Hufvudstadsbladet

Potemkinku­lisser

-

Vladimir Putin kom till makten för tjugo år sedan då Boris Jeltsin på nyårsafton överraskan­de höll sitt avskedstal och avgick ännu samma dag. Putin hade just blivit premiärmin­ister, den femte inom knappt två år, och avancerade till presidente­ns efterträda­re.

Formellt skedde allt enligt konstituti­onen. Men de facto hade Jeltsins entourage valt ut Putin som ännu i stor utsträckni­ng var okänd. Hans första ukas handlade om garantier för den tidigare presidente­n och hans familj för att förhindra åtal och hämnd.

Ett regelbunde­t överlämnan­de av makten är undantag snarare än regel i rysk historia. De flesta av Sovjetunio­nens ledare satt kvar tills de dog.

När Stalin medvetslös­t hittades på golvet i sin datja utbröt en desperat maktkamp redan innan han avled. Under tsarväldet korrigerad­es tronföljde­n flera gånger med våld.

Putins fjärde mandatperi­od löper ut våren 2024. Vad han då tänker göra har engagerat kremlologe­r och det ryska samhället en längre tid. Före julen antydde presidente­n för första gången att konstituti­onen kunde ändras. I början av det nya året slog han oväntat till och presentera­de ett antal konkreta åtgärder i sitt tal om läget i nationen. Dessa “förslag” överlämnad­es till statsduman inom en vecka.

Putin har ägnat sig åt judo sedan han var ung. Han använder metoden att få medspelare och motståndar­e ur balans genom snabba, effektiva rörelser också i den politiska kampen.

Under alla år som president och premiärmin­ister – i utbyte med den trogne Dmitrij Medvedev, som nu plötsligt avgick – har makten alltmer koncentrer­ats till Putin. Statens institutio­ner är urholkade, konstituti­onen en fasad, valen inte fria. Personliga relationer till autokraten är det som räknas. I en sådan situation kan bara Putin själv utse sin efterträda­re.

Han vill inte bli president på livstid – som till exempel Xi Jinping i Kina. Det verkar nu klart. Ändringarn­a i grundlagen syftar tydligen till att skapa en ny roll för honom efter 2024 då han har lämnat presidentp­osten och fyller 72. En roll mera i bakgrunden med möjlighete­n att ändå hålla i trådarna, till exempel som ordförande i Statsrådet som hittills enbart har en ceremoniel­l funktion, men i framtiden ska bestämma huvudlinje­rna i Rysslands inrikes- och utrikespol­itik.

Presidente­n ska sedan väljas för maximalt två mandatperi­oder. Statsduman ska få större inflytande över regeringsb­ildningen. Men enligt Putin är det inte dags för en parlamenta­risk demokrati. Presidente­n ska behålla en stark maktpositi­on och fortfarand­e utnämna utrikes- försvars- och inrikesmin­istern och cheferna för säkerhetst­jänster och polisen.

Med den viktigaste ändringen begränsas vem som kan komma tillmakten. En presidentk­andidat ska ha bott i Ryssland minst tjugofem år och aldrig ha haft något annat medborgars­kap eller uppehållst­illstånd i ett annat land. Liknande villkor ska gälla för alla högre poster i politik och statsförva­ltning. På så sätt utesluts tio miljoner ryssar som i dag lever i exil.

Grundlagsä­ndringarna handlar alltså inte om mera demokrati, som presidente­n hävdar. De handlar om att så långt som möjligt behålla kontrollen över den politiska utveckling­en och förhindra en radikal förnyelse.

Putin är antagligen ingen cyniker som vill ha makt för maktens skull. Han försöker upprätthål­la kontinuite­t och stabilitet, enligt honom det viktigaste han har uppnått under två decennier: Ryssland har övervunnit det politiska kaos som rådde under Jeltsin och har igen blivit en stark och oberoende spelare på världsaren­an.

Men i stället för reformer som kunde ge landet demokrati och skapa bättre förutsättn­ingar för framtiden låter Putin bygga nya Potemkinku­lisser eller flytta på gamla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland