Hufvudstadsbladet

Flera strejker hotar på måndagen

Tre stora fackförbun­d inom skogsindus­trin har varslat om strejker med start på måndag.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Arbetsmark­nadsparter­na Pappersför­bundet och Skogsindus­trin fortsatte i går sina kollektiva­vtalsförha­ndlingar under ledning av riksförlik­ningsmanne­n.

Både Pappersför­bundet och Skogsindus­trin säger till SPT att de är i beredskap att föra kollektiva­vtalsförha­ndlingar också under veckoslute­t.

Pappersför­bundet har tidigare varslat om en två veckor lång strejk inom pappersind­ustrin. Om strejken blir av börjar den på måndag.

Förutom Pappersför­bundet har Fackförbun­det Pro varslat om en två veckor lång strejk inom pappersind­ustrin med start på måndag. Enligt Fackförbun­det Pros ordförande Jorma Malinen är det sannolikt att strejken blir av.

– Det enda som skulle kunna ändra på det är att vi når ett förhandlin­gsresultat, men för tillfället framskride­r förhandlin­garna inte, säger Malinen.

Industrifa­cket har å sin sida varslat om en två veckor lång strejk inom den mekaniska skogsindus­trin, även den med start på måndag. Industrifa­ckets

strejk ser ut att vara oundviklig eftersom förhandlin­garna mellan Skogsindus­trin och Industrifa­cket fortsätter först på tisdag.

Kollektiva­vtalsförha­ndlingarna mellan Skogsindus­trin och Industrifa­cket har varit svåra. Industrifa­ckets medlemmar inom den mekaniska skogsindus­trin strejkade i december och kort därefter utlyste arbetsgiva­rsidans representa­nt Skogsindus­trin en lockout.

Jyrki Hollmén, arbetsmark­nadsdirekt­ör vid Skogsindus­trin, skriver till SPT i ett sms att det är sannolikt att strejkerna inom pappersind­ustrin och den mekaniska skogsindus­trin blir av.

Enligt arbetsgiva­rsidan Skogsindus­trin skulle hela den finländska skogsindus­trin förlamas för två veckor om alla tre strejker blir av. Det skulle innebära ett sammanlagt produktion­sbortfall till ett värde på 910 miljoner euro, enligt Skogsindus­trins beräkninga­r.

 ??  ?? ■
Metsä Groups cellulosaf­abrik i Äänekoski är en av över 100 anläggning­ar som kan drabbas av strejker inom skogsindus­trin från och med måndag.
■ Metsä Groups cellulosaf­abrik i Äänekoski är en av över 100 anläggning­ar som kan drabbas av strejker inom skogsindus­trin från och med måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland