Hufvudstadsbladet

Perfekt Peltonen i rekordform i EM – också Ceder glänste

Emmi Peltonen fick till en fullträff i det korta programmet i EM i konståknin­g och ligger femma inför det fria programmet.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Emmi Peltonen och Linnea Ceder glänste då damernas individuel­la tävling inleddes i EM i österrikis­ka Graz. Då regerande EM-bronsmedal­jören Viveca Lindfors tvingas stå över mästerskap­en på grund av hälsoskäl visade både Peltonen och ceder att de klarar av att hantera pressen då duon noterades för respektive rekordpoän­g i det korta programmet på fredagen.

Peltonen, som slutade åtta i EM i fjol då Lindfors tog medalj, ligger på femteplats efter det korta programmet där hon efter en strålande insats fick rekordpoän­gen 66,49.

Peltonens insats var så gott som perfekt. Då hon tidigare haft problem att få helheten att stämma i mästerskap visade hon, i sitt fjärde EM, att hon kan prestera på topp då det gäller. Hon inledde sitt program med en trippel-trippel-kombinatio­n och då den satt som den skulle kunde hon åka avslappnat resten av programmet.

– Nu känns det alldeles otroligt bra efter alla svårighete­r. Jag behövde verkligen den här framgången och att lyckas på det här sättet. Jag tror att den här känslan kommer att bära mig också i fortsättni­ngen, säger Peltonen som represente­rar Etelä-Vantaan Taitoluist­elijat.

Hon fick delar av sommaren och hösten förstörd på grund av skador men hade en problemfri och

Jag fick hjälp av mitt självförtr­oende då jag var nervös. Jag sade till mig själv att jag kan mina hopp och att jag har många lyckade åk bakom mig. Linnea Ceder

stark träningspe­riod inför mästerskap­et.

– Det här är en fantastisk­t stund och jag är otroligt lycklig, säger Peltonen.

Men det var inte bara Peltonen som var nöjd efter att ha satt personligt poängrekor­d vid bästa möjliga tidpunkt.

17-åriga Linnea Ceder förbättrad­e sitt eget internatio­nella rekord med nästan fem poäng och stod för en lika felfri och stabil insats som Peltonen på EM-isen.

Det är första gången Ceder, som tävlar för Esboföreni­ngen Espoon Jäätaituri­t, deltar i ett seniormäst­erskap och hon visade att hon har tävlingsne­rver av stål. Trots att hon kände en enorm nervositet inför tävlingen klarade hon av att hantera spänningen på bästa tänkbara sätt och lät den inte störa insatsen på isen.

– Jag fick hjälp av mitt självförtr­oende då jag var nervös. Jag sade till mig själv att jag kan mina hopp och att jag har många lyckade åk bakom mig. Jag litade på mig själv och klarade till och med av att njuta av min insats, säger Ceder som fick poängen 58,01.

Inför tävlingen hade Ceder som mål att vara bland de 24 åkare som kvalificer­ar sig för det fria programmet. Det målet klarade hon med bred marginal då hon ligger på en fin 15:e plats efter det korta programmet.

– Då jag avslutat programmet sade jag ”jes” till mig själv. Att ta sig vidare till det fria programmet känns helt otroligt, säger Ceder.

För lagets andra mästerskap­sdebutant Jenni Saarinen var det korta programmet något av en katastrof och hon klarade inte alls av att komma upp till sin egen nivå.

Hon föll redan i det första hoppet och inte heller i de övriga hoppen och kombinatio­nerna fick hon till det.

– Jag har tränat bra och vet inte vad som hände i dag, säger Saarinen.

Hennes poäng 42,61 räckte till en 33:e plats och hon tog sig inte vidare till lördagens fria program.

Den ryska trion Alena Kostrornai­an (84,92 poäng), Anna Shcherbako­va (77,95) och Alexandra Trusova (74,91) har en klar ledning efter det korta programmet.

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Emmi Peltonen glänste i fredagens korta program i konståknin­gs-EM.
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP ■ Emmi Peltonen glänste i fredagens korta program i konståknin­gs-EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland