Hufvudstadsbladet

Vi behöver ett avgiftstak på vården

-

HäLSOVåRD Institutet för hälsa och välfärd uppger att de lägst utbildade och de som har de lägsta inkomstern­a i allmänhet är sjukare och dör yngre än högt utbildade och de med höga inkomster. De som arbetar är friskare än de arbetslösa. De socioekono­miska hälsoskill­naderna är stora i Finland och ökar hela tiden. Avsikten med hälsovårds­systemet är att minska hälsoskill­naderna, men det system med flera nivåer som vi har i Finland leder rent av till större skillnader i och med att de med högre inkomster gynnas. De förvärvsar­betande har som mest tillgång till tre system, medan de som står utanför arbetslive­t (arbetslösa, pensionäre­r, vårdlediga med flera) har bara ett. Regeringen Marins målsättnin­gar för vårdreform­en är första steget mot ett bättre och jämlikare system.

Social- och hälsovårds­ministerie­t har publicerat sina planer om programmet Framtidens social- och hälsocentr­al. År 2020 fördelas 70 miljoner euro till regionerna för att förverklig­a programmet­s fem huvudmålsä­ttningar. De är 1) förbättra tillgången till vård, 2) satsa på förebyggan­de verksamhet, 3) trygga kvaliteten, 4) stärka integratio­nen och 5) få kontroll över kostnadsök­ningen.

Av denna 70 miljoner euros helhet kommer Nyland troligtvis att få omkring 17 miljoner euro.

Minskade hälsoskill­nader förbättrar välfärden och sparar samhällets pengar. De direkta besparinga­rna kan stiga till flera miljarder euro och antalet invalidpen­sionerade kunde sjunka med cirka 20 000 personer. Också sysselsätt­ningsgrade­n skulle stiga. Det står i allas intresse, också de förmögnas, att hälsoskill­naderna minskar.

En undersökni­ng gjord av Institutet för hälsa och välfärd visar att fler än var tionde pensionär har valt att inte gå till läkaren eller att köpa mediciner på grund av brist på pengar. Nu när programmet för Framtidens socialoch hälsocentr­al äntligen kör i gång och vårdreform­en framskride­r är det dags att se över klientavgi­fterna och avgiftstak­et. Vi behöver ett avgiftstak som bättre beaktar människors olika livssituat­ioner och behov. Tandvården bör inkluderas i helheten. Kundavgift­erna bör också vara skäliga och till exempel kunde man göra besöken hos skötare avgiftsfri­a.

ANETTE KARLSSON

socionom (YH) Ordförande för Finlands svenska socialdemo­krater

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland