Hufvudstadsbladet

”Man kan inte lita på Trump”

Donald Trump har missbrukat USA:s presidentm­akt på ett sätt som ingen annan tidigare gjort, och måste därför avsättas. Det var budskapet från Demokrater­nas företrädar­e under åklagarsid­ans näst sista dag i riksrätten i Washington.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

– Man kan inte lita på att denne president gör vad som är rätt för landet. Man kan lita på att han gör vad som är rätt för Donald Trump, sade Adam Schiff, en av de demokrater som utsetts att leda åklagarsid­ans arbete.

– Han gör det nu. Han har gjort det förut. Han gör det de kommande månaderna. Han gör det i valet om vi låter honom. Det är därför ni, om ni finner honom skyldig, måste komma fram till att han ska avsättas.

– Ty rätt spelar roll. Och sanning spelar roll. Annars är vi förlorade, sade Schiff i sitt känsloladd­ade framförand­e.

Inte sedan Washington

Kollegan Jerry Nadler beskrev närmare åtalspunkt­en maktmissbr­uk, som handlar om påtrycknin­gar mot Ukraina att starta en brottsutre­dning kopplad till Joe Biden, en av

Trumps tänkbara rivaler i det kommande presidentv­alet.

– President Trump använde sitt ämbetes makt, för att få en främmande makt att lägga sig i vårt val, till gagn för honom personlige­n, sade Nadler.

– Sedan president George Washington­s tillträde 1789 har ingen president missbrukat sin makt på detta sätt.

Den andra formella anklagelse­punkten, försök att hindra kongressen­s arbete, tas upp under åklagarsid­ans sista dag, i dag. Sedan är det försvarets tur att argumenter­a för sin sak i tre dagar.

Nästa vecka

Demokrater­na försöker förlänga och fördjupa processen genom att bland annat kalla flera vittnen, men har hittills misslyckat­s med att locka tillräckli­gt många senatorer från Republikan­erna

för att få igenom det.

Om denna uppdelning längs partilinje­n fortsätter kan rättegånge­n vara över redan i slutet av nästa vecka, då Trump väntas bli frikänd. Demokrater­na är långt ifrån den majoritet på två tredjedela­r i senaten som krävs för fällande dom. Presidente­n själv fortsätter att avfärda rättegånge­n som en oberättiga­d ”häxjakt”.

 ?? FOTO: SENATE TELEVISION/TT-AP ?? Adam Schiff har blivit omtalad för sina känslostar­ka tal i processen.
FOTO: SENATE TELEVISION/TT-AP Adam Schiff har blivit omtalad för sina känslostar­ka tal i processen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland