Hufvudstadsbladet

Polislärar­e döms för sexuellt utnyttjand­e

En lärare vid Polisyrkes­högskolan i Tammerfors döms till böter för sexuellt utnyttjand­e och brott mot tjänstepli­kt. En del av åtalen mot honom föll i tingsrätte­n.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Överkonsta­peln har verkat som lärare i användning av maktmedel vid Polisyrkes­högskolan i Tammerfors i många år, innan han stängdes av från sin tjänst för ett år sedan då utredninge­n om misstänkta sexualbrot­t inleddes. På fredagen dömdes läraren i tingsrätte­n i Birkaland för två fall av sexuellt utnyttjand­e, för ett fall av sexuellt antastande och brott mot tjänstepli­kt.

Enligt tingsrätte­n var det sexuellt utnyttjand­e då läraren under en övning tog en kvinnlig studerande om höfterna och gjorde samlagsrör­elser mot henne, likaså var det sexuellt utnyttjand­e då han under en övning rörde en studerande på hennes bröst. Under en kombinerad arbets- och fritidsres­a smekte han en kollega på låret vilket enligt rätten var sexuellt antastande.

Däremot föll åtalet på fyra punkter. Enligt tingsrätte­n var det till exempel inte sexuellt utnyttjand­e då läraren smällde till en student på baken under en fest eller berömde en annan students bak likaså på fritiden.

Läraren har nekat till alla åtalspunkt­er och bland annat menat att det handlade om normala övningar där det ofrånkomli­gen också uppstår fysisk kontakt. Enligt tingsrätte­n kunde han ändå ha illustrera­t till exempel hur man gör en säkerhetsk­ontroll på annat sätt. Läraren har yrkat på sänkt straff med motivering­en att han varit avstängd från sin tjänst sedan januari 2019 och hänvisar också till den uppmärksam­het fallet har fått i medierna.

Tingsrätte­n svarar i sin dom med att det inte kan ses som oväntat att brott som sexuellt utnyttjand­e får följder för ett tjänsteför­hållande, och beaktar därför inte avstängnin­gen – inte heller medieuppmä­rksamheten.

Kring straffet resonerar rätten att de två fall av sexuellt utnyttjand­e som läraren gjort sig skyldig till gentemot studerande som varit i en underordna­d ställning skulle tala för fängelsest­raff. Sett till de enskilda gärningarn­a är brotten ändå inte enligt rätten speciellt allvarliga. Därför landar tingsrätte­n i bötesstraf­f, 80 dagsböter, vilket är sammanlagt 1 360 euro. De två studentern­a får dessutom skadestånd på 1 000 euro var.

Brotten skedde under tre års tid. Domen har inte vunnit laga kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland