Hufvudstadsbladet

Delad vänskap är bästa vänskapen

- KRISTER UGGELDAHL

Ella Bella Bingo är en norsk animation om att tre visst kan leka tillsamman­s. Målgruppen är barn i åldern tre till sju.

ANIMATION/BARN

Ella Bella Bingo ★★★

Regi: Frank Mosvold och Atle Solberg Blakseth. Manus: Frank Mosvold, Johnny Smith och Rob Sprackling. Dubbat till svenska och till finska.

Nu för tiden går det tretton animations­filmer på dussinet men det som är lite kul med Ella Bella Bingo (Elleville Elfrid) är att det är fråga om en norsk produktion med anor. De facto såg tv-serien i fråga dagens ljus redan 2011.

I filmversio­nen drar det ihop sig till gårdscirku­s med femåriga Ella Bella och hennes bästa kompis Henrik som arkitekter. Under planering är all världens trollkonst­er, men innan de kommer till skott flyttar rikemansso­nen Johnny in i grannskape­t.

Han har allt som tänkas kan, bland annat än cykel med gps. Alltså är det inte så konstigt att Henrik, själv en cykelkille, glömmer allt vad cirkus heter. Inte blir det bättre av att Ella tar illa upp och jagar i väg dem bägge två. Snyft.

För de mindre barnen

Ella Bella Bingo, signerad Frank Mosvold och Atle Solberg Blakseth, är kanske inget för julgranen men midsommars­tången går an. Färgerna är granna och mumsiga och även om själva designen inte är störande originell vilar ögat.

Till det kommer ett karaktärsg­alleri som inte enbart hakar upp sig på kamrater och familjemed­lemmar. Även grannarna, en zumbadansa­nde mc-knutte och en rullatorta­nt som sätter nacken i backen finns med på ett hörn. Liksom en pruttande hund och en skvattgale­n hönsflock.

Filmens sensmoral är enkel men ingalunda simpel: något i stil med att goda vänner är bra mycket bättre än all världens mackapärer. Plus att delad vänskap alltid sopar banan med avundsjuka.

Smått sympatiskt är också att filmen vänder sig till en något yngre publik (tre till sju lyder stalltipse­t), den som inte nödvändigt­vis hänger med i svängarna när de stora drakarna tar ut svängarna.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? ■
Vänskap blir större när den delas mellan fler.
FOTO: FILMIKAMAR­I ■ Vänskap blir större när den delas mellan fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland