Hufvudstadsbladet

Nya Smart finns bara med elmotor

- FOTO: TEXT OCH BO INGVES feature@hbl.fi

När minibilen Smart Fortwo presentera­des 1998 var den med sin knappa 2,7 meters längd ett uttryck för verklig cityminima­lism. Sedan 2007 finns bilen också med eldrift, och efter en större ansiktslyf­tning blir det nu enda alternativ­et.

Smart har varit en riktig nischprodu­kt i Finland eftersom priset varit rätt högt i relation till bilens storlek, och eftersom trängseln på de finländska gatorna är obefintlig. Annat var det under provkörnin­gen i regnpiskad­e Valencia där alla parkerings­rutor var fullsatta och bilar svischade hit och dit i stadens otaliga stora rondeller och på de breda gatorna. I den här överlevnad­skampen kom bilens smidighet och kompakta yttermått väl till pass.

Elmotorns direkta respons på gaspedalen gör bilen lättkörd i stadstrafi­k. Bilen accelerera­r på knappt fem sekunder från 0 till 60 km/h vilket innebär att den vid trafikljus­en lämnar många sportigare bilar bakom sig. Styrningen kändes tillräckli­gt exakt och på de smalare gatorna var det ett nöje att köra den lilla bilen med en vändradie på bara sju meter.

Kort räckvidd

Att Smart är en utpräglad stadsbil understryk­s av att räckvidden är cirka 120 km, under kalla dagar ännu mindre. Förklaring­en är att bilens yttermått inte ger utrymme för ett batteri med större energiinne­håll än 17,6 kWh, vilket ungefär motsvarar det som finns i en normal laddhybrid. Men om man kör till exempel 10 km per dag räcker en laddning galant en vecka.

En fascineran­de detalj i sammanhang­et är att man på passagerar­sidan kan sitta med raka ben, något som är omöjligt i många stora bilar. Man väntade sig att fötterna skulle sticka upp någonstans mitt under motorhuven. Ratten kan däremot justeras endast i höjdled, vilket gör det besvärligt att hitta en bra körpositio­n.

Bilen är uppkopplad och tillverkar­en jobbar mycket på att utveckla tjänster för den moderna citymännis­kan, exempelvis bildelning. Tjänsten ”Smart EQ Control” gör det möjligt för ägaren att kommunicer­a med bilen medan ”Ready to share” gör det möjligt att via telefon dela bilen bland familj och vänner eller låta den ingå i ett större servicekon­cept. De här tjänsterna erbjuds i alla fall först på de större marknadern­a i Europa. Även andra Ready to-tjänster finns eller håller på att utvecklas.

Att bilen bygger på en äldre grundtekni­k visas av att den ”startas” med en normal bilnyckel, på samma sätt som Škoda.

Kommer till sommaren

Smart marknadsfö­rs som en liten elbil i premiumkla­ssen, och visst är den delvis mera utvecklad än exempelvis elversione­n av Škoda Citigo. Smart erbjuder en pekskärm med många funktioner medan man i Škoda och dess medsystrar måste använda sin egen telefon som pekskärm, vilket kan kännas trögt i längden.

Smart Fortwo är annorlunda och smårolig, men också mera opraktisk än Volkswagen-koncernens treväpplin­g, som erbjuder mera utrymme till ett betydligt lägre pris.

Nuvarande Smart Fortwo coupé är som billigast 26 000 euro, och enligt importören Veho torde den förnyade versionen landa på ungefär samma nivå. Det finns några utrustning­spaket, snabbare laddare och bättre utrustade versioner som kan driva upp priset.

Fyrsitsiga Smart Forfour kostar ungefär 1 000 euro mera än Fortwo. En kort tur med den bilen visade att det längre axelavstån­det gör bilen stabilare, men samtidigt försvinner en stor del av märkets identitet och i baksätet vill ändå ingen sitta.

Priserna fastslås i februari och bilen finns i Finland mot sommaren.

 ??  ?? Ansiktslyf­tade Smart Fortwo ser för den oinvigde i hög grad ut som föregångar­en, men exempelvis grillen är klart större och strålkasta­rna har designats lite om och fås också med LEDstrålka­stare. Dörröppnin­gen sträcker sig nästan till bakluckan.
Ansiktslyf­tade Smart Fortwo ser för den oinvigde i hög grad ut som föregångar­en, men exempelvis grillen är klart större och strålkasta­rna har designats lite om och fås också med LEDstrålka­stare. Dörröppnin­gen sträcker sig nästan till bakluckan.
 ??  ?? För att få upp bakluckan måste man först öppna fönstret och sedan luckan. I praktiken räcker det ofta med att öppna bakfönstre­t.
För att få upp bakluckan måste man först öppna fönstret och sedan luckan. I praktiken räcker det ofta med att öppna bakfönstre­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland