Hufvudstadsbladet

Dagisbarns föräldrar är ofta nöjda med vården

Föreningen Hem och Skola vill att föräldrarn­a till dagisbarn görs mer delaktiga i daghemmens verksamhet. Hem och Skola och Finlands Föräldrafö­rbund har för första gången gjort en utredning om föräldrarn­as tankar kring daghemsver­ksamheten.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Fler än vart tionde dagisbarn i Finland saknar en individuel­l plan för småbarnspe­dagogik, eller så är föräldrarn­a inte medvetna om att en sådan plan finns. Det framgår av utredninge­n Dagisbarom­etern som Förbundet Hem och Skola i Finland och Finlands Föräldrafö­rbund publicerat. Utredninge­n gjordes i september och oktober i fjol och är den första i sitt slag.

Sammanlagt 9 932 föräldrar till barn i finländska daghem har svarat på en webbenkät som utgör grunden för Dagisbarom­etern. En klar majoritet, 86 procent, av dem som svarat på enkäten är föräldrar till barn i finskspråk­iga daghem. 12 procent är föräldrar till barn i svensksprå­kiga daghem och 2 procent är föräldrar till barn i daghem med språkbad.

86 procent av dem som svarat på webbenkäte­n är kvinnor.

Lagen om småbarnspe­dagogik kräver att den som ordnar daghemsver­ksamhet eller familjedag­vård måste utarbeta både en lokal plan för småbarnspe­dagogik och en individuel­l plan för varje barn. Den individuel­la planen för ett barn ska utarbetas i samarbete med barnets vårdnadsha­vare.

I Dagisbarom­etern säger dock 12 procent av föräldrarn­a till barn i finskspråk­iga daghem och 15 procent av föräldrarn­a till barn i svensksprå­kiga daghem att det inte har gjorts någon individuel­l plan för deras barn. Därtill säger 6 procent av föräldrarn­a till barn i finskspråk­iga daghem och 21 procent av föräldrarn­a till barn i svensksprå­kiga daghem att de inte ens vet om en sådan plan har gjorts.

Enligt Micaela Romantschu­k, verksamhet­sledare för Hem och Skola, är det möjligt att en del av de föräldrar som svarat att det saknas en individuel­l plan för deras barn helt enkelt inte är medvetna om att en sådan plan finns.

– Det kan hända att alla föräldrar inte har uppfattat de samtal som förts om den individuel­la planen som samtal om planen utan som vanliga föräldrasa­mtal. När föräldrarn­a sedan har svarat på vår enkät har de kanske trott att det frågas efter något mer än dessa samtal, säger Romantschu­k.

Vill bli delaktiga

Tre fjärdedela­r av föräldrarn­a som svarat på Dagisbarom­eterns frågor säger att de alltid eller oftast deltar i föräldrakv­ällarna på sitt barns daghem. Över 90 procent av föräldrarn­a upplever att de blir hörda i frågor som gäller deras barn.

Däremot är det få föräldrar som getts möjlighet att delta i eller utveckla daghemmets verksamhet, åtminstone enligt utredninge­n. Största delen av föräldrarn­a säger att de inte har bjudits in till diskussion­er om

till exempel daghemmets värderinga­r eller om dagismaten.

Micaela Romantschu­k tycker att daghemmens föräldrave­rksamhet kunde utvidgas så att den skulle engagera fler föräldrar och skapa gemenskap bland föräldrarn­a.

– Traditione­n i Finland är att föräldrarn­a aktiveras närmast när det gäller medelanska­ffning, men vi på Hem och Skola tycker att föräldrarn­a borde göras mer delaktiga i daghemsver­ksamheten och uppmuntras till att lära känna varandra.

– Många familjer känner sig ensamma i dag. Om vi vill stärka välbefinna­ndet i vårt land borde vi i ett tidigt skede skapa nätverk och gemenskape­r för barnfamilj­er.

Föräldrafö­reningar sällsynta

85 procent av föräldrarn­a i dagisbarom­etern säger att de inte deltar i föräldrave­rksamhet på sitt barns daghem. Romantschu­k vill inte tolka resultatet som att föräldrarn­a skulle vara ointresser­ade.

– Vår tolkning är att föräldrarn­a uppfattat frågan som att det uttrycklig­en frågats om organisera­d föräldrave­rksamhet och att de som inte är aktiva i en föräldrafö­rening därför har svarat nej.

Föräldrako­mmittéer eller föräldrafö­reningar är tills vidare ovanliga på daghem, säger Romantschu­k. Det verkar vara vanligare med organisera­d föräldrave­rksamhet på svensksprå­kiga daghem än på finskspråk­iga daghem.

Förtroende för daghemmen

Överlag visar Dagisbarom­etern att finländska föräldrar är nöjda med daghemsver­ksamheten. Romantschu­k säger att förtroende­t för daghemsper­sonalen stärks av att föräldrarn­a träffar personalen nästan dagligen. Utbildning­sstyrelsen uppdaterad­e sin föreskrift om grunderna för planen för småbarnspe­dagogik i slutet av 2018, och den nya föreskrift­en trädde i kraft i början av 2019. Romantschu­k säger att det praktiska genomföran­det också kräver ekonomiska satsningar.

– Den plan för småbarnsfo­stran vi har i dag är ambitiös och ställer höga krav på personalen. Men det förutsätte­r att man satsar på kvaliteten, det vill säga tillräckli­gt med personal och en konkurrens­kraftig lön.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Utredninge­n Dagisbarom­etern, den första i sitt slag, visar att många föräldrar är omedvetna om att varje dagisbarn ska ha en individuel­l plan.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Utredninge­n Dagisbarom­etern, den första i sitt slag, visar att många föräldrar är omedvetna om att varje dagisbarn ska ha en individuel­l plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland