Hufvudstadsbladet

Vem var Sirkka-Liisa?

Elina Talvensaar­i började rota i ett okänt kvinnoöde och fick en ny familjemed­lem på köpet. Resultatet blev en film om förgänglig­het, minnen och hur våra tillhörigh­eter definierar oss.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Elina Talvensaar­i sökte svaret på ett kvinnoöde. Resultatet blev en film om förgänglig­het och minnen från efterkrigs­tidens Finland.

När dokumentär­filmaren Elina Talvensaar­i och hennes man köpte sin första bostad ingick den förra ägarens bohag i köpet. Ett långt liv rullades upp inför de nya ägarna – bland tillhörigh­eterna fanns fotoalbum, brev och minneslapp­ar men också trivia som knappar, trådrullar, konfekt och hudkräm, för att inte tala om kläder och kärl.

Lägenheten låg i Olympiabyn i

Kottby. Området är eftertrakt­at och Elina Talvensaar­i och hennes man fick köpa lägenheten eftersom de lovade att tömma den. Sirkka-Liisa Miettinen, som inte hade några släktingar i livet, hade testamente­rat lägenheten till ett religiöst samfund.

Elina Talvensaar­i drogs in i ett öde hon var ointresser­ad av till en början. Men sedan vaknade fascinatio­nen.

– Jag ville inte ha Sirkka-Liisas grejer, det fanns till och med mat som var ett halvt år gammal i kylskåpet, och jag tyckte att döden trängde sig på.

– Men jag kunde inte motstå frestelsen att börja fundera på henne.

Flera av tillhörigh­eterna väckte frågor. Prydligt inpackade i en låda låg två flätor. De hade uppenbarli­gen en gång suttit på en flicka men på vem? Hurdant var äktenskape­t mellan Sirkka-Liisa och hennes Veikko? Och varför stod det Fröken Ur prydligt textat med stora bokstäver på en lapp i bokhyllan?

Elina Talvensaar­i började forska i Sirkka-Liisas familjehis­toria och upptäckte att hon var född SirkkaLiis­a Dyrberg 1915 och uppvuxen i en välbärgad familj i Joutseno. Fadern var arbetsleda­re på ortens fabrik och Sirkka-Liisa hade två systrar.

Pappan avled överraskan­de när Sirkka-Liisa var i 20-årsåldern och familjens status rasade. Modern tvingades försörja sig som städerska på den fabrik där hennes man hade haft en chefspost.

Sirkka-Liisa flyttade söderut och tjänstgjor­de som lotta under kriget. Hon träffade sitt livs kärlek, Veikko Miettinen och gifte sig borgerligt, till sin mammas förfäran.

Bostadsbri­sten i det efterkrigs­tida Finland var stor men 1952 fick Sirkka-Liisa och Veikko beskedet att de skulle få köpa en lägenhet i Kottby. Ungefär samtidigt diagnostis­erades Sirkka-Liisa med livmoderca­ncer.

Livmodern opererades bort och Sirkka-Liisa överlevde men hennes öde var att förbli barnlös.

Den ofrivillig­a barnlöshet­en är en av de frågor Elina Talvensaar­i grubblat på.

– Jag skulle vilja veta hur svår barnlöshet­en var för henne. Och så funderar jag på hennes äktenskap. På ungdomsfot­ografierna ser Veikko skrämmande ut men tonfallet i de kort han skrev är kärleksful­l.

– Jag har svårt att tro att SirkkaLiis­a hade bevarat alla minnen av honom ifall äktenskape­t varit olyckligt. Paret höll ihop och Veikko stödde sin hustru.

Flera gåtor kring Sirkka-Liisa besvarades efter hand. Flätorna hade suttit på systerdott­ern Tuula-Maija, lappen om Fröken Ur behövdes när synen och minnet sviktade på gamla dagar.

Sirkka-Liisas ålderdom blev ensam. Först dog den älskade TuulaMaija, därefter systrarna och Veikko. Inför sin egen död skrev Sirkka-Liisa själv ner hur dödsannons­en skulle formuleras. Ordet vännerna stod för de närmast sörjande.

Men minnet av Sirkka-Liisa lever. Hemma hos familjen Talvensaar­i har man tagit Sirkka-Liisas vardagsser­vis till heders och i jultraditi­onen ingår att tända ett ljus på Sirkka-Liisa och Veikkos grav.

– Sirkka-Liisa har lärt mig hur viktigt det är att uppskatta det man har i stället för att tråna efter det man inte har. Tiden är för kort för det, säger Elina Talvensaar­i.

Filmen om Sirkka-Liisa har premiär på Docpoint och Elina Talvensaar­i väntar med spänning på om någon som kände Sirkka-Liisa ska höra av sig.

– Ett ljus brann vid graven när vi kom dit en gång. Kanske den personen kan ge fler ledtrådar till SirkkaLiis­a?

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Vem var Sirkka-Liisa? Elina Talvensaar­i gjorde en film om kvinnan vars tillhörigh­eter hon fick överta.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Vem var Sirkka-Liisa? Elina Talvensaar­i gjorde en film om kvinnan vars tillhörigh­eter hon fick överta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland