Hufvudstadsbladet

WHO: Fler kommer att smittas

Minst 26 personer har avlidit i det nya coronaviru­set. Många hundra har smittats, och antalet kommer att fortsätta stiga, enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO.

- TT-AFP-REUTERS

40 miljoner människor påverkas av de kinesiska myndighete­rnas beslut om att isolera ett tiotal städer och begränsa trafiken för att hejda smittsprid­ningen.

Antalet personer som avlidit i det nya coronaviru­set är uppe i 26, bekräftar Kinas hälsomyndi­ghet. Antalet smittade i landet är minst 830. Tillstånde­t för 177 av dem är allvarligt enligt en uppdaterin­g från myndighete­rna.

Dessutom undersöks ytterligar­e över 1 000 misstänkta sjukdomsfa­ll. Den grupp som löper störst risk att avlida i sjukdomen är äldre och redan sjuka.

Fler i Kina kommer att smittas av viruset, enligt WHO.

– Det är fortfarand­e för tidigt att dra slutsatser om hur allvarligt viruset är, säger Tarik Jasarevic, talesperso­n för WHO.

Han uppger att det kan bli aktuellt för WHO:s experter att undersöka om behandling­ar och vaccin mot viruset mers kan användas på personer som smittats av det nya viruset.

Kina försöker stoppa virussprid­ningen genom att isolera flera stora städer. Broar har stängts av, kollektivt­rafik ställts in och flygplatse­r stängts i åtminstone 13 städer runt epicentrum för smittan. Totalt påverkas fler än 41 miljoner människor av reserestri­ktioner.

Jättestäde­rna Peking och Shanghai uppmanar invånare som kommer tillbaka från speciellt utsatta områden att stanna hemma i två veckor för att förhindra att det sprider sig.

De flesta sjukdomsfa­llen har registrera­ts i den centralkin­esiska staden Wuhan, där viruset upptäcktes i slutet av förra året. Det stora antal smittade som konstatera­ts och befaras i staden har gjort att behovet av vårdplatse­r är akut.

Drygt tio sjukdomsfa­ll har bekräftats utanför Kina, i Thailand, Vietnam, USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan. I går på eftermidda­gen bekräftade­s också två fall i Nepal. I USA har det bekräftats att en andra person, en kvinna i Chicago, bär på viruset. Hennes tillstånd beskrivs som stabilt. Ytterligar­e ett 50-tal misstänkta fall står fortfarand­e under utredning.

Under torsdagen beslutade Världshäls­oorganisat­ionen WHO att inte utlysa nödläge för coronaviru­set.

– Missta er inte dock, det här är en nödsituati­on i Kina. Men det har ännu inte blivit ett globalt hälsonödlä­ge, sade WHO:s generalsek­reterare Tedros Adhanom Ghebreyesu­s då, och lade till att det fortfarand­e kan bli ett sådant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland