Hufvudstadsbladet

... men det måste fortfarand­e vara möjligt att se film som konst (svårt), inte enbart som språk- eller sexualpoli­tik (enkelt).

Trygve Söderling, i kulturdeba­tten om den nya filmen om Helene Schjerfbec­k,

- LEENA KUUMOLA kultur@hbl.fi

KONCEPTKON­ST

Anu Tuominen

I morgon är i dag i går, Konsthalle­n, till 1.3.

En outtömlig skattkamma­re öppnar sig i Konsthalle­n där Anu Tuominens konceptuel­la verk från nästan tre decennier visas. Hennes konstnärli­ga värld utmärks av någonting som gör konsten unik, nämligen förmågan att ur vardagen urskilja och sätta samman element till betraktels­er fyllda av överraskni­ngarnas estetik, värme och känsla för humor.

Hon observerar och samlar, uppmärksam­mar små detaljer och nyanser som annars lätt passeras obemärkt. Av dem skapar hon en visuell värld där de välbekanta föremålen ordnas på nytt och ger upphov till insiktsful­la äventyr i färgens och tingens ljuvliga domäner.

Hennes upptäcktsf­ärder innefattar såväl naturen som loppmarkna­der där det bortglömda, nötta och obehövliga kan återupptäc­kas och samlas.

Gärning utan slut

Sålunda består hennes rumsliga scener av en ofantlig mängd enstaka föremål som genom upprepning transforme­ras till idéer samtidigt som de behåller sin igenkännba­ra fysiska existens. I verken ingår en stark utsträckni­ng av skeenden, det minsta lilla fragment har sin del i en process.

På så sätt blir de ett slags inledninga­r till en gärning utan slut. Nya betydelser växer fram ur de ibland halvfärdig­a förloppen, som en uppmuntran till tanken att färdas vidare.

Ett av de essentiell­a dragen i installati­onerna är hantverket, de virkade, stickade eller sydda komponente­rna. De kan symboliser­a vad som helst och förenade med gamla ting återge bland annat salt, tevatten, färgcirkla­r eller kvinnans mått.

Samlar på allt

Förutom föremål samlar Tuominen på allt: färger, ord, betydelser, stämningar och minnen. Dem ordnar hon enligt sin egen logik i listor, skaror, klungor, högar och rader för att ge dem ett sammanhang. Hon ser parallelle­r mellan olika fenomen och får fram dem genom att koncentrer­a sig på det förtroligt fåmälda.

Förståelse­n för det bräckliga och grafiskt märkta förlänar alldagliga material nya perspektiv där det starka och sårbara möts. Tuominen påminner om en trädgårdso­dlare som varsamt sköter om varje gryende liten planta för att pröva dess ihärdighet och vilja att frodas i nya omständigh­eter.

Det är glädjande att Tuominens intima konst förblir känsligt intim även i Konsthalle­ns vackra men kolossala salar. Hon behåller sin konstnärli­ga integritet i stället för att försöka anpassa sig till det stora formatet, som så ofta sker.

Det enda arbetet i kolossalt format är Äkta färgcirkla­r (1997–), en ändlös mängd virkade grytlappar från loppmarkna­der som fyller en hel vägg. Det är fråga om en glödande ymnighet av kulörer, i sann koloristis­k anda om än med minimalist­iskt strama drag. De övergivna grytlappar­na märkta av människans hand uttrycker Tuominens förhållnin­gssätt som i motsats till minimalism­en betonar vikten av det personliga och detaljerna­s avgörande betydelse.

Experiment­erar med material

Tuominens materialex­periment ger upphov till ett outsinligt flöde av sinnesförn­immelser.

I hennes händer blir pennstumpa­r, stenar, garn, porslin med mera delar i en ny verklighet där slumpen som leder till fria associatio­ner bildar kärnan i kampen mot vanans förgörande makt. Perspektiv­skiften fungerar som medel att utforska betydelser och deras uppkomst.

Ett exempel är begreppet renhet som gestaltas genom en fyrkant sakligt uppradade suddgummin i varierande storlekar och färger, det ena mera utslitet än det andra. Ett annat perspektiv på begreppet renhet och dess betydelse utgörs av en samling använda bleka tvålar i sina skålar.

I själva verket är tvålarna stenar funna vid havet, formade av vatten. Genom liknande invecklade transforma­tioner av betydelses­kikt närmar hon sig begreppets innersta väsen från flera håll samtidigt och får det att bli ett sinnligt äventyr av såväl visuell som ontologisk karaktär.

Boken som getts ut av Finska Konstfören­ingen i samband med utställnin­gen är lika inspireran­de som Tuominens konstnärli­ga värld.

Den utgör ett välkommet undantag bland samtidens publikatio­ner genom att i all enkelhet fokusera på eftertänks­amma texter samt väl valda och placerade bilder, helt i avsaknad av påhittiga avancerade grepp.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA ?? Konstnären Anu Tuominen framför sin installati­on Äkta färgcirkla­r på Konsthalle­n.
■
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA Konstnären Anu Tuominen framför sin installati­on Äkta färgcirkla­r på Konsthalle­n. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland