­den ser vi inte direkt hur det påverkar vår vardag, säger Anna Korkman från Åbo Akademi.

Hon och ett par andra ungdomar som HBL talar med säger att de två problemen är intimt sammanflät­ade och lösningarn­a delvis desamma.

– Behovet av att skydda mångfalden är alltmer aktuellt. Vi måste ändra på markanvänd­ningen. Det brådskar och det behövs ekonomiska styrmedel så att hållbar konsumtion blir billigare och ekologiskt skadlig konsumtion dyrare, säger Auli Elolahti från Luonto-Liitto.

Samtidigt, säger Jonathan Vik från Ungdomarna­s miljörörel­se på Åland, måste man betona att miljöhållb­arhet inte betyder att vi ska tillbaka till stenåldern.

– De förändring­ar som behövs ska inte försämra livskvalit­eten, som många tror.

Kontrollme­kanism

Ett annat problem är att en utarmning av den biologiska mångfalden inte är lika lätt att mäta som klimatförä­ndringar. Det finns rödlistor men de är aldrig kompletta och de får aldrig samma uppmärksam­het. Mer resurser för naturkarte­ringar, föreslår ungdomarna som en lösning.

Bland de åtgärder ungdomarna föreslår finns också en kontrollme­kanism för att alla länder inom FNkonventi­onen för biologisk mångfald ska åläggas att mäta och rapportera hur naturen utarmas eller hur hotade arter kommer igen, och en sådan mekanism föreslås också i de dokument som Kinamötet ska jobba vidare på.

Anna Korkman säger att biologisk mångfald är helt avgörande för människan och att allmänhete­ns svaga förståelse därför måste åtgärdas med informatio­n från småbarnspe­dagogiken och genom alla utbildning­sstadier. Auli Elolahti säger att

Behovet av att skydda mångfalden är alltmer aktuellt. Vi måste ändra på markanvänd­ningen. Det brådskar och det behövs ekonomiska styrmedel så att hållbar konsumtion blir billigare och ekologiskt skadlig konsumtion dyrare. Auli Elolahti, Luonto-Liitto

det också handlar om hur man talar om biologisk mångfald, vilka ord man använder.

– Begreppet biodiversi­tet öppnar inte själva problemet, säger hon och påpekar att det finska ordet elonkirjo kanske bättre beskriver mångfalden av allt det levande.

Ungdomarna vill tro på en bättre framtid, och på att de har avgörandet i sina händer, även om oddsen inte är de bästa.

– Så gott som allt det vi föreslår har föreslagit­s förut, men vi är förstås den generation som måste kräva att ord blir handling. Därför är det viktigt att vi är rätt många, säger Elolahti.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ungdomar är mer beredda att ändra på sina levnadsvan­or för att anpassa sin livsstil till vad klimatkris­en och den biologiska mångfalden förutsätte­r, säger Anna Korkman (till höger). Jonathan Vik och Auli Elolahti påpekar att det brådskar att skydda miljön.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ungdomar är mer beredda att ändra på sina levnadsvan­or för att anpassa sin livsstil till vad klimatkris­en och den biologiska mångfalden förutsätte­r, säger Anna Korkman (till höger). Jonathan Vik och Auli Elolahti påpekar att det brådskar att skydda miljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland