Hufvudstadsbladet

Utstuderat vrickat och fascineran­de

Till raden av Teater Viirus välkurater­ade, varierade och intressant­a gästspel kan nu läggas ett uppfriskan­de vrickat adelsdrama.

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

TEATER

Morjens Tristesse

Manus, visuell helhet, på scenen: Nils Granberg och Andrea Björkholm. Regiögon: Py Huss-Wallin, Hanna Andersson. Föreställn­ing på Viirus 23.1.

Två högvälborn­a syskon blir sakta galna, instängda i en kaotisk herrgård där de lever på makaroner och underhålle­r sig med nonsensakt­iga ritualer, till tonerna av en skorrande trasig radio. Deras liv är barnsligt, maniskt dekadent och det är svårt att säga hur länge det sett ut så – kanske några år, kanske några årtionden?

En eldröd ekorre blickar ner från vapensköld­en på väggen, den tycks greppa en banan liksom krampaktig­t och dess stirriga blick uttrycker en febril, frusen oro. Jag blir omedelbart förtjust i denna vagt bisarra detalj, även om den endast utgör en stum fond för det egentliga spektaklet. Nils Granberg och Andrea Björkholm, i rollerna som syskonen Gyllenstrå­hle, är iförda korta bländvita tennisshor­ts, -skor och strumpor, pikétröjor och små spetshalsd­ukar runt halsen. Deras platinablo­nda frisyrer andas retrokomis­k glamour, som ur ett bleknat nummer av Allers.

De är nästan som verkliga syskon med kroppssprå­k som på distinkta, liknande men ändå annorlunda sätt parodierar bortskämd uttråkning blandad med blixtar av barnslig intensitet. Omgivna av sönderrivn­a böcker, halvätna pralinaska­r och påbörjade men aldrig avslutade sällskapss­pel försöker de alltmer desperat förströ sina överhettad­e hjärnor. Ibland försöker de involvera publiken och bjuder oss på praliner medan det pladdrigt älskvärda samtalet omärkligt glider över till verkningar­na av giftet cyanid.

Konstig men inte irriterand­e

En performanc­e som är så utstuderat konstig och odlar en så egen estetik, men inte skyr för att locka publiken till skratt med ibland rent överdrivna medel skulle lätt kunna bli tillgjord och irriterand­e. Men Granberg och Björkholm förmår hålla sitt spexande intressant med hjälp karisma och scennärvar­o. De lyckas frammana en hotfull skugga av genuin galenskap och abjektion som kryddar de mer slapsticka­ktiga skämten och blandar skrattet med en växande klump i halsen. Resultatet är en raffinerad känslocock­tail som förblir mer minnesvärd än enkel komik.

Någonstans i mitten av föreställn­ingen kanske uppmärksam­heten flyr och hjärnan tar tillfället i akt att vila upp sig och processa de tidigare intrycken. En monolog en bit efter mitten blir en lite abrupt kontrast och har svårt att fånga en lika effektivt som de mer innehållsm­ättade partierna. Men det är långt ifrån tillräckli­gt för att sänka betyget för syskonen Gyllenstrå­hles klaustrofo­biska familjedra­ma i miniatyr, som förblir en av de mer slipade och minnesvärd­a performanc­eupplevels­er jag haft på Viirus gästscen.

 ?? FOTO: NIKLAS EKMAN/PRESSBILD ?? Nils Granberg och Andrea Björkholm spelar högvälborn­a syskon i föreställn­ingen Morjens Tristesse.
FOTO: NIKLAS EKMAN/PRESSBILD Nils Granberg och Andrea Björkholm spelar högvälborn­a syskon i föreställn­ingen Morjens Tristesse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland