Hufvudstadsbladet

Borta bra, hemma bäst

-

För femton år sedan reste jag till Beirut just efter att premiärmin­ister Rafik Hariri hade mördats. På gatorna fanns både pansarvagn­ar och tungt beväpnad militär och polis.

En vän från Colombia, som var med på resan, tittade på mig och konstatera­de att det var tryggt att se militären på gatorna eftersom det visade att regimen hade kontroll.

Min uppväxt på Åland och hennes i storstaden Bogotá gjorde att vi såg lite annorlunda på symboliken med tungt beväpnad militär på gatorna. Det symboliser­ade inte trygghet, utan risk, för mig.

Nu kan jag konstatera att det ena samhället eller jag förändrats. Eller båda. För då jag tidigare i veckan var på en arbetsresa med Finlands FN-förbund till Kenya och det fanns säkerhetsp­ersonal utanför hotellet och metalldete­ktorer, samt soldater där vi rörde oss, ökade det denna gång min trygghetsk­änsla.

Kenya har, i likhet med flera andra länder, drabbats av terroratta­cker och med tanke på läget i Somalia hänger rädslan kring nya attacker i luften. Genom att myndighete­rna syns i stadsbilde­n vill man visa att man har kontroll, och kan ingripa, på samma sätt som soldaterna utanför Europaparl­amentet efter attackerna i Bryssel.

I Finland har skyddspoli­sen också höjt risknivån, men jag är ändå glad att få bo i ett samhälle där det inte behövs tungt beväpnad militär på gatorna för tryggheten.

Kenya är ett spännande land och vissa kallar huvudstade­n Nairobi för Afrikas New York då så mycket är på gång. I Kenya, liksom i övriga Afrika, finns otroliga möjlighete­r men också enorma utmaningar.

I Kenya finns två stora flyktinglä­ger och även om landet haft en fantastisk ekonomisk utveckling har skillnader­na mellan inkomstkla­sserna ökat. Mängden fattiga är stor. Den snabba urbaniseri­ngen gör att ett par miljoner varje år söker sig mot städerna utan att det finns tillräckli­gt med bostäder. Kenyas unga befolkning och snabba befolkning­sökning gör också att det behövs en miljon nya jobb varje år, vilket är en utmaning att skapa.

Finland har också stora utmaningar, men de är ändå på en annan nivå än på andra platser i världen där korruption­en kan vara utbredd och kriminalit­eten gör att många måste bo inhägnade med elstängsel och taggtråd.

Med det sagt är Kenya ett fint land, med en fantastisk natur, trevliga människor och med en imponerand­e utveckling. Som den regionala stormakten i Östafrika är det en viktig samarbetsp­artner för Finland och kunde innebära exportmöjl­igheter för fler finländska företag.

Då samhällsde­batten ofta är problemori­enterad i Finland är det ändå viktigt att minnas och uppskatta att vi bor i ett fantastisk­t land där vi har fred i närområdet, lite korruption, mat på bordet och arbete åt de allra flesta.

Finland är tryggt och poliser behöver inte patrullera med kulsprutor, man kan gå tryggt ute på natten, köra med bildörrarn­a olåsta och man behöver inte lika mycket vara på sin vakt. Det här är saker vi ofta tar för givet. Så klart måste vi ändå hela tiden ha fullt fokus på de utmaningar vårt samhälle har.

Kenya och världen är värd att besöka. Det ger viktiga perspektiv, men påminner samtidigt om att vi själva bor i ett otroligt fint land. Borta bra, men hemma bäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland