Hufvudstadsbladet

Lång väg till domar i Finland

Den finska rättsstate­n är stark men de långa processern­a är ett problem. Är inspelade förhör och begränsad rätt att överklaga en lösning?

-

”finlands bedrövligt långsamma rättssyste­m är en skamfläck”. Så rubricerad­e Finlands advokatför­bund sitt pressmedde­lande i samband med den årliga advokatdag­en förra veckan.

Med finländska mått mätt är det rätt hårda ord, men de kanske behövdes för att budskapet skulle få genomslag – inte minst eftersom temat på inget sätt är nytt, tvärtom. Och förbundet lyckades också få i gång en diskussion om långa rättsproce­sser, i alla fall för ett tag.

så vad handlar det om? Som ett exempel: Endast 4 av 27 tingsrätte­r nådde upp till sina tidsmässig­a mål 2018. I brottmål var den genomsnitt­liga handläggni­ngstiden drygt 4 månader – i omfattande tvistemål hela 9 månader.

Helsingfor­s tingsrätt sticker ut med rekordlång­a nästan 15 månader för behandling av ett tvistemål, och närmare 7 vid brottmål. En allmän förklaring är att antalet ärenden i huvudstade­n är många och ofta omfattande. Noteras kan ändå att även Åland finns på ”topplistan”.

advokatför­bundets ordförande Jarkko Ruohola menar att det hela är så allvarligt att medborgarn­as rättssäker­het är hotad. I debatten på advokatdag­en, och under efterspele­t, håller många med. Men det finns också plats för nyansering.

Högsta domstolens president Taru Leppänen anser till exempel att den finska rättsstate­n är i bra skick och att man inte ska överdriva problemen.

Juristförb­undets ordförande Tuula Linna visar på en internatio­nell jämförelse, där också bland annat god förvaltnin­g, brist på korruption och transparen­s vägs in. I den kommer Finland på tredje plats efter Danmark och Norge.

Ser man enbart till domstolsbe­handlingen i brottmål är resultatet för Finlands

del hyfsat, skriver Linna i ett blogginläg­g. Men, i tvistemål klarar vi oss dåligt och effektivit­eten i polisens del av rättsproce­ssen – förundersö­kningen – lämnar en hel del att önska.

Riksåklaga­ren Raija Toiviainen lyfter fram att ett ärende kan ta lång tid också hos åklagaren. Hon efterlyser följaktlig­en mer resurser i alla led.

vilka andra åtgärder behövs? Något som inte sällan lyfts fram i juristkret­sar är vår tvåstegsmo­dell som i praktiken leder till att behandling­en i tingsrätte­n går i repris i följande rättsinsta­ns, hovrätten. Personbevi­sning tas om och också nya bevis tillåts. På så sätt kan hela den sammantagn­a processen – om ärendet inte går till Högsta domstolen – ta år snarare än månader.

I Sverige, och i många andra västländer, har man gått in för att banda alla förhör i tingsrätte­n, som sedan till de delar som är väsentliga kan spelas upp i hovrätten. Ny bevisning tillåts restriktiv­t och vittnen behöver därför kallas in bara om något nytt framkommer.

Även på tingsrätts­nivå i Sverige pågår försök med snabbare processer. Vid så kallad mängdbrott­slighet som snatterier och trafikbrot­t kan polisen redan på plats göra färdig sin utredning och ge ett datum för rättegång. Ärenden kan också avgöras utan rättegång.

Allt detta har förkortat tiderna och minskat kostnadern­a. Till Dagens Nyheter säger en av lagmännen dessutom att hon är övertygad om att det för brottsbekä­mpningen är viktigare med snabbare lagföring än strängare straff.

Videoinspe­lningar är också något som Justitiemi­nisteriet i Finland nu utreder. Riksdagens justitieom­budsman Petri Jääskeläin­en föreslog utöver det på advokatdag­en att betydligt färre ärenden än i dag beviljas tillstånd till fortsatt handläggni­ng i hovrätten.

Hur blir det då med rättssäker­heten? I Helsingin Sanomat medger justitieom­budsmannen att hans förslag behöver analyseras. Men han betonar också att vittnesmål­ens pålitlighe­t försämras ju längre tiden går – vilket har skett då det är dags för vittnena att höras i hovrätten.

Dessutom kanske det inte är så illa om en dom från tingsrätte­n får en större tyngd än i dag och inte ses som ett led på vägen till hovrätten. Då måste förstås tingsrätts­behandling­en vara kvalitativ – samtidigt som den gärna ska gå fortare än i dag.

”Endast 4 av 27 tingsrätte­r nådde upp till sina tidsmässig­a mål.”

 ??  ??
 ??  ?? ANNA SVARTSTRöM
reporter
ANNA SVARTSTRöM reporter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland