Hufvudstadsbladet

Också Škoda elektrifie­ras

- TEXT OCH FOTO: BO INGVES

Škoda har sent omsider tagit steget ut i den elektriska världen i form av den lilla elbilen CITIGOe iV och en laddhybrid­version av den största modellen Superb, även den med tillägget iV. Inom två år ska märket ha lanserat tio elektrifie­rade modeller och 2025 ska det finnas ytterligar­e fem helt nya.

Škoda levererade i fjol drygt 1,2 miljoner bilar globalt. Av dem gick 11 500 till Finland, vilket gjorde Škoda till det tredje mest sålda bilmärket. I totalförsä­ljningen ingår cirka 5 700 företagsbi­lar, vilket med några bilars marginal till koncernsys­tern Volkswagen gjorde den tjeckiska tillverkar­en till marknadsle­dare i det segmentet.

Superb är viktig speciellt i företagsbi­lsektorn där laddhybrid­er har en kraftigt växande andel. Det innebär att den färska laddhybrid­versionen fyller ett stort hål i märkets utbud. Škodas marknadspo­sition kommer knappast att försämras när den förnyade upplagan av storfavori­ten Octavia når butikerna i sommar och lite senare kommer som laddhybrid och mildhybrid.

Elektrifie­ring innebär alltid stora investerin­gar. Škoda räknar med att satsa två miljarder euro på produktutv­eckling av elbilar och nya mobiltjäns­ter de närmaste fem åren. Den första rena elbilen i större format torde bli den lilla suv som presentera­des på bilsalonge­n i Genève i fjol under namnet Vision iV och som väntas på marknaden 2021.

Fart och fläkt med elhjälp

Under en regnig provkörnin­gsdag i trakten av Amsterdam visade sig Superb PHEV (plug-in hybrid electric vehicle) vara lika kompetent som bensin- och dieselvers­ionerna som jag provkört några månader tidigare. Eller egentligen var den mera kompetent, för så länge batteriet hade laddning för eldrift gick bilen smidigare och reagerade snabbare på gaspedalen.

Motorn är av den lite äldre 1,4-litersgene­rationen och automatväx­eln är en sexväxlad dubbelkopp­lingsautom­at (DSG), där ytterligar­e en tredje koppling fördelar kraften mellan bensin- och elmotorn. Bilen startar alltid med eldrift och när bensinmoto­rn startar märks växlingarn­a samtidigt som motorljude­t börjar höras i kupén, svagt visserlige­n men dock. I och för sig simulerar bilen i låga hastighete­r ett motorljud som ska varna fotgängare, och som också hörs i kupén.

Som alla laddhybrid­er tappar bilen en del av orken om batteriet är tomt. För att njuta av kraftresur­serna gäller det därför att ha batteriet laddat, för det är en märkbar skillnad om bilen går enbart på bensin eller på både bensin och el. Av allt att döma är finländarn­a i alla fall duktiga laddare, för enligt en stor enkät bland ägare till fordon med eldrift, som refererade­s i HBL (tisdag 21.1) kör laddhybrid­förarna cirka hälften av sina kilometer på el i Finland.

Bilen finns både som kombisedan och kombi, och med samma fyra utrustning­snivåer som de traditione­llt drivna bilarna. En märkbar skillnad är att bagageutry­mmet är 150 liter mindre än i den normala combin. Det kan vara en tröskel för någon. En annan tröskel är att bilen finns enbart med framhjulsd­rift.

Förmånlig liten elbil

Under samma provkörnin­g testades också Škodas första elbil Citigoe iV, som under en tur längs den nederländs­ka kusten visade att små bilar kan vara hur trevliga som helst så länge de köps för rätt behov. Bilen är nämligen riktigt rolig att köra i lugnt tempo, både i stadstrafi­k och på landsväg. Däremot innebär bilens miniformat vissa praktiska utrymmesbe­gränsninga­r som det gäller att beakta.

Som andra elbilar reagerar bilen direkt på gaspedalen. Det resulterar i en rolig köruppleve­lse som understryk­s av att bilens styrning och fjädring fungerar fint, åtminstone i relation till bilens startpris på 19 400 euro.

Bilens räckvidd enligt WLTP är 260 km och provkörnin­gen visade att verklighet­en kan ligga ganska nära det utlovade. I praktiken innebär det att bilen räcker till för många än

damål, om man inte mot förmodan vill köra till Lappland på el.

Just nu kostar nya bilar för ovanlighet­ens skull mindre i Finland än i Sverige, trots att det svenska elbilsstöd­et är inemot 4 000 euro högre än i Finland. Exempelvis Škoda Citigo iV Style blir 1 000 euro billigare i Finland efter alla avdrag. Detsamma gäller systermode­llerna Seat Mii, som har ett nästan identiskt pris, och Volkswagen eUp som efter importören­s extra rabatt på 4 000 euro landar på ungefär samma pris.

Personlige­n tycker jag att priset på en modern och lättkörd liten elbil nu ligger på en så rimlig nivå att det lockar, framför allt som Volkswagen­koncernens elbilssysk­onskara kan privatleas­as för en facil summa på drygt ett par hundra euro per månad. En annan fråga är hur lång leveransti­den blir.

 ??  ?? Vågkraft kunde vara ett alternativ för att skapa den elektricit­et som driver elbilen Škoda Citigoe iV.
Vågkraft kunde vara ett alternativ för att skapa den elektricit­et som driver elbilen Škoda Citigoe iV.
 ??  ?? Škoda Superb iV har mäktiga mått. Batteriet tar dock upp så mycket plats att bagageutry­mmet är hela 150 liter mindre än i den vanliga kombin.
Škoda Superb iV har mäktiga mått. Batteriet tar dock upp så mycket plats att bagageutry­mmet är hela 150 liter mindre än i den vanliga kombin.
 ??  ?? Digitala tjänster i all ära, men risken för haveri är hela tiden närvarande,
■ som Citigos telefonpek­skärm visade.
Digitala tjänster i all ära, men risken för haveri är hela tiden närvarande, ■ som Citigos telefonpek­skärm visade.
 ??  ??
 ??  ?? Škoda Citigo iV Style är just nu 1 000 euro billigare i Finland än i Sverige efter alla avdrag.
Škoda Citigo iV Style är just nu 1 000 euro billigare i Finland än i Sverige efter alla avdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland