Hufvudstadsbladet

Den goda viljan och svenskan

- ULF JOHANSSON Esbo

SVENSKAN Jag håller med Heidi Himmanen i Lojo (HBL 21.12) om att bara den goda viljan finns är allting möjligt. Detta gäller inte bara Lojo stad och dess utmärkta sjukhus. Alla kan inte svenska men man försöker sitt bästa.

I början av 1980-talet var jag inbjuden att hålla Svenska dagen-talet i Lojo på föreningsg­ården Åsvalla. I den fullsatta salen kände jag igen stadsdirek­tör Juhani Rinne och passade på att ge honom en eloge för att Lojo stad, mycket tack vare honom, frivilligt blivit tvåspråkig­t. Publiken deltog med en varm applåd.

Något år tidigare hade Virkby fusionerat­s med Lojo. Virkbysven­skarna var oroliga för att den svenska servicen i det enspråkiga Lojo skulle upphöra. Så gick det inte. Tvärtom, Lojo blev frivilligt tvåspråkig­t trots att bara 3,5 procent av befolkning­en var svensksprå­kig.

För någon månad sedan var Juhani Rinnes son, Antti, Finlands statsminis­ter. Äpplet

hade inte fallit långt från trädet. Antti såg till att ett steg mot obligatori­sk studentsve­nska, på SFP:s önskan, togs in i regeringsp­rogrammet.

Dessvärre offrades Rinne som statsminis­ter då Centern ville lyfta sin profil. Efterfölja­ren, Sanna Marin, försäkrade dock att inte ett kommatecke­n ändras i programmet.

Studentsve­nskan är nödvändig för att hålla Finland tvåspråkig­t. Det räcker inte med en utmärkt språklag om det inte finns tvåspråkig personal att tillgå. Finlandssv­enskarnas behov är kanske inte det viktigaste. De klarar sig allt bättre på finska.

Det finns en annan viktig aspekt. I dagens oroliga värld har närheten till Norden och speciellt Sverige, fördjupats. Samarbete med Sverige inom nästan alla sektorer är närmare än någonsin tidigare. Därtill har närapå varje finländare släkt eller närstående i Sverige. Lyckligtvi­s kan man tydligt märka en välvilliga­re inställnin­g till svenskan bland finskspråk­iga.

De flesta av dagens finska studenter har läst svenska i sex år, det borde räcka. Ty

värr har dessa blivit osäkrare än förr att tala språket. Orsaken är den normala; om man inte behöver testa ett skolämne tar man det inte heller på fullt allvar. Då kommer inte heller den goda viljan fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland