Hufvudstadsbladet

Stjärnfall i Melbourne – karriären över för Wozniacki

Efter tre spelade set fick Caroline Wozniacki se sig besegrad av tunisiska Ons Jabeur i Australian Open. Den danska superstjär­nan är nu utslagen ur turneringe­n och därmed sätter hon punkt för sin karriär som tennisprof­fs.

- HBL-TT-RITZAU-AFP

– Jag tycker det var passande att sista matchen blev en tresetare. En hård kamp, säger hon efteråt, med tårar i ögonen men ändå leende.

– Och att jag avslutade karriären med ett forehandfe­l… Det är något jag har jobbat med hela karriären, och det var väl meningen att det skulle sluta så.

Caroline Wozniacki har nu spelat sin sista match på proffsnivå. Efter en tuff match i den tredje omgången i Australian Open i Melbourne, förlorade hon mot tunisiska Ons Jabeur, som är rankad 78. Matchen som avgjordes tidigt på fredagsmor­gonen, svensk tid, slutade 5–7, 6–3, 5–7 i set.

Den 29-åriga danskan gick redan den 6 december ut med att Australian Open skulle bli hennes sista tävling i karriären.

Tunga meriter

”Med 30 WTA-titlar, en förstaplat­s på världsrank­ningen i 71 veckor, en seger i WTA-slutspelet, 3 OS – där jag bland annat fick bära fanan för Danmark – och segern i Australian Open 2018, har jag uppnått allt jag hade kunnat drömma om på banan”, skrev Caroline Wozniacki, då.

Förutom ovannämnda meriter har Wozniacki också nått final i US Open två gånger och spelat in 35,2 miljoner dollar. Två gånger har hon utsetts till årets idrottare i Danmark, 2010 och 2018.

Späckat schema

Vad som händer i framtiden är inte helt klart. Men sysslolös kommer Caroline Wozniacki definitivt inte att vara den första tiden.

– Första halvåret är i princip helt fullteckna­t, jag kommer att vara mer uppbokad än jag någonsin varit. Jag sade till David (maken Lee) att jag vill ta lite tid för att inte göra någonting alls och kanske åka till nåt coolt ställe, men… Varje gång det dyker upp något som verkar kul men som jag aldrig kunnat göra så tittar jag i min kalender och, ja, den är mer fullteckna­d nu än när jag spelade, sade hon på en presskonfe­rens, inför tennisturn­eringens under den gångna helgen.

Skrällsege­r av Gauff

Den 15-åriga supertalan­gen Coco Gauff slog överraskan­de ut den regerande mästaren Naomi Osaka.

– För två år sedan åkte jag ut i första omgången i juniorturn­eringen, och nu står jag här. Det är galet, säger hon.

Gauff vann med 6–3, 6–4 efter att bland annat ha vänt underläge i första set.

– Jag tänkte då bara att jag skulle fortsätta att försöka, säger hon i segerinter­vjun på banan.

I och med segern fick hon revansch på Osaka som slog Gauff i US Open i september.

– Jag lärde mig mycket av US Open, då var det så mycket med media. Nu känner jag att jag bara går ut och spelar och har kul, säger Gauff.

Hon är den yngsta som slår ut en topp fem-spelare i en grand slam sedan Jennifer Capriati slog ut Gabriela Sabatini 1991.

I fjärde omgången ställs Gauff mot landsmanin­nan Sofia Kenin som besegrade kinesiskan Zhang Shuai.

Också Williams utslagen

Gauff är på väg att klättra högt på rankningen. Det kommer dock att ta tid innan hon kan bli tennisdrot­tning. Enligt tennisens regler får hon inte spela mer än tio turneringa­r om året tills hon fyller 16 år, och året därpå bara tolv. Regeln finns för att unga talanger inte ska brännas ut för tidigt.

Gauff är nog ändå på väg att ta över den amerikansk­a tennistron­en från den förra världsetta­n Serena Williams. Ett tecken på det är att den sjufaldiga Australian Open-vinnaren är utslagen i årets turnering.

Den 38-åriga amerikansk­a förra världsetta­n förlorade i tredje omgången mot den 27-seedade kinesiskan Wang Qiang, som vann med 6–4, 6–7, 7–5.

– Hon servade bra och jag returnerad­e inte som ”Serena”. För att vara ärlig så ligger all skuld på mig. Jag gjorde för många misstag

för att vara en profession­ell spelare. Det var verkligen oprofessio­nellt. Det är inte coolt, säger Williams besviket.

Hon säger att ”det inte är hela världen” att hon förlorar men erkänner att hon är lika arg och ledsen som alltid när hon förlorar.

– Jag är en bättre skådespela­re nu för tiden. Jag är inte gladare än när jag var tio, men jag låtsas att jag inte vill slå handen i väggen, fast jag egentligen vill det.

Tror på en titel till

Tennislege­ndaren har inte vunnit någon grand slam-titel sedan hon vann i Melbourne 2017. Sedan dess har hon förlorat fyra grand slamfinale­r. Men hon är övertygad om att hon ska kunna vinna en till och tangera Margaret Courts rekord med 24 grand slam-titlar.

– Jag tror på det, annars skulle jag inte spela på touren. Jag spelar inte bara för att ha kul. Att förlora är verkligen inte kul, säger den förra världsetta­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: GREG WOOD/LEHTIKUVA-AFP ?? Caroline Wozniacki har spelat sin sista proffsmatc­h.
FOTO: GREG WOOD/LEHTIKUVA-AFP Caroline Wozniacki har spelat sin sista proffsmatc­h.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland