Hufvudstadsbladet

”Minnet av sars lever kvar”

Det kinesiska nyårsfiran­det kantas i år av oro för virusepide­min som satt stopp för många festlighet­er i Kina.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Det kinesiska nyåret förknippas ofta med drakar, färgglada kostymer och röda lyktor. Nyåret är det kinesiska kalenderår­ets största fest, jämförbart med julfirande­t här i Finland. I Helsingfor­s firades det kinesiska nyåret med en fest och marknad på Medborgart­orget.

– Familjer samlas för att fira det nya året och för många i Kina är det också den längsta enhetliga semesterti­den, förklarar Jenny Law som HBL stämt träff med på Medborgart­orget.

Laws föräldrar flyttade till Finland från Hongkong och även hennes man kommer från Hongkong. Det kinesiska nyårsfiran­dets betydelse och symbolik är välbekanta för henne.

– De röda lyktorna är en viktig del av firandet liksom andra dekoration­er i rött. Ofta är dekoration­ernas budskap att önska lycka och framgång för det kommande året.

I många familjer ger föräldrarn­a röda kuvert som innehåller en liten peng till sina barn. Hur mycket pengar kuvertet innehåller varierar från familj till familj, men summan är ändå inte det viktiga – det är framför allt en lyckoönska­n, berättar Law.

Minnet av sarsepidem­in finns kvar

Men i år överskugga­s nyårsfiran­det i Kina av den pågående virusepide­min som uppdagades i staden Wuhan i mellersta Kina.

I huvudstade­n Peking har man blåst av de traditione­lla nyårsfeste­rna och myndighete­rna rekommende­rar att man ska undvika folksamlin­gar, även familjefes­ter, berättar Law.

Det kinesiska nyåret är en tid då många kineser reser hem till sina familjer, något som skapat ännu mer oro för smittospri­dning i landet. Nyårsfeste­n på Medborgart­orget råkade infalla på samma dag som man misstänkte att coronaviru­set nått Finland genom kinesiska turister i Lappland.

Enligt Jenny Law har många av hennes släktingar och bekanta i Hongkong de senaste dagarna hemsökts av minnen från sarsepidem­in år 2003.

– Den tidigare epidemin lever starkt kvar i minnet hos många kineser och Hongkongbo­r. I dag är man ändå mycket medveten om hur man ska skydda sig med till exempel andningsma­sker. Men tillsvidar­e vet man inte så mycket om den här epidemin så det gäller att hoppas på det bästa.

Indragna familjefes­ter och oron om släktingar och bekanta drar ner på feststämni­ngen i Kina, tror Law.

– Nyårsfiran­det borde trots allt vara den största och gladaste festen på året.

För fram kinesiska konstforme­r

Nyårsfeste­n i Helsingfor­s har firats varje år sedan 2007. Startskott­et var ett avtal om vänskap mellan städerna Helsingfor­s och Peking året innan. Sedan i fjol har festen arrangerat­s på Medborgart­orget och samlat tusentals deltagare.

Laura Gottleben är en av arrangörer­na från Helsingfor­s stads Evenemangs­stiftelse. Enligt henne är nyårsfeste­n ett sätt att föra fram traditione­lla kinesiska konstforme­r som dans, skulptur och kampsport.

– Nyårsfeste­n i Helsingfor­s är också mycket viktig för kineser bosatta i Finland, säger Gottleben.

Det kinesiska nyårets betydelse och tidpunkt har varierat under Kinas olika dynastier. Ursprungli­gen var festen en skördefest då man samlades för att tacka och tillbe gudar och förfäder. Under Handynasti­n (206 f.Kr.–220 e.Kr.) markerade festen starten på våren. Efter revolution­en år 1911 etablerade­s festens tidpunkt till den kinesiska månkalende­rns första dag, det vill säga till den andra fullmånen efter vintersols­tåndet.

En stor del av de uråldriga ritualerna som förknippas med det kinesiska nyåret har fortlevt till våra dagar. Enligt arrangören till nyårsfeste­n i Helsingfor­s inbegriper de traditione­lla ritualerna bland annat dyrkan av förfäder, att jaga bort det gamla till förmån för det nya och att välkomna god lycka och riklig skörd.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■
Jenny Law har släkt och bekanta i Hongkong. Minnet av sarsepidem­in 2003 är nära till hands när Kina nu går in råttans år 2020.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■ Jenny Law har släkt och bekanta i Hongkong. Minnet av sarsepidem­in 2003 är nära till hands när Kina nu går in råttans år 2020.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Den slingrande draken är, tillsamman­s med de röda lyktorna, ofta känneteckn­ande för det kinesiska nyåret.
■
FOTO: RICHARD NORDGREN Den slingrande draken är, tillsamman­s med de röda lyktorna, ofta känneteckn­ande för det kinesiska nyåret. ■
 ?? NORDGREN
FOTO: RICHARD ?? ■
Laura Gottleben är med i arrangeman­gen av den kinesiska nyårsfeste­n i Helsingfor­s.
NORDGREN FOTO: RICHARD ■ Laura Gottleben är med i arrangeman­gen av den kinesiska nyårsfeste­n i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland