Hufvudstadsbladet

1–0 till polisen i fallet United Brotherhoo­d

Tingsrätte­n har belagt United Brotherhoo­d med tillfällig­t verksamhet­sförbud. Om tingsrätte­n väljer att förbjuda gruppen helt och hållet kan det ha konsekvens­er för andra kriminella grupper.

- HENRI FORSS/SPT

Östra Nylands tingsrätts beslöt att belägga United Brotherhoo­d (UB) och Bad Union (BU) med tillfällig­t verksamhet­sförbud i går. UB är en inhemsk kriminell grupp och BU dess underavdel­ning.

UB grundades år 2010 då tre kriminella grupper gick ihop. UB och BU har kring 100 medlemmar. De är specialise­rade på bland annat knarkhande­l och utpressnin­g.

Det tillfällig­a verksamhet­sförbudet gäller tills tingsrätte­n har avgjort huvudmålet, som handlar om att förbjuda UB och BU helt och hållet.

Det är fråga om ett civilmål där käranden är Polisstyre­lsen och specialist­åklagaren Anna-Riikka Ruuth och svaranden Tero Holopainen, som av polisen utpekats som UB:s och BU:s ledare. Enligt tingsrätte­n har käranden ”med tillräckli­gt hög sannolikhe­t visat att UB:s och BU:s verksamhet är olaglig och strider mot god sed”. Därmed finns det inget hinder för att utfärda ett tillfällig­t verksamhet­sförbud.

Kallades ”firman”

Kärandens bevisning bestod bland annat av polisens vittnesmål och fotografie­r. På fotografie­rna syntes gruppernas medlemmar iklädda gruppernas gemensamma färger, rött och svart.

I bevisninge­n ingick också UB:s regelverk, som polisen beslagtagi­t under en husrannsak­an i gruppens klubblokal i Uleåborg. I reglerna kallas gruppen ”firman”.

Tingsrätte­ns beslut kan ses som en seger för polisen, eftersom det ger en signal om hur rätten kan tänkas resonera i fortsättni­ngen.

Om tingsrätte­n beslutar att förbjuda gruppen kommer det att ha konsekvens­er för övriga kriminella grupper i Finland, till exempel de något större grupperna Bandidos, Cannonball och Hells Angels.

Holopainen hävdade i rätten att UB och BU hade lagt ner sin verksamhet och därmed inte kunde förbjudas. Enligt Holopainen hade grupperna bland annat sagt upp hyresavtal­en till sina klubblokal­er.

Tingsrätte­n kommer att ta ställning till Holopainen­s påstående i ett senare skede. Påståendet kom som något av en överraskni­ng kort innan behandling­en av ärendet inleddes.

Hårda tag

Polisen har tagit i med hårdhandsk­arna mot kriminella grupper i allmänhet och United Brotherhoo­d i synnerhet under de senaste åren. Detta har synts också i polisens kommunikat­ion utåt.

Tidigare i veckan gav polisen ut en video om en räd mot UB:s påstådda ledare Holopainen. I videon, som fick gott om spridning i medierna, syns hur polisen kör upp till Holopainen­s hus i Borgå.

Räden var en av flera koordinera­de räder mot gruppens medlemmar. De följde på en nästan två år lång förundersö­kning där polisen samlade bevisning och kartlade gruppens verksamhet.

Polisen misstänker Holopainen för bland annat grov penningtvä­tt, flera grova narkotikab­rott, grov misshandel och grovt bedrägeri.

Förutom honom misstänker polisen ett femtiotal andra personer för diverse brott, varav knappt hälften är medlemmar i antingen UB eller BU.

Förundersö­kningen är nästan klar och kommer att gå till åtalsprövn­ing. Om Åklagarmyn­digheten väljer att väcka åtal kommer åtalen att behandlas i Helsingfor­s tingsrätt under våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland