Hufvudstadsbladet

Coronaviru­s i Finland var falskt larm

De misstänkta fallen av coronaviru­s i Lappland visade sig vara något annat. Det bekräftar Institutet för hälsa och välfärd.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det lättande beskedet om de två kinesiska turisterna från Wuhan, som misstänkte­s bära coronaviru­s, innebär att det inte behövs fler tester. Provsvaren undersökte­s i laboratori­et hos Institutet för hälsa och välfärd (THL) och där är man säker på saken.

– Det är klart nu med det här, alla resultat är färdiga, säger Mika Salminen, direktör för hälsooch säkerhetsa­vdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd till HBL i går kväll.

Hittills har det alltså inte uppdagats coronafall i Europa.

De två turisterna i Ivalo hade kommit från den kinesiska staden Wuhan, där det nya coronaviru­set uppstått. Enligt Yle var det frågan om en pappa och hans son.

Sent under torsdagskv­ällen uppsökte de hälsocentr­alen i Ivalo.

– Den ena hade förkylning­ssymtom medan den andra kände sig trött och sjuklig, sade Markku Broas, infektions­överläkare vid Lapplands centralsju­khus i Rovaniemi i går.

Kineserna har befunnit sig i Lappland ett par dagar och kom till Finland via Kirkenes Norge, enligt norska tidningen Dagbladet.

Hälsovårds­myndighete­rna i Lappland reagerade omgående, eftersom personerna under de två senaste veckorna vistats i det område där det nya coronaviru­set startat.

– Det är en säkerhetså­tgärd, vi försöker vara ett steg före, säger Broas.

På hälsocentr­alen togs prover som i går morse skickades till THL:s labb i Helsingfor­s. En orsak till att provsvaren dröjde så sent som till i går kväll var enligt Mika Salminen att testerna är nya och de behöver verifieras separat.

– De är också sådana att det tar en viss tid att gå igenom proceduren.

Intensiv turistperi­od

Just nu pågår en intensiv turismperi­od i Lappland. Många kommer från Kina, speciellt nu när det kinesiska nyåret startar. I Ivalo, en tätort med cirka 3 000 invånare, uppges hundratals kineser befinna sig för tillfället. Skidorten Saariselkä ligger 30 kilometer söder om Ivalo, medan Rovaniemi på 290 kilometers avstånd är den största staden i närheten.

Pappan och sonen var i karantän tills provsvaren kom. Enligt den lokala hälsovårds­centralens ansvariga läkare Outi Liisanantt­i har vårdappara­ten fungerat utmärkt i hanteringe­n av den misstänkta virussmitt­an. Liisanantt­i sade redan innan provsvaren kom att det inte fanns någon anledning till panik.

Hon uppmanade endast personer som känner sig så sjuka att de också i vanliga fall skulle söka vård att ta sig till hälsocentr­alen.

Liisanantt­i säger att det i Finland finns klara och välfungera­nde system för att klara av dylika situatione­r.

Ifall det hade visat sig vara coronaviru­set, hade de två turisterna isolerats, och om symtomen varit svåra hade de tagits in på sjukhus. Nu behöver personerna behöver inte längre vara i karantän utan kan fortsätta sin semester.

”Kan dyka upp fall i Europa”

Enligt Mika Salminen befinner sig det norra halvklotet för tillfället mitt i förkylning­sperioden.

– Det betyder att många människor har snuva, hosta eller tungt att andas. Det finns en mängd olika virus som orsakar symtomen och en del är allvarliga­re än andra.

Enligt honom var risken för att de två turisterna bär på viruset inte så stor.

– Om de haft under 30 dödsfall av viruset i Kina, ett land med 1,5 miljarder människor, så är risken rätt liten. De flesta som fått det har också tillfriskn­at. Men säkert kan det dyka upp fall i Europa.

Det finns inga mediciner som biter på det nya coronaviru­set. Det hör enligt Salminen till en stor familj av virus som alla går under benämninge­n corona.

– De flesta orsakar bara snuva och vanlig förkylning.

Ytterligar­e en smittad i USA

Finland kommer inte att införa inresekont­roller vid gränserna på grund av coronaviru­set.

Enligt Taneli Puumalaine­n, överläkare på THL, är enskilda fall av coronaviru­s alltjämt möjliga i Finland, men världshäls­oorganisat­ionen WHO rekommende­rar ändå inte inresekont­roller eftersom de inte lyckas identifier­a de smittade särskilt bra, och det finns en risk att kontroller­na upptas av helt andra människor som råkar ha infektione­r i luftvägarn­a.

– Det är bätre att satsa på att resenärer vid behov styrs till undersökni­ngar och vård, kommentera­r Puumalaine­n i THL:s pressmedde­lande.

 ?? FOTO: TARMO LEHTOSALO/LEHTIKUVA ?? ■
De två kineser som misstänkte­s bära coronaviru­set hade befunnit sig i Ivalo ett par dagar. De kom till Finland via Kirkenes i Norge.
FOTO: TARMO LEHTOSALO/LEHTIKUVA ■ De två kineser som misstänkte­s bära coronaviru­set hade befunnit sig i Ivalo ett par dagar. De kom till Finland via Kirkenes i Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland