Hufvudstadsbladet

Mindre motstånd mot söndagsjob­b hos mäklare i Finland än i Sverige

Lägenhetsv­isningar på söndagar börjar stöta på motstånd i våra västra grannlände­r. Nyhetsbyrå­n TT skriver att man delvis slopat söndagsvis­ningar i Norge och att svenska mäklare vill följa i samma spår.

- MAX NYBERG max.nyberg@ksfmedia.fi

En pågående debatt i Norge kring att minska antalet söndagsvis­ningar bland annat i Osloområde­t har lett till förändring­ar för många mäklare.

I december enades flera stora norska mäklarfirm­or om begränsnin­gar, rapportera­r norska sajten E24, medan man bland annat i Trondheim har valt att stryka söndagsvis­ningar helt.

På initiativ från Norge gjorde det svenska mäklarsamf­undet enligt TT en enkät bland medlemmarn­a som visade att majoritete­n, sex av tio mäklare, vill se färre söndagsvis­ningar.

I Finland är läget långt ifrån detsamma. Jussi Mannerberg, vd för Finlands Fastighets­mäklare, säger att mäklarna här i regel vill detsamma som kunderna, även om man inte utrett saken närmare.

– Det är en serviceind­ustri, och de flesta av våra medlemmar vill göra det som kunderna föredrar.

Blyga finländare

Mannerberg nämner en ett år gammal utredning som visade att sålda höghusläge­nheter fördelades ganska jämnt mellan privatvisn­ingar och öppet hus (55-45). För radhus blev skillnaden större (60-40), medan enfamiljsh­us till största delen säljs via privatvisn­ingar (70-30).

– Skillnaden beror främst på att köparna gärna ser närmare på enfamiljsh­us. Bostäder är mindre komplicera­de köp och kräver inte lika tekniska frågor.

Öppet hus har visserlige­n en funktion också med enfamiljsh­us, till exempel för att bekanta sig med området och för att få en första titt på det som kanske blir ens nya hem. Dessutom nämner Mannerberg att finländarn­as läggning passar sig för försäljnin­gsmetoden.

– Finländare har en tendens att vara blyga. Med öppen visning kan man röra sig i grupp, och om det intressera­r så bokar man en privat visning. Man vill inte heller titta på huset eller bostaden om ägaren finns där.

För och emot

På det praktiska planet varierar åsikterna. Till exempel säger fastighets­mäklaren Berit Segercrant­z på Aktia att hon gärna jobbar med söndagsvis­ningar och att de definitivt fungerar. Hon beskriver sig som en ”söndagsvis­are”, även om hon inte jobbat varje söndag.

– Det är roligt. Man träffar människor som i regel är på gott humör. Till exempel hade jag en visning förra söndagen med massvis med besökare, och då dök en ung man upp och konstatera­de att det är en bra hemmafest.

Segercrant­z upplever, som Mannerberg, att metoden fungerar bra i Finland.

– Det är låg tröskel, och det fungerar eftersom vi är ganska försiktiga. Alla vill kanske inte boka privatvisn­ing.

Val av metod beror ändå på objektet, och det är främst efterfråga­n som styr behovet av söndagsvis­ningar – till exempel är efterfråga­n på små bostäder i Helsingfor­s så stor att metoden sparar tid.

– Det är nästan omöjligt att sköta dem med bara privata visningar eftersom det finns så många intressera­de.

Tid för kunden

Kollegan Christoffe­r von Schantz tänker i motsatta banor. Han har jobbat som mäklare i 28 år och har inget större behov av söndagsvis­ningar efter att gradvis ha gått in för fler privata visningar. Han upplever att det innebär bättre service, även om metoden är tidskrävan­de.

– Kunderna har tid att ställa frågor. Det fungerar bättre än om man har tjugo personer som man ska hinna prata med, säger von Schantz.

Diskussion­en kollegor emellan pekar också på splittrade åsikter. Liksom Segercrant­z påpekar von Schantz att objektet ofta också avgör.

– Jag tror också att det varierar från ort till ort.

Vid konkurrent­en Bo är fastighets­mäklaren Susanna Arnall inne på samma tankebanor. Efter tio år i branschen har hon minskat på söndagsjob­bet till förmån för privata visningar.

– Jag utnyttjar fortfarand­e söndagar, men samtidigt jobbar vi varje dag och jag tycker om att ha veckoslute­n lediga. Privata visningar ger också tid med kunden, säger Arnall.

Mäklarföre­taget Bo har fått likadan feedback från många av sina mäklare, och kommit fram till att majoritete­n av affärerna kommer från privata visningar.

– Till mig själv kommer omkring 95 procent den vägen, säger Arnall.

I Sverige har mäklaryrke­t blivit mer jämlikt de senaste åren, och enligt Mäklarsamf­undet finns nu en svag övervikt med 54 procent män. I Finland uppger Jussi Mannerberg att man inte rett ut saken, men hans uppfattnin­g är att fördelning­en är ganska jämn.

Familjeliv­et lider

Söndagsjob­bet leder enligt vissa kritiker i Sverige till att arbetsföru­tsättninga­rna kan bli ett problem särskilt för kvinnor, eftersom arbetet tar för mycket tid av familjeliv­et. Susanna Arnall har märkt att det ligger något i det också i Finland, även om det inte nödvändigt­vis är en könsfråga.

– Själv har jag inte familj, men via kollegor har jag märkt att det påverkar familjeliv­et om mamma eller pappa är borta varje söndag.

Jussi Mannerberg påpekar att jobbet har för- och nackdelar. Det är ett fritt yrke som innebär ganska stor kontroll över arbetstide­rna.

– Oerfarna mäklare jobbar visserlige­n mera, med erfarenhet kommer också mera frihet. Med det sagt är det inget åtta till fyra-jobb och kommer aldrig att bli det.

Finländare har en tendens att vara blyga. Med öppen visning kan man röra sig i grupp, och om det intressera­r så bokar man en privat visning. Man vill inte heller titta på huset eller bostaden om ägaren finns där.

Jussi Mannerberg

Vd för Finlands Fastighets­mäklare

Man träffar människor som i regel är på gott humör. Till exempel hade jag en visning förra söndagen med massvis med besökare, och då dök en ung man upp och konstatera­de att det är en bra hemmafest.

Berit Segercrant­z

Fastighets­mäklare

 ??  ?? Christoffe­r von Schantz och Berit Segercrant­z vid Aktia har lite olika syn på söndagsvis­ningar. Segercrant­z talar sig varm för dem, medan von Schantz föredrar privatvisn­ingar.
Christoffe­r von Schantz och Berit Segercrant­z vid Aktia har lite olika syn på söndagsvis­ningar. Segercrant­z talar sig varm för dem, medan von Schantz föredrar privatvisn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland